Lifestyle / Reizen
Reizen

Ze ontdekt Duitsland: Wolfsburg, Leipzig en Berlijn!


Duitsland boring? Absoluut niet. Het Duits Verkeersbureau nodigde Ze.nl uit voor een driedubbele stedentrip door Oost-Duitsland, om zo te bewijzen dat Duitsland ook superleuk is voor mensen onder de 50 jaar. Challenge accepted!
 
En dus vertrok redacteur Daphne naar het oosten van Duitsland om in vier dagen tijd drie steden (Wolfsburg, Leipzig en Berlijn) te bezoeken en erachter te komen dat Duitsland eigenlijk supervet is. Via het Twitter-account van Ze.nl kon je Daphne in Duitsland volgen en prijsvragen beantwoorden om zo kans te maken op dezelfde trip. De winnaar wordt deze week via Twitter bekend gemaakt. Lees hieronder het uitgebreide verslag van Daphne!
 
Hoewel Berlijn op mijn lijstje stond, zou ik eerder niet zo snel voor Duitsland kiezen. Waarom? Dat weet ik niet precies, maar bij het boeken van mijn tripjes sla ik automatisch de oosterburen over en gaat mijn interesse uit naar Zuid-Europa. Des te leuker vond ik deze trip, die mij uitdaagde alle hotspots te ontdekken in Wolfsburg, Leipzig en Berlijn. Bring it on! Alleen is ook maar alleen en dus nam ik gezellig mijn BFF en partner in crime mee. Gegarandeerd lol!
 
Dag 1: Wolfsburg 
Dag één stond Autostadt op het programma. Vanaf Amsterdam Centraal sta je met vijf en een half uur (inclusief overstap op Hannover) op het station in het rustige Wolfsburg. Daar steek je met een voetgangersbrug door naar Autostadt. Autostadt is een ‘attractie’park dat in 2000 naast de imposante fabriek van Volkswagen in Wolfsburg opende, met onder andere het Volkswagenmuseum en de nieuwste VW-auto’s, die letterlijk in de schappen liggen. Het gaat allemaal om de ‘Volkswagen experience’. Tijdens de torenexpeditie ga je met een autolift door één van de twee torens waar 400 gloednieuwe VW-auto’s zijn opgeborgen en kijk je uit over heel Autostadt én Wolfsburg. Als je wilt, kun je dus je nieuwe auto ophalen in Autostadt en zie je hoe jouw auto in één van deze torens uit het schap wordt gehaald.
 

Bovenin de toren met alle nieuwe auto's van Volkswagen krijg je spontaan hoogtevrees!

Na een heerlijk biologisch broodje bij Das Brot. maakten we een panorama boottocht, die jammer genoeg alleen in het Duits wordt gegeven, maar ach, met een Weißwein en lekker weer op een boot zitten... je hoort ons niet klagen. Vervolgens werden we in het Ritz Carlton hotel verwacht voor de lekkerste massage ooit (!) en mochten we gebruik maken van de sauna, waar uitsluitend gebruik wordt gemaakt van organische producten. We sloten de dag - rozig van de spa treatment - af met een superlekkere antipasti en pizza (ook biologisch!) bij Pizza Amano en we slenterden terug door Wolfsburg naar hotel Gobal Inn. Heb je nou echt niets met auto’s? Dan vind je in Wolfsburg naast Autostadt ook een designeroutlet!
 
De spa in het Ritz Carlton hotel met uitzicht op een deel van de Volkswagenfabriek

Dag 2: Leipzig
Guten Morgen, es ist früh! Om 08:00 uur stapten we op de trein naar de tweede bestemming: Leipzig. Leipzig wordt ook wel het nieuwe Berlijn genoemd, maar qua grootte zijn de steden niet met elkaar te vergelijken. Leipzig staat onder andere bekend om handel, de vreedzame revolutie in 1989, kunst en muziek (Bach en Wagner). Te veel om in één dag te ontdekken, maar we deden een poging.

Na het inchecken in het superdeluxe Pentahotel gingen we op pad en allereerst op zoek naar een hotspot om te lunchen. We hadden onze zinnen gezet op de Panorama Tower. In deze toren kun je op de 29ste verdieping lunchen en het is ook nog eens spotgoedkoop (€8,90 voor drie gangen)! Tijdens het smullen kijk je over heel Leipzig uit en op het dakterras heb je helemaal een geweldig uitzicht. Na de lunch besloten we de Karl Liebknecht Strasse op te zoeken in de upcoming wijk Südvorstadt, die bekend staat om de jonge en openminded inwoners. In ‘Karli’ vind je veel retro meubel- en vintage kledingzaakjes, zoals Mrs. Hippie. Mrs. Hippie vind je in een verstopt binnenplaatsje. De sfeer is er door de beschilderde panden, kleurrijke barretjes en studenten gezellig en ongedwongen.
 

