Onveilige seks gehad: wat nu?

Intiem door Ze.nl
Wellicht dat je dit scenario – oops – wel kent: je hebt een leuke man ontmoet, jullie kletsen wat, drinken wat en belanden in bed. De volgende ochtend realiseer je je echter dat jullie geen rubbertje hebben gebruikt. En dan?
 
Het kan helaas iedereen weleens overkomen. In verliefde of dronken toestand ga je met iemand naar bed en voor je het weet, realiseer je je dat je geen condoom hebt gebruikt, shit! Gelukkig ben je aan de pil en kun je niet zwanger worden, maarja… weet jij veel wat meneer allemaal voor soa’s onder de leden heeft?

Testen
Vervolgens vraag je jezelf af: moet ik nu naar de dokter voor een soa-test? Eigenlijk wil je dat helemaal niet, uit schaamte. Of je denkt dat het wel los zal lopen. Of je ‘hebt geen tijd voor dat gedoe’. Allemaal smoesjes om de confrontatie met jezelf niet aan te gaan. Totdat je ineens last krijgt van pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Of bloedverlies tijdens seks of tussen twee menstruaties door. Of veranderende afscheiding. Of irritatie/jeuk bij je anus. Maar: in de meeste gevallen krijg je bij chlamydia juist helemaal géén klachten, waardoor je zonder het door te hebben met een soa rondloopt! 
 

Gevolgen van chlamydia
En dat dat ernstige gevolgen kan hebben, blijkt maar weer. Onbehandelde chlamydia kan namelijk bij vrouwen leiden tot onder andere ontstekingen in de eileiders, ontstekingen in het bekkengebied en verminderde vruchtbaarheid. Ook is het heel belangrijk dat besmettingen met chlamydia tijdens zwangerschap worden behandeld. Ongeveer 50% van de besmette moeders geven namelijk de infectie door aan hun kind. Bij tijdige ontdekking is deze soa echter goed te behandelen, dus steek je kop niet het zand en laat één nachtje niet de rest van je leven beïnvloeden! Vind je het echter toch te eng om naar de dokter te gaan? Dan hebben wij een tip voor je.
 
Chlamydia sneltest
Want hoewel wij aanraden om altijd even naar de dokter te gaan om te kijken of je wellicht geen andere soa’s hebt opgelopen, is er een hele handige thuistest om te checken of je chlamydia onder de leden hebt. Chlamydia is namelijk de meest voorkomende soa in Nederland en vrouwen tussen de 20 en 25 jaar maken de meeste kans om dit op te lopen! 

De MediHome Chlamydia Sneltest is een thuistest die de aanwezigheid kan aantonen van chlamydia trachomatis, een van de drie bekende bacteriesoorten die behoren tot de ’chlamydiafamilie’ (klinkt gezellig, is het niet). Een test bevat: een wattenstaafje, een testcassette, bufferflesje en een bijsluiter met instructie. Dus geen gedoe met afspraken bij dokters en ziekenhuisbezoekjes. De test kun je gewoon online bestellen. Je betaalt dan met iDeal en krijgt de test zo snel mogelijk thuisgestuurd.
 
Weet je echter niet zeker of zo’n test voor jou een goed idee is of heb je andere vragen? Vraag dan advies aan een apotheker. De professionele apothekers van MediHome zijn bereikbaar op werkdagen op 071 402 64 57.

Besmet, en dan?
En dan de uitslag. Komt er uit de test dat je besmet bent? Chlamydia is goed te behandelen met pillen. Ga dus naar de dokter en vraag om een recept. Waarschuw ook je sekspartners uit de zes weken voorafgaand aan je klachten. Had je geen klachten, maar wel chlamydia? Waarschuw dan je sekspartners van de laatste zes maanden. (Het is niet het leukste klusje, maar je bent het écht aan ze verplicht.) Laat je vervolgens binnen een jaar nog eens testen.

Heb jij weleens wat onder de leden gehad...?