Vrijwilligerswerk: Wat zijn de mogelijkheden?

Werk & studie door Olfien
Misschien heb je er ooit weleens aan gedacht om vrijwilligerswerk te gaan doen, maar weet je niet goed hoe of wat. Niet zo gek, want er zijn zo veel mogelijkheden! En, niet getreurd: het is nooit te laat om ermee te beginnen.

Vrijwilligerswerk doe je op vrijwillige basis, dus zonder er geld voor te krijgen. Maar dat betekent niet dat je er niks voor terugkrijgt: werkervaring, levenservaring, voldoening, sociale contacten én een leuke tijd zijn al genoeg redenen waarom vrijwilligerswerk goed voor je is. Maar voordat je eraan begint, moet je een paar dingen voor jezelf op een rijtje zetten.



Waarom?

Je kunt om meerdere redenen starten met vrijwilligerswerk. Misschien wil je je cv uitbreiden, of kom je erachter dat je zo nu en dan een uurtje over hebt dat je best nuttig zou willen besteden. Het kan ook zijn dat je zélf ergens naar op zoek bent. Valerie (22) heeft een maand in een weeshuis in Zuid-Afrika gewerkt, via de organisatie Be More. ?Het leek me leuk om een andere cultuur te zien, maar ook om iets te kunnen betekenen voor andere mensen of, in dit geval, voor kinderen?, zegt ze. ?Het stond op mijn to do-list van dingen die ik altijd al eens wilde doen. Ik had er veel over gelezen, had een aantal andere meiden gesproken die het ook gedaan hadden en daar werd ik dolenthousiast van!?

Wat?
Je moet je ook bedenken wat voor soort vrijwilligerswerk je wilt doen: er zijn zo veel verschillende soorten. Om je te bedenken wat je precies wilt, maakt het zoeken naar instanties al iets gemakkelijker. Wil je liever met mensen werken, of juist met dieren? Hoeveel tijd wil je vrijmaken? Hoe vaak wil je werken? Je kunt ervoor kiezen om wekelijks of maandelijks je steentje bij te dragen, maar het hangt natuurlijk ook af van de organisatie waarvoor je aan de slag gaat. De term vrijwilligerswerk is breed en omvat veel meer dan waar je op het eerste moment aan denkt. Zo kun je bijvoorbeeld aankloppen bij een goed doel en je aanmelden als collectante.



Het kan ook handig zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen dat aansluit bij je studie, om op die manier nog wat extra (werk)ervaring en contacten op te doen. Charlotte (23) studeert Media en Entertainment Management en doet een aantal keer per jaar vrijwilligerswerk bij een organisator van paardensportevenementen, EQ International. ?Toen ik zelf nog paardreed werden alle leden van de vereniging gevraagd om vrijwilligerswerk te doen tijdens de wedstrijden, en zo is het begonnen?, vertelt ze. ?Ik bezocht al jaren internationale evenementen en toen een vriendin van mij zei dat ze daar vrijwilligerswerk ging doen, heb ik mij ook opgegeven. Het werk varieert van kleine regionale wedstrijden op de manege, tot grote internationale topwedstrijden. Ik hou me voornamelijk bezig met fotograferen, maar voorheen heb ik ook andere functies gehad, zoals hostess en parcoursbouwer.?

Waardevol?
Vaak is het zo dat vrijwilligerswerk je een goed gevoel geeft, want je zet je belangeloos in voor anderen. Ook voor je eigen ontwikkeling kan dat erg waardevol zijn. ?Ik heb er ontzettend veel van geleerd en heb er goede contacten aan overgehouden?, zegt Charlotte. ?Mocht je niets met paardensport hebben, kan ik zeker aanraden om je te verdiepen in de organisatie van evenementen, op het gebied van de sport waar je wel van houdt.? Ook Valerie is van mening dat vrijwilligerswerk erg nuttig is. ?Het is iets wat je nooit meer zult vergeten en waar je gigantisch veel van leert. Ik ben me veel meer gaan beseffen, natuurlijk over de hygiëne en de luxe van ons landje, maar ook wat voor dingen écht belangrijk zijn in het leven. Dat heb ik daar ontdekt en daar denk ik nu nog vaak aan terug.?

Doe jij vrijwilligerswerk en wat doe je dan precies?