De hik? 10 remedies die kunnen helpen

Lichaam door Kristie
Houd je op kantoor iedereen van z’n werk omdat je keihard moet hikken? Of schaam je je kapot voor je kikkerhik? Hoe dan ook, de hik is behoorlijk vervelend. Hoe je er in godsnaam vanaf komt? Probeer eens één van de volgende manieren.

Die hik hè, dat is toch best een nutteloze bezigheid. En dat niet alleen, het is ook bloedirritant en soms zelfs pijnlijk. Maar waar komt dit spastische gehinnik dan vandaan? Daar zijn wetenschappers het nog niet helemaal over eens. Het kan een overblijfsel zijn uit de evolutie, waarbij de hik ooit een nuttige functie had… Wat we wél weten, is dat de hik ontstaat door te snel eten en/of te veel lucht inslikken. Hierdoor trekt het middenrif krachtig (en volledig buiten onze controle om) samen en stopt de ademhaling een fractie van een seconde. In de meeste gevallen duurt de hik gelukkig maar een paar minuten. Gelukkig zijn er een aantal trucjes die je kunt proberen om de hik te laten stoppen. Of ze bij iedereen werken? Dat zal ieder voor zich moeten ontdekken. 


Probeer dus maar eens…

Te schrikken. Of ja, iemand subtiel duidelijk te maken dat diegene je moet laten schrikken. Vaak werkt een schrikreactie heel goed als je de hik hebt, omdat je ademhaling plotseling verandert door de schrik. Je kunt dus ook onverwachts een pak ijs in je nek gedrukt krijgen. Even schrikken, maar niet meer hikken…

Je huig op te tillen. Wanneer je je huig omhoog duwt met bijvoorbeeld een lepeltje irriteer je dat gebied, waardoor de hik sneller over zou zijn. Pas wel op: je huig is gevoelig en 'm te veel aanraken zorgt al snel voor bepaalde ehhh... kotsneigingen.

Aan je tong te trekken. Door aan je tong te trekken of hem uit te steken stimuleer je een deel van de keel dat in verbinding staat met de openingen tussen je stembanden. Dit kan voor verlichting of verdwijning van de hik zorgen.

Een glas water ondersteboven te drinken. Dit schijnt écht te helpen. Het voelt heel onnatuurlijk, maar je drinkt dus aan de ‘overkant’ van je mok en maakt een tegengestelde beweging van wat je normaal doet. Snap je? Zo niet, kijk dan even onderstaand filmpje.

fout in embed: media provider niet ondersteund

Een boer te laten. Ben jij niet iemand die op elk willekeurig moment het alfabet kan opboeren? Drink dan een drankje met prik en boer er flink op los.

Op een schijfje citroen te zuigen. Sowieso schijnt eten goed te helpen, want het verstoort de ademhaling. Vaak hoor je dat pindakaas en suiker populaire etenswaren zijn tegen de hik, maar citroen is dan wel weer een tikkeltje gezonder.

Met je oren dicht te drinken. Druk met je duimen je oren dicht en met je pinken je neusgraten. Drink dan een groot glas water (je hebt wel even hulp nodig van de dichtstbijzijnde persoon).

Heel hard na te denken. Hè? Jazeker, ook dit trucje kan bij sommigen helpen. Zorg dat je een nieuwsgierige gesprekspartner hebt en noem bijvoorbeeld de tafel van 9 op of denk na over wat je gisteren allemaal hebt gegeten. Door deze mentale afleiding ga je anders ademen en dan is je hik zo voorbij!

Een orgasme te krijgen. Oké, toegegeven: dit is niet altijd de meest gangbare manier om van je hik af te komen. Maar ach, als je thuis bent (en vriendlief ook) en jullie gaan toch bijna slapen... Nóg een reden voor een stevige vrijpartij!

Je neus te snuiten en tegelijkertijd op een dropje te zuigen. Uhm, tja. Volgens velen is dit een fabeltje, maar zoals we al zeiden werkt de ene remedie wel bij de een en niet bij de ander...

Wat doe jij tegen de hik?