Gave huid en bakken energie? Raw food is het antwoord!

Sport & gezondheid door Fleur

Stel: je bent 29, maar kunt nog doorgaan voor een 16-jarige, zo jong lijk je. Op je gezicht is namelijk vrijwel geen rimpeltje te bekennen en je lijkt ook nog alle energie van de wereld te hebben. Je geheim? Alleen raw food eten.

Ze voelt zich altijd gezond en energiek en de betekenis van het woord 'rimpel' kent ze nog maar nauwelijks. De Britse Susan Reynolds, 29, lijkt volgens velen veel jonger dan ze daadwerkelijk is – en zo voelt ze zich ook. Daar doet ze wel wat voor: sinds zeven jaar eet Susan alleen maar rauw voedsel, dat wil zeggen: voedsel dat op geen enkele manier verhit (dus gekookt, gebakken of gebraden) is. Volgens haar is dat hét geheim van haar jonge, gezonde verschijning, aldus Daily Mail.


Van McChicken-sandwich naar raw food

Voor Susan besloot het voortaan alleen bij rauw voedsel te houden, was ze regelmatig bij de McDonald’s te vinden voor een McChicken-sandwich, haar favoriete maaltijd. Daarnaast waren ook lekkere vette Chinese maaltijden haar niet vreemd en hing ze regelmatig aan de bar voor een shotje wodka. Hoe ze dan in vredesnaam op het idee is gekomen voortaan alleen naar rauw voedsel te grijpen? Op haar 21ste vertrok ze voor een halfjaar naar India, waar ze geïnteresseerd raakte in yoga. Dat was het begin van haar gezondere toer. Na haar reis vervolgde ze het yoga-en en probeerde ze vegetarisch te eten. Op een avond bezocht ze in Edinburgh een restaurant waar ze raw food-maaltijden serveerden. De eigenaars vertelden haar er wat over en eenmaal thuis las ze zichzelf over het eten van rauw voedsel in en besloot ze het een kans te geven. Dat is inmiddels zeven jaar geleden.

Producten

Wat Susan zoal voor rauw voedsel eet? Dagelijks verorbert ze groenten (spinazie is een grote hit), fruit (bessen, vijgen en mango’s) en noten en zaden, waar ze de nodige vetten uithaalt. Maar wie denkt dat Susan zielig op een spinazieblad kauwt, heeft het mis: ze weet inmiddels alles wel om te toveren tot een maaltijd. Van groenten maakt ze zo smoothies voor het ontbijt, salades en soepen. Ze heeft zelfs al eens een raw food-kerstdiner in elkaar geflanst voor haar ouders en vriend en dat viel letterlijk in de smaak.


Voordelen

De kans is groot dat Susan nooit meer van haar eetgewoonte afstapt. Volgens haar zitten er namelijk veel voordelen aan: het is altijd helder in haar hoofd, ze is scherp, heeft bakken energie en voelt zich emotioneel goed in balans. En niet alleen zijzelf, maar ook anderen merken de voordelen van rauw voedsel eten bij haar op. Zo heeft Susan al meerdere malen gehoord dat ze lekker ruikt, haar huid er geweldig uitziet en dat ze zo’n jonge uitstraling heeft. Tot slot heeft haar gewoonte om rauw voedsel te eten ook nog eens geleid tot een eigen bedrijf: met ‘Twist and Sprout’ laat Susan mensen kennismaken met raw food.

Of de Britse echt nooit meer zin heeft in een lekkere, zompige burger van de Mac? Nee, en Susan mist het ook niet: “Zodra je niet meer emotioneel gehecht bent aan warm voedsel, heb je er ook geen behoefte meer aan.”

Inspiratie
Sinds Susan overgestapt is op alleen rauw voedsel, heeft ze ook anderen aangestoken met haar eetgewoonten. Zo eten ook haar vriend en ouders nu rauw, al heeft haar vader zijn taartjes nog steeds niet opgegeven. Voor haar moeder is gezond eten trouwens niets nieuws: eerder al besloot zij de suiker – in welke vorm dan ook – te laten staan. Volgens Susan heeft dit ervoor gezorgd dat ze genezen is van ME, het chronische vermoeidheidssyndroom. “Dat,” zo vertelt Susan, “heeft mij denk ik ondere andere geïnspireerd om rauw te gaan eten.”

Doe jij aan alleen maar rauw voedsel eten? Of zou je het willen (proberen)?

Beeld: Cascade news