Zwaarlijvige mensen kunnen ook aan anorexia lijden

Lichaam door Kristie

Bij anorexia wordt al snel gedacht aan een hele dunne vrouw waarbij je haar botten kunt tellen. Maar er wordt nooit bij stilgestaan dat ook dikkere mensen aan deze ziekte kunnen lijden. Neem bijvoorbeeld de 22-jarige Ali, die 90 kilo woog.

Zwaarlijvige tieners die eetstoornissen ontwikkelen worden vaak over het hoofd gezien door de gezondheidszorg, vanwege hun omvang. Een team van psychologen en kinderartsen in Minnestona heeft zelfs ontdekt dat het langer dan een jaar duurt voordat de diagnose bij patiënten met overgewicht gesteld wordt. In tegenstelling tot dunne patiënten, daar worden al snel conclusies getrokken. 

Ali Hougnou (22), uit New York, had obesitas toen ze 15 jaar was. Ze is toen begonnen met afvallen door nog maar drie bakjes yoghurt per dag te eten. Daarnaast nam ze ook dieetpillen. 


“Een typisch beeld van een eetstoornis is natuurlijk dat je direct ziet dat iemand heel dun is, maar ik zat technisch gezien op een gezond gewicht. Voor iedereen om me heen, en ook voor mezelf, ben ik op dieet gegaan. Ik deed precies wat de dokters wilden, en ze waren erg blij met mijn gewichtsverlies”, aldus Ali.

Haar gewicht nam geleidelijk aan af, maar de gevolgen van haar ‘dieet’, bleven zeker niet achterwege. Ze voelde zich vaak duizelig en flauw, maar er was in haar uiterlijk niks te zien. Zo had ze een gewone, gezonde kledingmaat, aldus Daily Mail.

Na 9 maanden kreeg ze dan eindelijk behandelingen voor haar anorexia, nadat haar therapeut bezorgd werd over haar eetgedrag. Dr Leslie Sim, een onderzoekend arts: “Iedereen vindt afvallen goed voor een zwaarlijvig persoon, op welke manier dat dan ook gaat. Ook al eten ze niks, of braken ze. ”Ook ontdekten onderzoekers dat 35% van de jongeren die de Mayo Clinic bezoekt, anorexia heeft én zwaarlijvig is. De onderzoekers hopen dat deze bevindingen helpen bij een snellere diagnose. 

Ali (links) toen ze begon met het ontwikkelen van anorexia en Ali (rechts) toen ze op een gezond gewicht zat. 

Lynn Grefe, voorzitter van de National Eating Disorders Association, is totaal niet verrast door deze uitkomst. “We weten allemaal dat kinderen met overgewicht veel gepest of gediscrimineerd worden. Ze zijn hierdoor kwetsbaar en kunnen aan een heel ongezond dieet gaan beginnen.” Naar schatting hebben zo’n 30 miljoen Amerikanen ergens in hun leven een eetstoornis. 

Wat vind jij van de uitslagen van dit onderzoek?


Beeld: Courtesy of Ali Hougnou