Lifestyle / Reizen
Reizen

5 must do?s op Barbados

Dat je op Barbados heerlijk aan het strand kunt liggen, weten we. En dat we ons stiekem daar de hele vakantie mee kunnen vermaken, weten we ook. Maar mocht je tóch nog wat meer willen dan smeren en keren, dan zijn dit de must do’s!
 
Snorkelen met zeeschildpadden
Wat mij betreft is het allerfijnste aan Barbados het klimaat, de stranden en het superheldere water. Ga dan ook niet naar Barbados als je niet van strandvakanties houdt, want de stranden zijn toch wel het meest prominent aanwezig op/langs het eiland. Maar na drie dagen smeren en keren wil je wellicht toch wat anders. Ben je niet zo van het cultuur snuiven en dorpjes bezoeken? Dan is snorkelen met zeeschildpadden dé must do. (Nja, ook als je wel van culturele uitjes houdt. Want dit móet je gewoon ervaren als je daar bent.) Het beste is om een excursie op een catamaran te boeken. Dan kun je namelijk vijf dingen in één doen: zonnen, eten (lunch is inbegrepen), zwemmen, snorkelen met vissen en snorkelen met zeeschildpadden.

Tijdens deze paar uur durende tocht vaar je heerlijk met een groep van zo’n twintig man langs de kust van Barbados. Tijdens de eerste stop kun je snorkelen met vissen. Schrik niet als je onder water gaat: de vissen zijn best groot en zwemmen zó voor je neus langs! Ook snorkelde ik zelfs tijdens onze tocht bij een schipwrak, leuk om te zien! Tijdens de tweede stop komt het hoogtepunt: je gaat snorkelen met de schildpadden. De begeleider neemt voer mee om de schildpad te lokken en guess what: hij eet zo uit zijn handen! De zeeschildpadden zijn best wel tam waardoor ze gewoon voor je neus zwemmen en je ze met een beetje geluk kunt aaien! Tip: neem een onderwatercamera mee voor prachtige onderwaterfoto’s.  


Golfen
Helaas heb ik dit niet kunnen proberen, maar mocht je een doorgewinterde golfer zijn - of juist als amateur voor het eerst een balletje willen slaan - ga dan golfen op Barbados. Het eiland beschikt namelijk over enkele van de beste golfbanen ter wereld. Zo zijn er 5 verschillende 18 holes banen, waaronder de beroemdste, Sandy Lane. Voor de gossiplovers onder ons, niet alleen Rihanna heeft iets met Barbados. Tiger Woods komt hier namelijk graag om een balletje te slaan en is zelfs getrouwd op het eiland! Laten we het maar niet hebben over het verloop van het huwelijk, hè?
 
Het Crop Over Festival bezoeken
Ik schreef er onlangs al over: het Crop Over Festival op Barbados. Dit jaarlijkse festival beleeft zijn hoogtepunt eind juli, begin augustus maar de eerste festiviteiten vinden in mei al plaats. Het festival is ontstaan in de 18e eeuw om te vieren dat de rietsuikeroogst weer is binnengehaald. Een goede reden om ook eens naar Barbados te gaan in de zomer. Op het gehele eiland zijn verschillende feesten en festiviteiten te vinden, een overzicht van alle festiviteiten van bijvoorbeeld afgelopen jaar vind je hier. Wil je écht goed feesten? Koop dan een kaartje om mee te lopen tijdens de carnavalsparade tijdens Grand Kadooment, hét hoogtepunt - en tevens de afsluiter - van het festival. Prachtige vrouwen in minuscule veren- en glitterpakjes, daggerende stelletjes, soca-muziek, veel rum, Rihanna (!) en de zon. Do I need to say more
 

Suppen
Suppen? Suppen ja. Vergeet surfen, waterskiën en de waterscooter: dat is sowieso toch allemaal veel te eng en te moeilijk. Bovendien is suppen ook helemaal hip onder de sterren. Het is een redelijk nieuwe watersport die je op de stranden van Barbados regelmatig beoefend ziet worden. Je staat op een soort uit de kluiten gewassen surfboard. Rechtop ja. Je zult denken: ik houd dan nooit m’n evenwicht, maar dit valt heel erg mee! Vervolgens pak je je peddel erbij en peddel je rechtopstaand op je board langs de kust van het strand. Kijk vooruit naar de horizon en geniet van het uitzicht en de stilte. En natuurlijk van de zeeschildpadden die je tegenkomt als je een tripje boekt met een begeleider!
 

Trouwen
Zelf heb ik hier helaas geen ervaring mee (hallo boyfriend, lees je dit?!), maar Barbados is een ultiem eiland om je toekomstige man eeuwige trouw te beloven. Zie je het al voor je? Een ondergaande zon, een mooi wit strand met een heldere blauwe zee, grienende ouders en de liefde van je leven naast je. *zucht* Bovendien schijnt dat je daar een minimum aan papierwerk nodig hebt om de plechtigheid te voltooien en mochten jij en je vriend gewoon zin hebben in een spontane actie (euh…) kan het zelfs dezelfde dag nog geregeld worden. Ook gratis, want veel hotels bieden een gratis trouwarrangement aan. Wil je voor iets originelers gaan? Je kunt ook op veertig meter diepte trouwen in een grot of onderzeeër, of op het dek van een jacht.
 
 
Natuurlijk is er nog meer te doen dan alleen bovenstaande activiteiten. Ga bijvoorbeeld ook zeker naar het Mount Gay Rum Visitors Centre; Barbados is namelijk beroemd om haar Mount Gay Rum. (Overigens komt ook Malibu van Barbados, dus voor lekkere cocktails moet je hier zijn.) Bezoek ook eens het grootste grottenstelsel van de Caribbean: Harrison’s Cave en neem een duik in het nachtleven van het eiland en meet the locals aan de bar.
 
Voor meer info over Barbados, check de officiële Nederlandse website van Barbados Tourism Authority.
Fotocredits: Karin Ze.nl
Marloes Travelvalley.nl