Fotoposes: Van slobberig naar sexy

Lichaam door Kristie
Waarom zien we altijd alleen 'perfecte' lichamen in de media? Dat moet kunstenares Gracie Hagen gedacht hebben. Daarom maakte zij deze foto’s om duidelijk te maken dat het transformeren van ons lichaam héél makkelijk is…

Ze noemt de fotoreeks dan ook Illusions of the Body. Ze wil hiermee duidelijk maken hoe makkelijk het is om het menselijk lichaam te transformeren van uitgezakt naar sexy en andersom. Je laat je schouders een beetje hangen, zet je bolste buik op en gaat zo spastisch mogelijk staan, et voilà, daar gaat het beeld van wat wij 'normaal' vinden. "We weten namelijk dat de media alleen de mooiste foto's plaatsen, maar toch vergelijken we ons met deze vrouwen. We zien deze foto's nooit vergeleken met onflatterende foto's. Dat zou een hoop slechte zelfbeelden van vrouwen kunnen verbeteren. Ik wil hiermee dan ook de normen van wat wij normaal vinden doorbreken", vertelt de kunstenares.


Normaal bestaat niet
Bij bovenstaande roodharige vrouw zie je bijvoorbeeld dat haar rug kaarsrecht is en dat ze met haar hoofd over haar schouder kijkt. Hierdoor lijken haar borsten vol en haar taille smal. Bij de tweede foto - die genomen is vanuit dezelfde hoek en met hetzelfde licht - lijkt ze een totaal andere vrouw. Dit komt door haar lichaamshouding maar ook door haar gezichtsuitdrukking. Tja, iedereen staat natuurlijk weleens onflatteus op de foto... Alleen krijgen we mislukte foto's never nooit niet te zien.

"Voor deze reeks foto's heb ik verschillende vrouwen gebruikt, om te laten zien dat iedereen simpelweg anders is. Er is geen 'normaal'. Vier je curves en accepteer de vreemde bochten waarin je lichaam zich kan wringen. Het menselijk lichaam is een vreemd, maar mooi ding", aldus Gracie Hagen.
 


 
Wat vind jij van dit initiatief?