Tweeten geeft hetzelfde genotsgevoel als seks

Media door Marleen_S
Heb je ineens veel zin in een lekkere vrijpartij? Wacht dan even met het sturen van een sexy berichtje naar je lover. Gooi in plaats daarvan een tweet de wereld in. Want onderzoek toont aan: tweeten geeft hetzelfde genot als seks!
 
Sinds de komst van Facebook, Twitter en het allernieuwste Instagram schromen we niet om alles te delen wat we meemaken. Van de zoveelste koffie verkeerd met een klodder slagroom- foto (met een leuk sepiafiltertje eroverheen) tot je relatiestatus updaten als je vriend je heeft gedumpt. Alles kunnen we online zetten. En ondanks dat sommige social media junkies (lees: om het uur een statusupdate) veel te ver doorslaan, blijft het principe hetzelfde: we delen graag informatie over onszelf.
 
Ik praatte, ik deelde en ik sekste 
Volgens de onderzoekers van Harvard (ja die hele bekende, poepchique universiteit) bestaat 80% van de menselijke conversaties op social media uit het delen van eigen ervaringen. Waar we als behaarde, lompe Neanderthalers elkaar de kop in sloegen, hebben we ons in de loop van de eeuwen dusdanig ontwikkeld dat we ervaringen delen als we met elkaar praten. Het is onze natuur (en daarmee verdedig ik mezelf gelijk even dat ik daarom té veel praat). En omdat het delen van informatie direct genot oplevert is het te vergelijken met seks, eten en geld. Vandaar dat ik altijd moeilijk kan kiezen tussen een middagje H&M of een avondje tussen de lakens. Of die zak M&M?s?
 
Wie goed is krijgt lekkers, wie stout is?
De wetenschappers ontdekten dat ons brein het onthullen van persoonlijke informatie (zoals onze koffiefoto) als een lonende bezigheid ziet. De proefpersonen uit dit onderzoek werden onderzocht met MRI-scans om de hersenactiviteit te meten. Ze vertelden vervolgens over zichzelf of over andere mensen. En wat bleek: als mensen over zichzelf praten ontstaat er veel activiteit in het mesolimbisch gebied van de hersenen. In gewone mensentaal: het stukje brein dat beloning en straf regelt. En deze zijweg van onze hersenen is bijzonder gevoelig voor de genotsneurotransmitter (hè wat?): dopamine. Dat is het stofje wat we aanmaken als we worden beloond of gestraft. Ditzelfde gebied reageert ook op primaire beloningen zoals het ervaren van humor of het zien van een aantrekkelijk persoon. 
 
De kracht van de social media
En zulke sociale wezens als wij denken te zijn, vergeet het maar. Want wanneer de proefpersonen praatten over anderen, bleek er aanzienlijk minder activiteit te zijn. De activiteit verhoogde pas als er naar persoonlijke ontboezemingen werd gehoord. Volgens de onderzoekers verklaart dit de aantrekkingskracht van sociale media. En daarmee hebben we ook gelijk een mooi excuus om de hele vrijdagavond achter Facebook te zitten. En de zaterdagavond. En vooruit, de zondagavond ook. We willen gewoon gehoord worden. En al onze geheimen delen.
 
Als je moest kiezen: social media of seks, wat kies jij dan?