Beauty / Lichaam
Lichaam

Zwaarlijvige mensen kunnen ook aan anorexia lijden

Reageer 0

Bij anorexia wordt al snel gedacht aan een hele dunne vrouw waarbij je haar botten kunt tellen. Maar er wordt nooit bij stilgestaan dat ook dikkere mensen aan deze ziekte kunnen lijden. Neem bijvoorbeeld de 22-jarige Ali, die 90 kilo woog.

Zwaarlijvige tieners die eetstoornissen ontwikkelen worden vaak over het hoofd gezien door de gezondheidszorg, vanwege hun omvang. Een team van psychologen en kinderartsen in Minnestona heeft zelfs ontdekt dat het langer dan een jaar duurt voordat de diagnose bij patiënten met overgewicht gesteld wordt. In tegenstelling tot dunne patiënten, daar worden al snel conclusies getrokken. 

Ali Hougnou (22), uit New York, had obesitas toen ze 15 jaar was. Ze is toen begonnen met afvallen door nog maar drie bakjes yoghurt per dag te eten. Daarnaast nam ze ook dieetpillen. 


“Een typisch beeld van een eetstoornis is natuurlijk dat je direct ziet dat iemand heel dun is, maar ik zat technisch gezien op een gezond gewicht. Voor iedereen om me heen, en ook voor mezelf, ben ik op dieet gegaan. Ik deed precies wat de dokters wilden, en ze waren erg blij met mijn gewichtsverlies”, aldus Ali.

Haar gewicht nam geleidelijk aan af, maar de gevolgen van haar ‘dieet’, bleven zeker niet achterwege. Ze voelde zich vaak duizelig en flauw, maar er was in haar uiterlijk niks te zien. Zo had ze een gewone, gezonde kledingmaat, aldus Daily Mail.

Na 9 maanden kreeg ze dan eindelijk behandelingen voor haar anorexia, nadat haar therapeut bezorgd werd over haar eetgedrag. Dr Leslie Sim, een onderzoekend arts: “Iedereen vindt afvallen goed voor een zwaarlijvig persoon, op welke manier dat dan ook gaat. Ook al eten ze niks, of braken ze. ”Ook ontdekten onderzoekers dat 35% van de jongeren die de Mayo Clinic bezoekt, anorexia heeft én zwaarlijvig is. De onderzoekers hopen dat deze bevindingen helpen bij een snellere diagnose. 

Ali (links) toen ze begon met het ontwikkelen van anorexia en Ali (rechts) toen ze op een gezond gewicht zat. 

Lynn Grefe, voorzitter van de National Eating Disorders Association, is totaal niet verrast door deze uitkomst. “We weten allemaal dat kinderen met overgewicht veel gepest of gediscrimineerd worden. Ze zijn hierdoor kwetsbaar en kunnen aan een heel ongezond dieet gaan beginnen.” Naar schatting hebben zo’n 30 miljoen Amerikanen ergens in hun leven een eetstoornis. 

Wat vind jij van de uitslagen van dit onderzoek?

Beeld: Courtesy of Ali Hougnou
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 6 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Maestro

  Dus, stel dat je 30 kilo overgewicht hebt en een eetstoornis ontwikkelt. Je eet niet, en wat je eet, braak je uit. Je doet dit 2 jaar, en na anderhalf jaar zit je pas op zoveel procent ondergewicht en alle andere criteria. Dan zou je dus pas na die anderhalf jaar wel anorexia hebben, terwijl je daarvoor precies hetzelfde deed? Bullshit naar mijn idee.

  Ik heb zelf ook zo'n periode gehad, dat ik bijna niets at en het avondeten vaak uitbraakte. Ik had zo'n 15 kilo overgewicht toen dat begon, en er was in 2 maanden tijd ruim 12 kilo af. Maar nee, natuurlijk was dat geen anorexia, ik was immers TE DIK om anorexia te hebben, right?

 • Anoniem

  @ Maresa, helaas is dat wel waar, in ieder geval toen ik mijn diagnose kreeg: ik had een andere eetstoornis omdat ik de pil slikte, wat inderdaad heel raar is maar volgens mij hebben ze dat nu veranderd gelukkig. Ik kreeg in ieder geval het stempeltje ES-NAO (niet anders omschreven) ipv anorexia omdat ik dus niet kon aantonen dat mijn menstruatie niet was ontregeld, door de pil. En mij werd verteld dat het criterium qua lichaamsgewicht was dat je minimaal 15% ondergewicht hebt. Maar, het een en ander is nu gelukkig veranderd :)

  Beter schrappen ze inderdaad deze benamingen, eetstoornissen vertonen naar mijn mening zo veel overlap dat het averechts werkt om ze nog meer te gaan onderverdelen. Therapie werkt ook voor iedereen anders, en bij eetstoornisklinieken wordt je al gauw over een kam geschoren, in een groep gezet met mensen met dezelfde stoornis, allemaal hetzelfde behandeld en voor sommige mensen werkt dat gewoon niet (het heeft me een jaar van mijn leven gekost en nauwelijks wat opgeleverd omdat je als "zo'n meisje met anorexia" wordt behandeld.

