Gezonder eten door kleine aanpassingen!

Eten door Miranda
Gezond eten wordt vaak gezien als te moeilijk, te duur of erg tijdrovend. Maar gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Met deze tips kun je zonder al te veel moeite je eetpatroon aanpassen en genieten van een gezonde maaltijd.
 
Allereerst is het belangrijk om die automatische piloot uit te schakelen. Door gebrek aan tijd schakelen we deze vaak in en gooien we week na week dezelfde producten in het mandje en maken we dezelfde maaltijden. Stop eens even en sta stil bij welke maaltijden je maakt en of je deze soms gezonder kunt maken. Om te beginnen met gezonder eten raad ik aan om twee weken de tijd te nemen om een eetdagboek bij te houden. Ik weet het, het klinkt misschien afgezaagd en saai, maar het is echt een hele goede manier om jezelf bewust te maken van wat je dagelijks in je mond stopt. Ik betrap me er ook vaak genoeg op dat ik aan het eind van de dag niet eens meer weet wat ik de hele dag heb gegeten! Als je het opschrijft zie je gelijk waar de knelpunten zitten en kun je met deze tips je dagmenu gezonder maken! 

1. ?Verstop? je fruit en groenten 
Als je graag meer fruit en groenten wilt eten, verstop deze dan gewoon in je eten! Je kunt bijvoorbeeld een appeltje door je cornflakes of muesli heen doen, een banaan op brood prakken of doe wat extra groenten door de spaghettisaus heen!
 
2. Vervang mayonaise door yoghurt
Als je graag dressings op basis van mayonaise maakt, kun je dit vervangen door magere yoghurt. Dit is een stuk gezonder en smaakt net zo lekker. 
 
3. Kies wat vaker volkorenbrood in plaats van witbrood 
Ik hoef het denk ik niet meer uit te leggen? volkorenbrood is gewoon gezonder! 

4. Laat die speklappen en gehaktballen even staan 
Beperk het aantal vette vleessoorten tot één keer per week. Kies de rest van de week voor bijvoorbeeld een stukje kipfilet of een lekker visje. 
 
5. Kies vaker voor water 
Frisdrank en alcohol bevatten ontzettend veel calorieën terwijl je het vaak niet door hebt. Je zit er niet vol van, maar je lichaam slaat deze suikers wel op als vet! Beperk het aantal glazen frisdrank en alcohol tot één glas per dag en kies daarnaast voor water of kruidenthee. 
 
6. Magere varianten zuivel
Vooral bij zuivelproducten heb je een grote keus aan magere varianten van de producten die je lekker vindt. Kies voor halfvolle melk en een mindere vette kaas. De smaak verandert maar een klein beetje, maar het is een stuk gezonder! 
 

 
7. Pas je portiegrootte aan
Vaak ligt het niet aan wat je eet, maar vooral hoeveel en hoe vaak je het eet. Als je nou iets wilt eten wat niet heel erg gezond is, pas daar dan je portiegrootte op aan! Neem dan gewoon iets minder en maak ernaast nog een lekkere salade als aanvulling. En vergeet niet te genieten van het lekkers dat je aan het eten bent!
 
8. Neem babystapjes
Je hoeft niet alles in één keer te doen. Alle kleine beetjes helpen! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke twee weken één product te vervangen voor een gezondere variant. Zo kun je langzaam wennen aan gezonder eten en word je niet overweldigd. Het gaat erom dat je je levensstijl aanpast en jezelf nieuwe gewoontes aanleert. De gewoontes die je nu hebt zijn er niet in een week gekomen en zijn dus ook niet in een week af te leren. Gun jezelf de tijd en vergeef jezelf na het maken van fouten. Dan komen die gezonde gewoontes vanzelf en gaan ze ook niet meer weg! 

Succes!  

Lees ook de vorige artikelen van Miranda over gezond eten en afvallen!Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.

Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!

Voor meer voedingsblogs van Miranda, kijk even op de website van GLOW Nederland
!