Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Meisje trekt eigen haren uit en maakt elke dag foto


Trichotillomanie is de onweerstaanbare drang om je eigen haar uit te trekken. Rebecca Brown (20) maakte vijf (!) jaar lang, elke dag een foto van zichzelf om te laten zien hoe deze psychische aandoening haar leven veranderde.
 
Vanaf haar twaalfde begon Rebecca met het uittrekken van haar hoofdhaar. Tegen haar zestiende was ze bijna kaal. Daarom zag Rebeca vorig jaar geen andere uitweg meer dan haar overgebleven haar af te scheren. "Sommige mensen zeggen dat trichotillomanie het resultaat is van een trauma als kind, maar in mijn geval geeft het troost. Ik doe dat vaak als ik gestrest ben", zegt ze. Tegenwoordig gaat het weer wat beter met Rebecca, haar haar begint zelfs al terug te groeien.
 
Veel reacties
Rebecca vond dat er op internet veel te weinig informatie te vinden was over de aandoening. Daarom nam ze zelf het initiatief. "Het enige wat ik op Google vond, waren drie allesbehalve briljante filmpjes. Daarom heb ik een filmpje gemaakt over trichotillomanie en uitgelegd wat het precies is. De enorme respons verraste me, in korte tijd werd mijn video honderdduizenden keren bekeken. Pas toen besefte ik dat er nog veel andere mensen waren met dit probleem, ze waren allemaal in stilte aan het lijden."

 
Fanmail
Inmiddels is Rebecca een soort icoon geworden voor haar lotgenoten. Ze wordt overstelpt door brieven en cadeautjes en ze heeft drie uur per week nodig om haar fanmail te beantwoorden. "Ik krijg veel respons van mensen die trichotillomanie hebben, maar het nog niet aan hun familie of vrienden verteld hebben. Ik voel me gezegend dat mensen zo'n vertrouwen in mij hebben", zegt ze.
 
Rebecca werkt nu haar laatste jaar af aan de filmschool in Londen. Het maken van die filmpjes heeft haar ontegensprekelijk geholpen bij het herstel. "Ik vond het altijd lastig om mijn probleem te bespreken met specialisten, die webcam daarentegen stelde me op mijn gemak."
 
Wat vind jij van het initiatief van Rebecca?