De 12 vreemdste verslavingen

Psyche & spiritualiteit door Priscilla
Een seks-, rook-, alcohol- en werkverslaving kennen we allemaal. Maar ooit al eens gehoord van bigorexia, mythomania, agalmatophilia en wrinklerexia? De raarste verslavingen op een rij...!
 
Als je een verslaving hebt, ben je lichamelijk of geestelijk ergens afhankelijk van. Je kunt niet meer zonder, voelt voor langere of kortere tijd genot ervan en het gaat ten koste van andere activiteiten. En ja? daar horen natuurlijk afkickverschijnselen bij wil je stoppen. Maar wat zijn nu de vreemdste verslavingen? Lees mee? *shiver shiver*
 
1. Tanorexia - De snelle bruiningsexpert. 
Een beetje bruin is mooi, maar je kunt er ook in doordraven. En laat de mensen die aan tanorexia lijden dat nu net hebben. Alles draait bij hen om het bruin zijn. Ze liggen iedere dag in de zon te zonnebaden en mocht deze niet schijnen is de zonnebank hun beste vriend. Een dag niet gebruind is namelijk een dag niet geleefd! Daarbij zullen ze natuurlijk niet denken aan het grotere risico dat ze hebben op huidkanker. Ach ja... je moet er zeker iets voor over hebben om er zo ?mooi bruin? uit te zien? 
 
 
2. Pica - De gekke eter. 
*Jam jam jam denkend aan een lekkere reep chocolade.* Maar niet voor mensen die aan pica lijden. Geef hen maar knopen, urine, katoen, krijt, bezine, nagels of een ander lekkernij. Er zijn zelfs mensen met deze aandoening die het heerlijk vinden om wasmiddel of nagellak te drinken. Kortom: alles wat niet eetbaar is valt bij hen in de smaak. Tegen rauw, onbewerkt voedsel zeggen ze ook geen nee. Erg gevaarlijk en ook nog eens super ongezond! 
 
3. Mythomania - De onstoppelijke leugenaar.
?Hee schat ik ben vanavond iets later thuis, want ik moet overwerken.? En dat terwijl hij ondertussen een verrassing voor je aan het voorbereiden is. Een leugentje om bestwil moet weleens kunnen. Iets anders is het wanneer je de onbedwingbare drang hebt om te liegen en dit tot problemen leidt in je omgeving, dan spreek je over mythomania oftewel pathologisch liegen. In dit geval weet de leugenaar dat hij liegt, maar bij pseudologia fantastica beginnen ze zelfs hun eigen leugens te geloven. Raar maar waar! 
 
4. Bigorexia - De uit-elkaar-knapper.
De ziekte anorexia nervosa kennen we allemaal wel. Bigorexia nervosa of spierdysmorfie hoort ook in dat rijtje thuis. In het algemeen wordt gesteld dat je zo?n 30 minuten op een dag aan lichaamsbeweging hoort te doen. Alleen degenen die aan bigorexia lijden draven hier in door en sporten juist veel te veel. Ze hebben een verkeerd beeld van zichzelf en denken dat ze veel te weinig spiermassa hebben en te veel vet. Vaak zijn deze mensen al heel gespierd. En wat krijg je dan? Juist ja? dan krijg je van die extreme body building taferelen. Jak! 
 
 
5. Oniomanie - De bankrekeningplunderaar. 
Lijd je aan oniomanie, dan is het devies shop till you drop! Deze compulsieve shopper spendeert uren per week aan winkelen, liegt over aankopen en verstopt deze voor zijn omgeving. Het zal je ook niet verbazen dat de aankopen vaak in de kast liggen te verstoffen, omdat de shopper ze eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Je raadt het dus al? mensen die aan deze koopzucht lijden plunderen vaak hun bankrekening met alle gevolgen van dien. Ze voelen zich vaak schuldig, maar kunnen er toch niet mee stoppen. Zonde!
 
