Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Vrouwen letten het meest op andere vrouwen

Picture this: je loopt op straat. Op zo?n tien meter afstand komt een stelletje aangelopen. Knappe vent, mooie dame, hand in hand. De man gun je geen blik waardig, de vrouw daarentegen bekijk je van top tot teen. Herkenbaar?

Dit is namelijk wat het grootste gedeelte van ons doet: wij vrouwen letten meer op andere vrouwen dan op mannen. Zo meldt Daily Mail. Hetgeen wij dames bij andere vrouwen het vaakst op letten is wat ze aan hebben, hun figuur, waar hun handtas vandaan komt en of ze plastische chirurgie hebben laten uitvoeren. Dit alles blijkt uit een onderzoek van het badmodemerk Swimwear 365.

Ook een aantal vrouwen kijkt of de concurrentie dunner is dan zij. Daarnaast is een trouwring een favoriet item om te spotten.


2000 vrouwen werden voor dit onderzoek ondervraagd. De helft van deze dames gaf aan het prettig te vinden om zichzelf te vergelijken met bijvoorbeeld hun collega?s, hun vrienden of juist volslagen vreemden. Dit vergelijken doen we het liefst op de plek waar het meeste huidoppervlak tevoorschijn komt: op het strand, waar vrouwen halfnaakt liggen te zonnebaden, kijkt 80% naar anderen. Hier wordt de badkleding die dames aan hebben én hoe bruin ze zijn het meest beoordeeld.

De hele motivatie om jezelf te vergelijken met andere vrouwen en hen te beoordelen komt uit een behoefte om zelf óók indruk te maken op andere vrouwen. Ruim 42% van de ondervraagde vrouwen geeft aan dat ze zeker doen aan het fenomeen dress to impress, maar dan niet voor de mannen! Eén op de tien vrouwen wil er namelijk beter uitzien dan haar concurrenten.

Heb jij vaak het gevoel bekeken en beoordeeld te worden door andere dames? En doe jij dat zelf in het dagelijks leven ook?