Wat zegt jouw make-up over jou?

Make-up door Karin
Hoe jij er dagelijks make-uptechnisch gezien uitziet, zegt meer over je persoonlijkheid dan je denkt. Poeder je er elke dag lustig op los of is een likje mascara voldoende? Wij vertellen je wat het over jou zegt!
 
Patty de plamuurkwast
Te herkennen aan: Een overdaad aan poeder en foundation. Je gezichtje is één groot verfdoek en de woorden ‘puur natuur’ en ‘natural beauty’ zijn uit jouw woordenboek geschrapt. Je wimpers zijn door een overload aan mascara spinnenwebben geworden en het lijkt of je elke ochtend een pot Nutella op je gezicht smeert omdat je je anders ‘zo bleekjes’ voelt. Het ergste is nog: niemand, ik herhaal: níemand vindt het mooi, behalve jijzelf. 
Wat dit over je zegt: Je bent onzeker. Als jij een puistje hebt, heb je het gevoel dat íedereen ernaar kijkt en dus probeer je ‘m te verdoezelen met vijf lagen foundation en camouflagestift. (Waardoor 'ie eigenlijk alleen maar meer opvalt.) Geloof me: je bent mooier met wat minder make-up en je onzekerheid is nergens voor nodig. Je bent prachtig, je moet het alleen zelf nog geloven.
Advies: Laat je qua make-up adviseren door een goede drogist of visagist die je kan vertellen hoe je jouw sterke punten uit kunt laten komen en je mindere punten kunt verdoezelen op een natuurlijke manier. Werk daarnaast aan je zelfvertrouwen. Je kunt met iemand gaan praten of online tips opzoeken om hieraan te werken. 
 

 
Nina No Make-Up
Te herkennen aan: Totaal geen make-up. Niks, nakkes, nada. Ook je kapsel stelt niet meer voor dan een paar sprietharen slap hangend langs je gezicht of samengebonden met een elastiekje achterop je hoofd. Daarnaast ben je nog nooit een drogist of kledingwinkel binnen geweest, tenzij je verplicht werd meegesleurd door een vriendin of je moeder.
Wat dit over je zegt: Je vindt make-up maar onzin en je ligt liever ’s ochtends een halfuur langer te snoozen onder je warme IKEA-dekentje. Daarnaast heb je ook totaal geen interesse in mode en vind je dat er nu eenmaal belangrijkere dingen in het leven zijn. Zoals de toestand in Syrië of werken aan je carrière. Helaas telt echter óók uiterlijk mee in het verloop van je carrière…
Advies: Werken aan je uiterlijk hoef je niet direct tot ‘oppervlakkig’ te bestempelen. Een beetje kliederen met wat make-upkwasten kan heel erg leuk zijn en echt verrassende resultaten geven. Weet je eigenlijk wel dat je hartstikke mooi kunt zijn als je tijd besteedt aan je uiterlijk? Een likje mascara en een föhn door je haar kan wonderen doen. Ook voor je carrière…
 
Kristel Kleurenpalet
Te herkennen aan: Felle kleuren! Niks is jou te gek en je hebt van opvallen en de aandacht trekken een ware kunst gemaakt. Paarse lippen, blauwe oogschaduw, groene eyeliner: je krijgt er nog net geen orgasme van. Elke ochtend sta je een uur in de stijgers, en in het weekend bekijk je videotutorials van beautybloggers voor nieuwe inspiratie. 
Wat dit over je zegt: Je houdt van opvallen en aandacht krijgen. Wellicht dat je in je jeugd iets te weinig aandacht hebt gekregen en je dit nu probeert te compenseren met je verschijning. In het middelpunt van de belangstelling staan vind jij totaal geen probleem, sterker nog: you loooove it!
Advies: Probeer ook anderen eens de ruimte te geven om te shinen. Mensen kunnen het op een gegeven moment irritant gaan vinden dat jij continu de aandacht opeist. Kijk ook uit met je make-up als je bijvoorbeeld op een doorsnee kantoor werkt en je ambitieus bent. Mensen nemen je soms minder serieus als je met roze clownswangen, rode lipstick en groene oogschaduw door de kantoorgangen loopt te banjeren.
 