6. Body modification - De eentje-meer alstublieft!
Het versieren van het lichaam doen mensen al eeuwenlang. Maar wat nu als dit iets extremer wordt? Dan kom je terecht in het body modification circuit. Daarbij kun je denken aan buitensporige tatoeages, over de top piercings en absurde plastische chirurgie. Wat dan? Uhm? een oogbalpiercing, gespleten tongen, elfenoren, het beruchte Japanse donuthoofd, jezelf laten brandmerken en het rekken van je anus. Need we say more? 
 
7. Infobesitas - De allesweter. 
Kan er iemand zijn die echt alles weet? Nee! Zijn er personen die echt alles willen weten? Ja! En welke middelen hebben ze daarvoor? Juist ja: de krant, radio, televisie, internet en natuurlijk niet te vergeten de smartphone. Want dat is onze beste vriend om Twitter en Facebook tot in de puntjes in de gaten te houden, als je bijvoorbeeld personen wilt spotten. Wil je echt alles weten? Dan zit je tot een gat in de nacht je F5-knop in te drukken met als gevolg dikke wallen onder je ogen, heel moe zijn en je slecht kunnen concentreren.  
 
 
8. Orthorexia - De groente- en fruit deskundige.
In onze huidige maatschappij wordt een gezonde levensstijl hard aangemoedigd. Niet zo verbazend dus dat er mensen zijn die aan orthorexia lijden: ze draven net iets te veel in het ?gezonde? van groente- en fruit eten door, dat het juist ongezond wordt. Een echt regime, want een patatje, pizza of een lekkere traktatie op het werk laten ze aan hun voorbij gaan. In tegenstelling tot anorexia en bigorexia zitten de mensen die aan deze verslaving lijden wel goed in hun vel. Misschien omdat ze in hun ogen het principe van ?survival of the fittest? naleven? 
 
9. Trichotillomanie - De haaruittrekker. 
Hoofdhaar, wimperhaar, wenkbrauwen of andere lichaamsbeharing uittrekken. Een paar of tientallen tegelijk, als het maar haren zijn voor de mensen die aan trichotillomanie lijden. Want het dwangmatig uittrekken van haren, dat geeft ze kort een euforisch gevoel dat al snel kan omslaan in spijt. Vaak hebben ze ook kale plekken door het uittrekken van al hun haren. Sommige mensen die aan deze aandoening lijden, eten zelfs hun eigen pelsje op waardoor ze een haarbal kunnen ontwikkelen met alle gevolgen van dien! 
 
10. Agalmatophilia - De objectenverliefde.
Normaal voelen we ons seksueel aangetrokken tot mensen van vlees en bloed. Al is dit in de ?echte? wereld niet voor iedereen weggelegd. Heb jij je namelijk al eens seksueel aangetrokken gevoeld tot een standbeeld, pop of een gelijksoortig object? De mensen die aan agalmatophilia lijden in ieder geval wel. Zij krijgen een ware kick bij alleen al de fantasie om seks te hebben met hun liefdesobject of om zelf in de huid te kruipen van hun idool. Zie jij het al voor je? Een huis vol met real dolls
 
 
11. Hoarding - De ongelooflijke verzamelaar. 
De één verzamelt postzegels, de ander verzamelt voetbalplaatjes en de derde juist ja? verzamelt van alles. Lege bierblikjes, oude kranten, boeken of zelfs dieren zijn in de collectie van de hoarder te vinden. Maar dan ben je nog niet een echte verzamelaar. Pas als je huis zo overhoop en smerig ligt dat het eigenlijk niet meer bewoonbaar is, doe je aan hoarding; oftewel heb je verzamelwoede of verzamelzucht. Vaak denken ze dat sommige spullen nog eens van pas komen? Yeah right!
 
12. Wrinklerexia- De rimpelgek. 
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van het land? Ik niet, want ik zie vet veel rimpels. Huh? Waar dan? Hier, hier, hier en hier. Zo ziet het zelfbeeld van een botoxverslaafde er ongeveer uit. De wrinklerexiapersoon wil zo?n gaaf mogelijk huidje zonder dat de tijd de leeftijd verraadt. Botox is hierbij hun beste vriend. Weg met de fronsrimpels, lachrimpels, kraaienpootjes en huidplooien. Een gaaf rimpellooshuidje is het enige dat telt. 
 
Heb jij ook een vreemde verslaving?