Schaamteloos jatten: Is dat normaal?

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Bierglazen uit de kroeg, theezakjes van collega?s of een Ikea-potloodje: we draaien er met z?n allen onze hand niet voor om, om dit ons schaamteloos toe te eigenen. En juist omdat iedereen het doet, is het geoorloofd. Toch?

Veel mensen vinden van wel, dat blijkt uit een enquête van de website Paintballing.co.uk, die gehouden is onder 1.000 volwassenen. De enquête was gericht op spullen die mensen graag meenemen naar huis, zonder ervoor te betalen, dat zegt Daily Mail.



Hotelgoodies met stip op 1

De top drie van spullen die schaamteloos toegeëigend worden, is niet verrassend. Met stip op 1: volgens maar liefst 93% van de ondervraagden is het volkomen normaal om hotelgoodies mee naar huis te nemen na een hotelbezoekje. Op de tweede plek prijkt het onbeveiligde internet: 88% heeft er geen moeite mee om verbinding te maken met een onbekend, maar onbeveiligd netwerk, van bijvoorbeeld de buren. De top 3 wordt afgesloten door kruiden en specerijen uit een restaurant: 55% neemt dit soort dingen weleens mee na een etentje.

Verder op de lijst staan bierglazen uit de kroeg (37%), kantoorartikelen van het werk (27%) en de koffie of theezakjes van collega?s (22%). Kleinere groepen mensen schamen zich niet om snoepjes uit een winkel te stelen (17%), om in de supermarkt een extra stuk fruit ná het afwegen in het mandje te leggen (11%), om IKEA-potloodjes mee naar huis te nemen (8%) of om bloemen te plukken in het park (3%).



?Gratis?

Volgens een woordvoerder van de website die het onderzoek uitvoerde, is de lijn van wat ?normaal? is om mee te nemen, aan het vervagen. ?Iedereen houdt van gratis goodies, maar blijkbaar is het niet altijd duidelijk wat daadwerkelijk van iemand anders is, en wat écht gratis is?, zegt hij. ?Blijkbaar kunnen sommige mensen zich niet inhouden.?

Zie jij het meenemen van dit soort goodies als ?legaal?, of vind jij het meenemen ervan absoluut niet kunnen? Waar ligt voor jou de grens?