Bijzondere buitenlandse feestdagen

De maatschappij door Marleen_S
Carnaval ligt achter ons en het duurt nog even voor er weer een reden is om een feestje te vieren. Wij Hollanders krijgen bij elke nationale festiviteit massaal de oranjekoorts, maar hoe zit dat met de rest van de wereld?

 
Onze Oer-Hollandse festiviteiten zoals Koninginnedag (euh... Koningsdag) en Bevrijdingsdag vallen in het niet bij sommige buitenlandse feestdagen. Kamelen die met elkaar op de vuist gaan, heksen die worden verbrand en water dat in het rond wordt gesmeten. Een gevalletje 'daar moet je bij zijn'!
 


Sinterklaas op z?n Hongaars

Om nog even dicht bij het bekende te blijven, beginnen we met het oeroude kinderfeest Sinterklaas. De Goedheiligman is niet alleen in ons kikkerlandje populair. De Hongaren zitten net als wij ieder jaar met smacht te wachten op meneer Baardmans. Zij noemen het feest: Mikulas (spreek: Mikoelaas). Volgens de legende vertrekt de Sint ieder jaar van Lapland naar Hongarije en heeft, in tegenstelling tot onze Sinterklaas, geen zwarte pieten om zich heen. Een klein duiveltje, Krampusz genaamd, houdt hem gezelschap. Aangezien het feest bedoeld is voor kleine kinderen, draagt zijn kleine hulpje duivelsoortjes in plaats van een eng masker zoals oorspronkelijk de bedoeling is. Op 5 december zetten de kinderen hun laars op de vensterbank en laten het raam die nacht open (KOUD!) voor hun Mikulas. De Sint gooit er dan een gouden roetje in (als ze stout zijn geweest) of een klein cadeautje. Geen bergen speelgoed voor brave Hongaarse jongens en meisjes. Klein maar fijn!
 
Spread the word..eh... water?
3,2,1?HAPPY SONGKRAN! Wat? Songkran is het feest dat Thailanders vieren als het nieuwe jaar begint. In Thailand is dat op 13 april. Traditiegetrouw wordt het feest in Laos gevierd, maar ook in de grote steden kun je als feestganger meegaan in het feestgedruis. Het festijn duurt maar liefst drie dagen. En tijdens deze 72 uurtjes kun je maar beter binnen blijven als je geen zin hebt in een nat pak. De bewoners staan namelijk met emmers water langs de weg en gooien iedereen te pas en te onpas zeiknat. Tuinslangen, waterpistolen en andere attributen die kunnen helpen halen ze tevoorschijn. En ze doen er nog een schepje bovenop door ijs (!) in het water te gooien om het lekker koud te maken. Maar daar blijft het niet bij. Thaise vrouwen staan klaar om iedereen met talkpoeder wit te maken. In Thailand wordt het namelijk mooi gevonden als een vrouw wat witter is. Goed nieuws voor de melkflessen onder ons! Gelukkig wordt er verder ook ?gewoon? gefeest, gedronken en gedanst.

 
Vrij gezellig
In Polen doen ze veel aan voorspellingen. Waarzegsters en tarotlezers schieten als paddenstoelen uit de grond. Over de toekomst wordt graag gespeculeerd. En op Schaduwdag (St. Andreasdag) zijn jonge vrouwen aan de beurt. Men komt op deze dag gezellig bij elkaar om te eten en te borrelen en wanneer de buikjes gevuld zijn (en de glaasjes gevuld, leeggedronken en weer gevuld zijn), begint het spel. Een ongehuwde dame wordt achter een kaars gezet, waardoor haar schaduw wordt geprojecteerd op de muur voor hen. Aan de hand van deze schaduw voorspelt de rest van het gezelschap haar toekomst. Dus ben je dertig, vrijgezel en wil je weten wat het leven voor je in petto heeft? Boek een retourtje Polen op 30 november!

Een kameel op je teen
Het bloed spat nog net niet van de muur, maar in Turkije gaat het er ruig aan toe tijdens het Camel Wrestling Festival. Het feest wordt bewonderd door de hele bevolking, maar kan alleen worden georganiseerd door de allerrijksten. Het kost namelijk nogal wat geld om de kamelen dusdanig te onderhouden dat ze een worsteling overleven. Het festival vindt niet plaats in een arena, maar gewoon in de vrije natuur. Als toeschouwer zit je op een helling en kijk je van bovenaf toe hoe de kamelen elkaar te lijf gaan. Zielig voor de kamelen? Nee hoor. Het zit in de aard van de beesten om elkaar uit te dagen om de vrouwtjes te imponeren. Het evenement is extra spannend, want zodra de mannetjes een te grote adrenalinekick krijgen, zijn ze in staat om vol op de menigte in te rennen Niet voor mietjes dus, dit festival!


Hekserij en hocus pocus

Waar wij eind april in onze Bavaria-jurkjes en oversized oranje zonnebrillen door de straat dansen, wordt in Tsjechië de heksennacht gevierd. De plattelandbewoners maken grote vreugdevuren, waarbij er wordt gestreden de grootste te bouwen. Als kers op de taart wordt de brandstapel ?versierd? met een heks die gemaakt is van bezemstelen. Het idee erachter is dat de heks wordt verbrand en geen kou meer kan ?toveren?. Het vuur brandt de hele nacht en er wordt er flink op los gefeest om de komst van de lente te vieren. Niet geschikt voor Harry Potter en Hermelien-fans?

Alaaaaaf!
Carnaval, dat kennen we hier in Holland wel. Vooral de zuiderlingen onder ons kunnen er wat van! Maar het feest krijgt een heel andere betekenis in de bekende straat Notting Hill in Engeland. Daar wordt ieder jaar in augustus het Notting Hill Carnival festival gevierd. Het op één na grootste carnaval ter wereld is in drie woorden groots, bizar en wild! Schaars geklede dames, over the top kostuums en folklore muziek zijn er te bewonderen. Waar wij zuipend en brallend alle carnavalskrakers meeblèren, is het Notting Hill Carnival van een totaal ander kaliber. Niet voor niets komen er jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers op af. Drie dagen lang feest!

Op welke feestdag ga jij helemaal los?