Het dieet van vriendinnen saboteren? 25% doet het!

Sport & gezondheid door Kristie

"Hier, neem nou toch een wijntje!", "Ah kom op, ik heb speciaal voor jou taart gebakken…" Herkenbaar? We willen namelijk nog weleens het dieet van een ander dwarsbomen. Omdat mensen die diëten oersaai zouden zijn. Of is er meer?

Is het volgende onderzoek de reden dat goede voornemens mislukken? Want of het nou om jaloezie gaat of niet (het zal niet de eerste keer zijn), we vinden vriendinnen die zichzelf op dieet zetten maar saai. Ze zouden te weinig tijd hebben voor een sociaal leven en ervoor zorgen dat we ons slecht(er) over onszelf voelen. We spenderen dan ook liever wat minder tijd met ze dan voorheen.

Ontwijken

Tenminste, dat geeft 25% van de ondervraagden van dit onderzoek toe. Klinkt op zich best logisch; terwijl je op Facebook weer eens ziet dat een vriendinnetje haar record hardlopen heeft verbroken, lig jij op de bank een pot chocoladepasta uit te lepelen. In plaats van een rondje met haar mee te rennen, gaan we dan liever voor de makkelijke weg: lekker blijven liggen en haar vooral even ontwijken.


Mannen

Maar... tegen alle verwachtingen in saboteren ook de mannen er flink op los en bieden ze hun diëtende vrienden nog weleens een biertje aan. Maar, onschuldig als de mannen vaak zijn, doen ze dat gewoon onbewust en willen ze dat het gezellig is. Bij vrouwen zit er vaak wat meer achter, vertelt Daily Mail ons.

Jaloers

Eén op de vijf vrouwen probeert namelijk het dieet van een vriendin iets langzamer te laten verlopen, door ze toch een drankje of een hapje aan te bieden. Eén op de zes eet zelfs met opzet iets lekkers voor de neus van een vriendin die wat kilo’s probeert kwijt te raken. En, ja hoor: 14% is jaloers als ze zien dat een vriendin steeds slanker wordt. Maar toch is dit niet de allerbelangrijkste reden dat we diëten zouden saboteren. Vrienden die op dieet zijn zouden namelijk veel te veel over hun nieuwe eet- en sportgewoontes praten. Gevalletje irritatiefactor dus. Een 27-jarige vrouw vertelt: “Wanneer een vriendin weer aan een nieuw dieet begint, vind ik haar zo saai worden! Ze is dan zo bezig met wat ze wel of niet moet eten en drinken, dat ze liever veilig thuis blijft dan dat ze uitgaat. Als ik met haar wil afspreken, gaan we dan ook weinig of nooit meer ergens naartoe. Dat is zo jammer.”

Partner imponeren

Waarom de meeste mensen toch zo graag willen afvallen? Nou, niet per se voor zichzelf. Eerder om hun partner (of een onbereikbare liefde) te imponeren. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door het bedrijf Nakd Wholefoods. Marina Love, marketing manager van dit bedrijf, vertelt: “Mensen moeten niet het gevoel hebben dat ze op een crashdieet moeten in januari. Er zijn tegenwoordig zoveel gezonde alternatieven voor tussendoortjes, dus je hoeft helemaal niet elke avond thuis te blijven.”

Is dit herkenbaar voor jou of vind je het niet erg als een vriend(in) op dieet is?