Topatletes: van uithongering tot borstverkleiningen

Sport & gezondheid door Marleen_S

Borsten maken de vrouw, maar als je gaat sporten kunnen ze behoorlijk in de weg zitten. Vrouwelijke topsporters hebben daar ook last van, dus doen ze er alles aan hun borsten zo klein mogelijk te houden. Van uithongering tot operaties.
 
In de sportwereld moet je er wat voor over hebben om door te breken en succesvol te zijn. En dat moet snel, want als sporter zit je al gauw aan een bepaalde ?houdbaarheidsdatum? vast. Om optimaal te kunnen presteren zijn sporters bereid alles op te geven. Vrouwelijke sporters ook, zij geven zelfs hun borsten op om beter te kunnen worden in hun sport.
 
Op hoog niveau turnen, tennissen of hardlopen: borsten zijn volgens atletes nogal onhandig en hinderen het vrije bewegen. Daarom kiezen vrouwelijke sporters er steeds vaker voor om hun borsten te verkleinen. Hoe ze dat doen? Zichzelf uithongeren, speciale medicijnen nemen, stevig sporten in de sportschool en ze gaan er zelfs ook voor naar de plastisch chirurg, aldus ESPN Magazine. ?Voor de moderne atlete is de vraag niet of haar borsten ooit wellicht in de weg zullen zitten - het is de vraag hoe te presteren met deze borsten?, aldus het magazine. 
 
Ronda Rousey in het blauw
 
Gehinderd door je borsten
Voorkomen is beter dan genezen en dus zorgen topatletes ervoor dat hun borsten niet verder ontwikkelen wanneer ze beginnen te sporten. Meestal is dit al op vroege leeftijd en door zichzelf simpelweg te laten uithongeren hopen ze op een kleine A-cup. 
 
ESPN-schrijfster Amanda Hess vertelt dat Female Ultimate Fight Championship deelneemster Ronda Rouseys wedstrijd in februari een perfect voorbeeld is van een vrouwelijke sporter die gehinderd werd door haar borsten. Zodra Ronda haar tegenstandster tegen de grond aan werkte, deed ze even snel haar bh-bandje goed - een move die eindigde in een ramp. ?Ik werd meteen in mijn borst gestompt toen ik mijn bh rechtdeed?, vertelde Ronda. ?Je ziet niet veel grote borsten tijdens de Olympische Spelen en ik denk dat daar een reden voor is.? 
 
Geen menstruatie
Joan Ryan, auteur van Little Girls in Pretty Boxes, schreef dat turnsters te weinig eten en zichzelf overtrainen zodat ze niet meer menstrueren. ?Je kunt geen vrouwenlichaam hebben en op het hoogste niveau sporten?, vertelde ze. Dominique Moceanu, die op haar 14e de jongste deelneemster was van het USA Olympische team in 1996, voegt toe: ?De sport pusht ons om zo lang mogelijk borstloze, kleine meisjes te blijven. Ondanks dat borsten verboden waren, verlangden we er stiekem allemaal naar.?
 
 
Operatie
Paul Banwell, plastisch chirurg van het McIndoe Surgical Centre, heeft verschillende topsportsters met dit probleem behandeld. ?Borsten kunnen veel wegen en kunnen fysiek in de weg gaan zitten. Veel atletes willen hun vrouwelijke figuur behouden, maar willen wel goed presteren, dus dit moet met elke patiënt goed overlegd worden.?
 
Dokter Puneet Gupta, cosmetisch arts bij The Private Clinic of Harley Street, is de eerste die een borstverkleining aanbiedt zonder dat er een operatie aan te pas komt. Maar hij waarschuwt echter voor de gevaren van een borstverkleining bij atletes die jonger zijn dan 25 jaar. ?Het is belangrijk te weten dat een borstverkleining niet geschikt is voor iedereen. Het is een procedure die het meest geschikt is voor oudere vrouwen. Erg jonge vrouwen zijn niet geschikt voor de behandeling.?
 
Big boob pride
Ook zijn er atletes die het totaal niet eens zijn met borstverkleiningen in de sport. Zuid-Afrikaanse beachvolleybalster Alena Schurkova lanceerde een bib-boob-pride campagne nadat de Roemeense tennisspeelster Simona Halep aankondigde dat ze haar borsten liet verkleinen van een DD naar een C omdat haar borsten haar reactiesnelheid in de weg zouden staan. Alena: ?Als ze dit doet, zendt ze een verkeerde boodschap uit, namelijk dat vrouwen met grote borsten geen sport kunnen spelen. Ik heb cup E en ik heb nog nooit problemen ervaren.?

Wat vind jij ervan dat vrouwelijke topsportsters zo ver gaan voor hun prestaties? Logisch of een brug te ver?