ZeTest: Nieuwe sporttrend Reebok CrossFit

Sport & gezondheid door Karin
Oké, laten we je uit de illusie helpen: van dat wekelijkse lesje Zumba (a.k.a. huisvrouwengym) ga je echt geen fabulous bikinibody krijgen, geen spieren kweken en geen megaconditie krijgen. Daarom testte Karin Reebok CrossFit.

Help?!

CrossWat? CrossFit. Om precies te zijn: Reebok CrossFit. Bij Reebok CrossFit is het doel om een lijf te creëren dat gezond en sterk is. Je traint dan ook vanuit je core, omdat je al je dagelijkse bewegingen vanuit je core maakt. Daarbij train je jouw hele lichaam bij deze sport! Het programma is gebaseerd op de CrossFit methodologie, dit betekent dat er voortdurend gevarieerde, functionele bewegingen (zoals squats en push-ups) bij een hoge intensiteit worden gemaakt. Functionele bewegingen zijn organisch van aard, aangeboren en essentieel voor onze kwaliteit van leven. De oefeningen die je doet zijn kracht-, gymnastische en conditionele oefeningen. Dit alles wordt in één programma gegoten waarbij je alle oefeningen – met behulp van de coaches – zo snel mogelijk probeert uit te voeren. CrossFit kun je op alle niveaus doen, maar blijf jezelf uitdagen! Deze sport doe je voor je gezondheid, voor een langere levensduur én voor de lol. Want healthy is the new skinny!
 
Een kwartier lang vol gas!
 
ZeTest
Daar sta ik dan. Ik zie enge toestellen met Epke Zonderland-ringen eraan. Gewichten. Roeiapparaten. Blokken. En ik sta daar met vijf andere sportieve health- en sportbloggers. Nu loop ik regelmatig hard en doe ik elke week braaf mee met een lesje BodyPump, maar toch. Visioenen passeren me van vijf loeisterkte, sportieve dames en één erachteraan zwalkende, uitgebluste zeekoe. Nee, ik heb me weleens zelfverzekerder gevoeld.
 
De trainer legt uit dat we die dag een ietwat aangepaste versie krijgen voorgeschoteld van het normale CrossFit-programma. Thank God. Eerst nemen we rustig alle apparaten en oefeningen door. Bij Reebok CrossFit leg je namelijk een soort parcours af. Zo gaan wij onder andere 250 meter roeien, onszelf omhoog trekken aan ringen, push-ups doen, op en af een blok springen, gewichtheffen en squatten met een veel te zware bal. Het programma staat op een wit bord voorin de zaal geschreven, zodat je niet halverwege het parcours panisch denkt: shit, wat moest ik nu ook alweer doen?! Let op: de juiste techniek gebruiken is belangrijker dan de snelheid waarmee je de oefeningen doet! 
 
Ik was een beetje uitgeblust. Vandaar.
 
Zodra alles uitgelegd is gaan we het parcours in een kwartier tijd zo vaak mogelijk afleggen. Aan het eind van ronde 1 (dit is na ongeveer vijf minuten) denk ik al dat ik ter plekke afsterf. De laatste oefening houdt in dat je een – wat op het eerste gezicht op een strandbal lijkt – tegen een muur moet gooien, vangen en een squat maken. Dit herhaal je dertien keer. Les 1: de bal is allesbehalve een strandbal. Les 2: dit is het breekpunt. Al snel ben ik degene die iets achterloopt op de rest. Neeee, ik wil niet de loser zijn! En dus ga ik sneller en sneller. Ik maakte er automatisch een soort wedstrijdje van. Dit zorgt voor een goede drive, samen met de opzwepende muziek op de achtergrond en de klok die aftelt. Je bent dus maar een kwartier aan het sporten, maar dan wel kéihard! 
 
Na het sporten: Voldaan!
 
En?
Na het kwartier ben ik zó gebroken (maar voldaan!) dat ik het liefst naar huis gedragen word. Echter, het voordeel is dat je totaal maar een uur weg bent inclusief omkleden en uitleg van het parcours. Het sporten zelf is maar een kwartier. Daar houden wij drukke vrouwen van! En ik? Ik was gebroken, de langzaamste van allemaal, maar erg enthousiast! En blij met m'n nieuwe Reebok-outfit, het harde werk werd beloond...
 
De Reebok CrossFit-scholen vind je in Amsterdam Bijlmer, Breda, Zeeland en Haarlem. Wil je een proefles in Amsterdam? Bekijk hier de site en druk op de proeflesbutton.