(On)smakelijk eten in het buitenland

Reizen door Hélène
Ver weg van ons Nederland en van de gekookte aardappel of stamppot met jus bestaan er heel wat bijzondere gerechten en eetgewoonten. Overal moeten er knorrende magen gevuld worden, maar de manier waarop verschilt van land tot land! 

Niet alles is altijd even haute cuisine! De volgende opvallende gerechten en eetgewoonten kwam ik tegen op mijn reis door Zuid-Amerika. 
 
Vette hap
In de meeste landen in Zuid-Amerika wordt er nauwelijks brood gegeten. Naast de warme maaltijden, die voornamelijk bestaan uit kip met rijst én bonen, eten mensen veel gefrituurde deegwaren. En dit elke dag opnieuw. Een goed voorbeeld is de empanada, een pasteitje gevuld met vlees of kaas die in een grote pan met olie gebakken wordt. Hoe vetter, hoe beter lijkt het wel! Ook chips en gebakken banaan behoren tot de dagelijkse kost voor veel mensen. Er gaat niets boven een knapperig, gebakken korstje maar al snel komt bij mij en bij vele andere reizigers de behoefte aan die bruine boterham! 
 

 
Chocolademelk met... 
Lekker opwarmen met een grote beker warme chocolademelk met... een stuk jonge kaas! In Colombia krijg je niet alleen bij de chocolademelk, maar soms ook bij de koffie een stuk jonge kaas die je in je kop moet dopen. Even goed roeren als de kaas begint te smelten et voilà! Zelf was ik niet erg weg van deze combinatie. De kaas heeft niet erg veel smaak en daarom voegt het weinig toe aan de koffie. Over koffie gesproken: er wordt heel veel goede koffie in Colombia verbouwd, maar de meeste mensen drinken er zelf oploskoffie met minstens twee schepjes suiker. De beste koffiebonen zijn voor de export bestemd. Het gaat in Colombia dus wat de koffie betreft allemaal aan je neus voorbij. Hebben wij even geluk dat in Nederland veel goede koffie wordt ingekocht! 
 

Aan het spit
Tijdens de feestdagen hebben we heel wat luxe vleeswaren voorbij zien komen. Voor wie een hertenbiefstuk of een wildpastei nog niet ver genoeg gaat: dit is eens iets anders. In Ecuador en Peru staat gebraden cavia regelmatig op het menu. Het wordt gezien als een echte traktatie en veel mensen bewaren het eten van cavia dan ook voor een speciale gelegenheid. Op de markt worden ze levend verkocht. Ik kon alleen maar aan de kinderboerderij denken! Het is niet echt een pretje om te zien hoe de mensen met een spartelend plastic tasje naar huis terugkeren. Toch vraag ik me af: waarom wel konijn en kip en geen cavia? Of je het verschil proeft, weet ik niet. Dit gerecht liet ik even aan me voorbij gaan!
 

Tafelmanieren
Naast alles wat er op je bord verschijnt, kunnen ook de tafelmanieren verrassend zijn. Zo is het in Midden- en Zuid-Amerika de normaalste zaak van de wereld dat in een restaurant jouw lege bord wordt weggehaald terwijl anderen nog aan het eten zijn! Niet echt done in Nederland. Het lijkt erop dat het weghalen van lege borden en glazen zo snel mogelijk moet gebeuren. Misschien vanwege mogelijk ongedierte? In goedkopere kiprestaurants eten veel families bovendien van één dienblad. In het midden van de tafel staat het eten klaar en allemaal eten ze met een plastic handschoen aan van dezelfde kip. Er wordt dus geen bestek gebruikt. Het is een apart gezicht, alsof er een operatie plaatsvindt. De kip wordt door de vele handen helemaal uitgeplozen tot er geen stukje vlees meer aan zit! 

Al met al kun je voor bijzondere eetervaringen dus gerust naar deze streken afreizen. Naast alle culinaire ontberingen kun je je hart ophalen aan de overheerlijke guacemoles, vers tropisch fruit en andere heerlijkheden! Buen provecho!

Ken jij nog meer (on)smakelijke eten uit het buitenland?