SOS: Ernstig slaap- en energietekort!

Sport & gezondheid door Marleen_S
Je hebt nog dikkere hangwallen dan die van Wim Kok en je hebt je kussen nog niet eens geroken of je weet het al: dit gaat - weer - een hell of a night worden. Slecht geslapen? Ernstig energietekort? Wij slepen je erdoorheen!

Als de energieteller onder het vriespunt duikt, is het enige wat jouw naar slaap hunkerende lichaam nodig heeft, juist, slaap. Alleen is dat nou juist het probleem: je kunt het pas weer krijgen als je het klokje rond hebt gewerkt. Hoe je slaapgewandel op je werk en hangende oogjes - tijdelijk - even aan kunt? Simpel, met deze wakker worden én blijven-tips.


Eet. Een. Banaan. Die geeft je een enorme energieboost door haar natuurlijke suikers. Jij blij, je brakke hoofd blij. Je lichaam neemt de suikers bovendien langzaam op waardoor je langer van deze ‘vrije’ energie kunt genieten.

Bananen helpen door de grote hoeveelheid vitamine B6 ook je humeur te verbeteren. En van slaaptekort, precies, word je kei-chagrijnig. Dus dat kun je goed gebruiken.

Neem nooit een espresso of een sterke bak koffie op een nuchtere maag. Eet eerst iets kleins (die banaan bijvoorbeeld?). Anders kun je de rest van de dag nogal last krijgen van je buik.

Leg jezelf niet direct de gehele dag aan een cafeïne-infuus. Je lichaam bestaat voor de helft uit water dus zorg dat je lichaam dit genoeg binnenkrijgt en je niet een wandelende koffiepot wordt. Tip: ook andere producten met cafeïne zijn niet aan te raden. Zoals energiedrankjes. 

Ga een flink stuk joggen ’s ochtends. Het is misschien wel het laatste waar je zin in hebt, maar door een dosis beweging en frisse lucht is je lichaam klaar voor de start. (Of sleep je lover weer terug het bed in voor een stomende ochtendsekssessie.)

Als je slecht hebt geslapen, hunkert je maag de volgende dag naar lekkere, vettige dingen. Probeer dit juist te vermijden en eet veel fruit, voldoende vezels en verse groenten.

Vermijd dan ook gelijk suiker. Je krijgt er wel even een kick van, maar de dip die je erna krijgt, is vele malen erger en je voelt je slechter. Kortom: je raakt die dag dan afhankelijk van suiker en dat is niet erg gezond.


Vermijd die dag zo veel mogelijk stress. Werk een dag vanuit huis, verschuif belangrijke beslissingen naar de volgende dag en laat je avondmaaltje lekker thuisbezorgen.

Heb je regelmatig last van slaaptekort? Misschien is het tijd om te investeren in een nieuw matras, een beter hoofdkussen of satijnen beddengoed. Deze dingen bevorderen de slaapconditie zoals dat netjes heet.

Probeer te minderen met alcohol en zeker de dag nadat je slecht hebt geslapen. Een goed glas wijn na een drukke dag lijkt op het eerste gezicht heel ontspannend, maar kan juist averechts werken. De combinatie weinig slaap en alcohol is niet de allerbeste ever.

Geef je ‘geest’ wat  rust. Zet de tv lekker uit, stop de smartphone nog dieper in je zak en ga iets doen waar je niet te veel bij hoeft na te denken. Neem een bad of luister naar ontspannende muziek.

Zeg lekker de hele dag ‘nee’ tegen dingen. Nee, je hebt even geen zin in een telefoongesprek met je aandachtsgeile (lees: altijd over zichzelf pratende) vriendin en nee, je kunt even niet die ene gunst doen voor je collega op werk. Gewoon even nee.

En last but not least: een serieus slaaptekort kun je zelfs met de sterkste espresso van Starbucks en urenlang uitslapen in het weekend niet verhelpen. De beste manier om de verloren tijd ‘in te halen’ is om een week lang, elke nacht precies 7 tot 9 uur te slapen. Ontbijt daarbij goed en houd dit zo lang mogelijk vol. Dan is je lijf beter bestand als je (on)vrijwillig een nachtje moet doorhalen.
 
Heb je nog een Gouden Tip voor leZeressen die kampen met slapeloze nachten en energietekort?