Lifestyle / Reizen
Reizen

ZeReist: De hotspots van Maleisië

Je bent absoluut geen uitzondering, als tijdens een flinke regenbui weer eens dagdroomt van een héél jaar zomer. In Maleisië is deze droom niet meer dan werkelijkheid.

De gemiddelde temperatuur is er zo’n dertig graden en dit maakt het een prima plek om zowel de winter als zomer door te brengen. Ruzie maken met je vriend over wat je er gaat doen is ook niet nodig; er is voor iedere toerist wat wils.
 

Maleisië is voor veel toeristen een ideaal land om doorheen te reizen. Behalve dat het merendeel van de bevolking perfect Engels spreekt, is er voor elk type toerist iets te doen. Of je nou als echte strandganger graag de hele dag cocktails drinkt op de verschillende bountyeilanden, als avonturier wilde dieren wilt spotten in de jungle, of graag de lokale cultuur wilt ervaren, het is er allemaal mogelijk. Fijn is ook dat de prijzen voor Westerse begrippen over het algemeen laag zijn en Maleisiërs vaak gek zijn op Westerse toeristen. Er zijn veel mooie plekken die absoluut de moeite waard zijn. Ze.nl zet de absolute must-see’s voor je op een rijtje.
 

Kuala Lumpur
De hoofdstad van Maleisië is voor velen geen onbekende. Kuala Lumpur - wat door veel inwoners simpelweg afgekort wordt als ‘KL’ - is een echte wereldstad. Hoewel de stad een Aziatische look heeft, vliegen de fastfoodketens en grote merken je om de oren. De Petronas Towers zijn de trots van de stad. Twee enorme gebouwen tellen wel 452 meters hoog en waren ooit de hoogste torens ter wereld. Met een speciale ‘fotoplek’ waar je toeristen in de raarste houdingen ziet liggen voor hét perfecte shot met de ‘Towers’ is het absoluut een kijkje waard, vooral in het donker. 
 
Verder wordt de stad vooral gesierd door de vele mega winkelcentra, waar Maleisiërs zelf graag de dagelijkse hitte ontvluchten. Behalve winkelen kun je ook gerust een ritje maken in een achtbaan (Berjaya Times Square), of schaatsen op een ijsbaan (Sunway Pyramid). Na een korte trip met de metro uit de stad zijn ook de Batu Caves een plek die je niet mag missen. Hier vliegen de hongerige apen je om de oren en je kunt een kijkje nemen in de religieuze grotten en tempels. Als afsluiting is China Town een gezellige en intieme buurt in Kuala Lumpur, goed voor leuke marktjes en lekker eten.
 

Malakka
Malakka was vroeger een belangrijk koloniaal gebied, door haar ligging aan de Straat van Malakka. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de stad nu een toeristische trekpleister is geworden. Ook de Nederlandse bezetting heeft zijn sporen nagelaten, zo vind je op de Dutch square, ofwel het ‘rode plein’, het Stadhuys (het oude stadshuis) en een Christelijke kerk. Ook de wekelijkse avondmarkt in Jonker Street en een boottocht over de rivieren van Malakka zijn echte must-do’s. Tijdens weekenden en vakanties kan het er echter erg druk zijn, doordat veel inwoners uit Kuala Lumpur dan graag de stad ontvluchten.
 
Penang
Penang is een eiland aan het noordwesten van Maleisië en is met een enorme brug per auto te bereiken. Ideaal voor de lokale bevolking, die het liefst alles per auto doen. Doordat Penang vroeger een belangrijke handelsplaats was, vind je op het eiland een grote diversiteit aan culturen. Hierdoor doet de hoofdstad George Town veel Aziatischer aan dan bijvoorbeeld Kuala Lumpur. Naast genieten van de diversiteit en cultuur zijn er ook genoeg mooie witte stranden te vinden op het eiland, waar je rustig een hele vakantie in een ligbedje kunt genieten van de zon.
 

 
Kota Kinabalu
Naast de grote hectische steden in West-Maleisië is de hoofdstad van Sabah - gelegen op het eiland Borneo - kenmerkend voor de cultuur in Oost-Maleisië. Zelf laten de inwoners van Borneo weten totaal anders te zijn dan de West-Maleisische bevolking. Alles verloopt hier op een rustiger tempo en de lokale cultuur is nog veel sterker terug te vinden. Voor iedere toerist is er wel wat te beleven in de kleine stad. Je kunt bijvoorbeeld bij Jesselton Point opstappen om per boot naar het Tunku Abdul Rahman Park te gaan, wat samen de vijf grote eilanden voor de kust zijn. Je kunt ook kiezen voor een tweedaagse klim op Mount Kinabalu, de op-één-na hoogste berg van Azië. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om de lokale cultuur te ontdekken en kun je flink je slag slaan op de Filippino markt voor mooie handgemaakte souvenirtjes.
 

Kuching
Kuching is de hoofdstad van Sarawak, de tweede staat op Borneo. Kuching (wat in het Nederlands ‘kat’ betekent) is een goed centraal punt om Sarawak beter te leren kennen. In de stad zelf zijn de beroemde katten standbeelden en het Sarawak Museum de moeite waard voor de cultuurliefhebbers. Sarawak wordt echter vooral bezocht om zijn mooie natuurparken en is om die reden dus ook vooral interessant buiten de stad. In de buurt van Kuching kun je bijvoorbeeld verschillende orang-oetang reservaten bezoeken, zoals het Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre en het Matang Wildlife Centre - want vertrekken zonder orang-oetangs gezien te hebben op Borneo kan natuurlijk niet. Ook het Mulu National park is bij een bezoek aan Sarawak bijna onmisbaar. Dit park bevat veel mooie grotten, waaronder de Clearwater Cave, de langste grot van Azië (zo’n 107 kilometer!) en de Sarawak Chamber, de grootste grot ter wereld. 
 

 
In 2014 viert Maleisië zijn vierde ‘Visit Malaysia Year’, waarbij er nog vele extra evenementen voor toeristen georganiseerd worden. Kijk voor meer informatie op deze website.
 
Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van het Beyond (Y)our World-project van LokaalMondiaal, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
 
Geschreven door: Yanaika Holst