Gerda Gothic
Te herkennen aan: Heul. Veul. Zwart. Jouw make-up is altijd standaard zwart. Zwarte eyeliner, zwarte mascara en soms zwarte oogschaduw. Ook je kleding is vaak zwart, daar voel je je het lekkerst bij.
Wat dit over je zegt: Je houdt er niet van om op te vallen en bent wellicht wat onzeker over je uiterlijk. Je gaat vaak voor veilig; je weet dat zwart je mooi staat en daar wijk je het liefst dan ook niet vanaf. 
Advies: Doe eens gek, gebruik wat kleur! Van altijd maar zwart wordt niemand vrolijk, ook jij niet. Ga bijvoorbeeld eens voor een andere kleur, al is het maar als je alleen thuis bent. Dan kun je er rustig aan wennen en zul je vanzelf zien dat andere kleuren je ook hartstikke mooi staan. Ook kun je bijvoorbeeld alles zwart houden, maar elke keer één fashion- of make-upitem in een kleur doen. Subtiel en toch een statement.

Noortje Nepwimper
Te herkennen aan: Een overdosis nepheid. Aangezien je alles wat Moeder Natuur jou heeft gegeven niet mooi (genoeg) vindt, schroom je niet om er een fake variant van aan te schaffen en op te plakken/smeren/naaien/boetseren. Wat er zoal nep is aan jouw lichaam? Je haar, je nagels, je lenzen, je wimpers, je wenkbrauwen, je – moeten we nog even doorgaan?
Wat dit over je zegt: Jij bent een beetje ondankbaar. Moeder Natuur heeft je een goedfunctionerend lichaam gegeven met alles erop en eraan en het enige wat jij kunt doen is klagen. Klagen over je te korte wimpers, je afbrekende nagels en je dunne haar. Natuurlijk kan het altijd mooier, maar het wordt tijd dat jij jezelf en de dingen om je heen wat meer gaat waarderen in plaats van veranderen. En ja: een beetje fake kan geen kwaad, maar jij overdrijft het direct weer zo. Het is voor jou altijd alles of niets. 
Advies: Probeer weer eens zonder je nepwimpers over straat te gaan. Een verademing? Probeer het dan ook eens zonder nepnagels of kleurlenzen. Bouw het langzaam af, want niemand zit te wachten op een plastic pop die je in en uit elkaar kunt zetten. 
 

Ingrid Intermediate
Te herkennen aan: De perfect dosis make-up; niet te veel en niet te weinig. Je weet jezelf elke ochtend in een kwartier even nét iets mooier te maken dan je eigenlijk bent met een likje mascara, een lijntje onder je ogen en een glimmertje op je lippen. Maar je overdrijft niet. Thank God.
Wat dit over je zegt: Je bent eigenlijk in alles altijd ‘medium’. Je weet altijd maat te houden en bent meestal ergens ‘in het midden’ te vinden. Je houdt van shoppen, maar je shopt je niet in de schulden. Je werkt veel, maar bent je bent geen workaholic die bijna tegen een burn out aan zit. Je hebt een leuk sociaal leven, maar kan ook heerlijk thuis in je snuggie op de bank zitten. En zo is het met alles. 
Advies: Af en toe eens uit de band springen kan echt geen kwaad. Zowel met je make-up als in het leven. Probeer niet altijd maar de controle te houden, maar drink eens een keer veel te veel, smeer een extra laag zwarte mascara op en hijs je een keer in een très sexy outfit. Af en toe is dat best fijn, Ingrid Intermediate.

Wat voor make-uptype ben jij? En klopt jouw persoonlijkheid?