Slaaphoofdjes aan de koffie op Wolfsburg Haubtbahnhof
 
 Opgefrist en ready to go in de lift van het Pentahotel, op naar de Panorama Tower voor lunch (rechts)
 

Een beschilderd pand aan de Karl Liebknecht Strasse in Südvorstadt
 

De tweedehandswinkel Mrs. Hippie in een zijstraatje van Karli
 
Een 'Eiskaffee' bij dit vet leuke tentje, genaamd Gaststätte Kollektiv, op Karli
 
Omdat het stralend weer was, besloten we via het Clara-Zetkin-park lopend de Spinnerei in Plagwitz op te zoeken. De Spinnerei was in 1905 de grootste katoenfabriek van Europa, maar ging in 1993 failliet na het vallen van de muur. Veel mensen waren naar het westen vertrokken. Nu zitten er in de oude fabriek meer dan 100 kunstenaars in 14 galerieë , waaronder Neo Rauch, waar Brad Pitt in 2009 een schilderij van moest hebben. De Spinnerei is omvangrijk, dus hier kun je wel een aardige tijd vertoeven tussen de creatievelingen.
 
Een bionade van het biologische café bij de Spinnerei

Moe van het stadswandelen pakten we vanaf de Spinnerei tram 14 naar de Gottschedstrasse. Met vermoeide benen ploften we neer op de loungebedden van Sol y Mar. Hier genoten we van tropische cocktails en EuroAziatische en Mediterrane gerechten, om vervolgens een borrel te halen bij Barcelona (een bar in dezelfde straat) en te eindigen in de Pentalounge van ons hotel voor een slaapmutsje a.k.a. Cosmopolitan aan de bar.
 

 
Dag 3 & 4: Berlijn
Aan het ontbijtbuffet van het Pentahotel vind je álles wat je je maar wenst en dat hebben we geweten. Met een rondgegeten buikje vertrokken we met de Deutsche Bahn naar de laatste stad: Berlijn. Berlijn is alles wat we ervan verwachtten: rauw en tegelijkertijd gezellig, alternatief, ongedwongen, creatief en vooral indrukwekkend. Het hostel waar we zouden verblijven, Industriepalast, bleek op het randje van de jonge en ruige wijk Friedrichshain en het openminded en populaire Kreuzberg te liggen. Een toplocatie dus! Wat we als eerste bezochten? De muur natuurijk! Na het bewonderen van een deel van de 'Berliner Mauer', hadden we een uitgebreide en gezellige lunch met twee superleuke dames van VisitBerlin bij Freischwimmer in Kreuzberg, een eetspot op een steiger aan het Spreekanaal. Als locals konden zij ons als de beste voorzien van alle tips voor hotspots, must sees en stappen!


Op Leizpig Haubtbahnhof wachten op de trein naar Berlijn
 
Friedrichshain
 

Voor de kleurrijke oostkant van de Berlijnse Muur
 
Op de westkant was er een indrukwekkende foto expositie ‘Wallonwall’ (tot 13 september)
 
Op zondag zijn alle winkels gesloten in Berlijn, dus stapten we na de wat uitgelopen lunch (zó gezellig) op de metro richting Mitte (het centrum), waar het in de Neue Schönhauser strasse en Alexa shopping mall shoppen geblazen was. Je vindt hier veel mainstream winkels zoals H&M, Monki, Zara, Weekday en New Yorker, maar ook unieke vintage shops als Made in Berlin. Omdat de shopping mall tot 21:00 uur geopend is, zochten we pas om 23:00 uur een restaurant (het lijkt wel vakantie!) op om lekker te dineren. Uit eten gaan in Berlijn (en überhaupt in Duitsland) is superfijn voor je portemonnee met prijzen van gemiddeld € 8 voor een hoofdgerecht. Ondanks de vele uitgaansopties van de VisitBerlin dames en het feit dat de metro’s de hele nacht door rijden, kozen wij een club lekker dichtbij ons hostel (lees: kruipend naar huis). Watergate is een ietwat commerciëlere club (de underground scene is hot in Berlijn) aan de Spree met twee verdiepingen en een steiger. Het publiek is gemixt, de sfeer is goed en de mensen zijn gezellig. Als je het ons vraagt dé ingrediënten voor een topavond!

Stiekem een beetje brak van de avond ervoor besloten we om op onze laatste dag nog wat cultuur te snuiven in Mitte en langs de mooiste gebouwen en musea te slenteren. We beloonden onszelf met een uitgebreide zondag brunch zoals de Berliners dat ook doen. We besloten ons Duitsland-avontuur af te sluiten en te vereeuwigen in een photobooth (die werkelijk óveral staan). De foto's houden we, dat snap je natuurlijk wel, voor onszelf wegens zelfbescherming!
 
De Berliner Dom
 
De lekkerste brunch evurrr: antipasti voor twee personen
 
Wir lieben Berlin!
 
Het waren maar vier dagen, maar we zijn wel gaan houden van Duitsland. Zelfs de taal, waar ik altijd een bloedhekel aan had op school, spraken we zoveel mogelijk en de meeste mensen waren zó aardig en gastvrij. Leipzig en vooral Berlijn kun je natuurlijk niet in één dag écht ontdekken, dus wij weten het zeker: wir kommen wieder! 
 
Ook enthousiast geworden over Duitsland? Blijf op de hoogte door het Duits Verkeersbureau te volgen via Facebook of Twitter en bezoek de website of download de app Youth Hotspots voor het vinden van hotspots in jouw Duitse bestemming!
 
Geschreven door: Daphne Schaufeli