  Wat ik om me heen zie is dat veel mensen een rare, vervormde relatie met eten hebben. Mensen die dik of dun zijn, en niet voor niets heeft (grof geschat) 95% van de mensen met een eetstoornis een gezond gewicht of overgewicht. Helaas komen in de media alleen meisjes die heel dun zijn ter sprake, waardoor het beeld van een eetstoornis automatisch is gekoppeld aan extreme anorexia. Mooie docu is trouwens "mij niet gezien", waarbij drie meiden met boulimia hun verhaal vertellen, ook over hoe het is een eetprobleem te hebben dat niet wordt gezien door anderen.

  Het probleem met deze gevallen, waarbij het echt heel laat pas op wordt gepikt dat het verkeerd gaat met mensen, is dat hoe later je erachter komt, hoe moeilijker het wordt om te genezen :S

 • Anna

  Heel goed dat dit onderwerp aandacht krijgt. Het is vaak aan de buitenkant niet te zien dat iemand een eetstoornis heeft, omdat je niet broodmager hoeft te zijn. En ook is de scheidslijn tussen de verschillende eetstoornissen niet altijd even scherp te trekken. Anorectische en boulimische periodes kunnen elkaar afwisselen en opvolgen of zelfs samengaan.

  @Dionne dat van die menstruatie is ook uit de DSM-V gehaald. Vooral ook omdat mannen ook Anorexia kunnen hebben! zie ook http://www.humanconcern.nl/home/eetstoornis-mv/dsm-v/

 • Maresa

  Dat is niet helemaal waar, Dionne. Je moet in een korte periode 15% van je startgewicht kwijt zijn (daar komt die 85% vandaan) en als je daarnaast aan de pil bent, geldt die hele amenorroe niet. Je kunt dus zeker van anorexia spreken.

 • Dionne

  Het feit dat anorexia niet bij zwaarlijvige personen wordt gegeven is omdat het simpelweg niet als de officiële "anorexia nervosa" kan worden vastgesteld. Dat is het lastige eraan. Het mag dan ook niet anorexia genoemd worden. Bij anorexia moet je minstens 3 menstruatie cyclussen gemist hebben (amenorroe), en je moet minder dan 85% van het "normale" lichaamsgewicht hebben voor leeftijd/lengte.
  Aan de andere kant krijg je in de DSM5 ook een stoornis "binge eating" en willen al enige tijd "obesitas" ook bestempelen als een stoornis. Persoonlijk ben ik tegen stempels en stoornissen en heb ik juist door deze stempels en stoornissen al meerdere keren dit soort problemen meegemaakt. Deze mensen vallen buiten de boot omdat ze niet in het hokje passen, maar des te goed hulp nodig hebben.
  In Nederland moet je voor vergoeding van een kliniek een officiele diagnose hebben wil je het vergoed krijgen, waardoor er heel veel mensen buiten de boot vallen, of net zo lang doorhongeren tot het óf te laat is óf al een stuk op weg naar "te laat" zijn voordat ze eindelijk geholpen worden. Ik vind het héél spijtig dat we niet kijken naar de nodigheid van mensen, maar naar het uiterlijk. Terwijl anorexia zo vaak aan de binnenkant begint.

  Wel wil ik toch stiekem als tip meegeven dat het misschien voor zo'n artikel goed is om de feiten te weten. Anorexia is wat anders, deze vrouwen ehbben een eetstoornis, maar géén anorexia ;) (als we dus de officiele diagnose in mind houden)

  Verder, goed dat dit onder de aandacht gebracht wordt!

 • Chantal

  Anorexia gaat (deels) om een psychische stoornis en dat kun je niet van de buitenkant zien. Verbaast mij dan ook niet dat zwaarlijvige personen ook deze ziekte kunnen hebben. Wel heel vervelend dat de diagnose dan vaak later gesteld wordt.

  Niks meer eten, braken of dieetpillen zijn voor niemand goed, of je nu zwaarlijvig bent of niet.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen