Uit je dip-tips

Psyche & spiritualiteit door Willemijn
Het is bewezen: van zonlicht word je blij. En laten wij dat dit jaar nou niet veel gehad hebben. Beter weer komt er voorlopig niet aan, dus de kans is groot dat je in een dipje blijft hangen. Geen nood, Ze.nl komt te hulp!

Om blij te worden of blij te blijven heb je gelukshormonen nodig. Eén van de belangrijkste hormonen is oxytocine, het zogenaamde knuffelhormoon. Ook is er serotonine, dat je stemming reguleert. Endorfine, misschien wel de belangrijkste, geeft je een gevoel van euforie en rust, en werkt pijnstillend. De beta variant remt zelfs ontstekingsreacties af. Allemaal leuk en aardig, deze hormonen, maar hoe kom je er eigenlijk aan?

Vriendinnenavondje
Heel simpel: organiseer een leuk avondje met vriendinnen. Het hoeft niet veel te kosten, een filmpje kijken of samen een pizzaatje eten kan al zorgen voor genoeg endorfine. Is het budget geen probleem? Wat dacht je dan van een avondje casino, karaokebar of cocktailbar? Kom maar op met die endorfine!

Lachen
Endorfine komt ook vrij van lachen, gieren en brullen. En wie kan daar beter voor zorgen dan jouw favoriete cabaretier? Op YouTube, op DVD of in de theaterzaal, dat maakt niet uit. Of plan gewoon een avondje met een vriend of vriendin waar je altijd helemaal dubbel om ligt.


Work that body!

Sporten is niet alleen goed voor je conditie en een mooi lichaam, maar ook om uit je dip te komen! Als je sport komt er endorfine vrij. Sport je in de buitenlucht, dan krijg je er ook nog serotonine bij. Deze hormonen zorgen samen voor een goed gevoel, dus je krijgt zeker geen spijt van die mooie boswandeling of je inspanningen in de sportschool.

Massage
Massages zorgen voor een betere doorbloeding en je lichaam maakt daarnaast endorfine en oxytocine vrij. Even je lover lief aankijken dus ? je hebt er een goed excuus voor! En nee, niet alleen je schouders, maar ook je nek, je rug, je voeten, je benen...

Zen
Iets om te oefenen, maar daarom niet minder belangrijk: meditatie zorgt ook voor serotonine. Het maakt je daarnaast ? als je het goed doet ? relaxed, dus perfect voor deze tijd van het jaar. Geef niet meteen op als je merkt dat je de eerste keer toch aan je boodschappenlijst blijft denken; dat is heel normaal. Oefening baart kunst!


Pure chocolade

Vanaf nu heb je ook een reden om (pure) chocolade te eten, want hier zit serotonine in! Daarnaast zorgen melk, eieren, bananen, aardappels, bonen, kaas, vette vis en vlees er ook voor dat je uit je dip blijft.

Sex to the max!
Natuurlijk mag seks in dit rijtje niet ontbreken. Dit zorgt namelijk voor oxycotine, dat niet voor niets het knuffelhormoon genoemd wordt! Dus 's ochtends, 's middags, 's avonds, in bed, in de keuken, onder de douche: sex to the max!

Wake up-light
Een laatste tip voor iedereen die moeite heeft om gedurende deze donkere dagen blij te blijven: koop een Wake up-light! Deze speciale lampen wekken je met een zacht en rustgevend licht, zodat je niet meer in het donker op hoeft te staan. Dat is toch vaak waar de meeste mensen moeite mee hebben. En nu maar duimen dat het snel weer voorjaar wordt? Positief puntje: de kortste dag hebben we in ieder geval al gehad!

Wat doe jij deze winter om uit je dip te blijven?