Must sees in Wenen

Reizen door Vrouwen redactie

Iedereen herkent zich hierin: je gaat op vakantie, hebt eindelijk knopen doorgehakt en alles geregeld en dan moet je nog honderdduizend dingen bekijken, omdat je natuurlijk overal geweest wil zijn waar je móet zijn geweest. En daar hebben we tegenwoordig geen tijd meer voor. Vrouwen.nl's Mariëlle ging naar Wenen met JUST AWAY en álles was geregeld. Dan kun je denken dat dat logisch is -iets met persprivileges enzo- maar iedereen kan een alles in één pakket boeken bij JUST AWAY. Zo weet je ten minste zeker dat je niks overslaat. Om een voorproefje te geven hebben we 5 soorten hotspots op een rijtje gezet.

Shop hotspots

- Golden Quarter: dit wordt window shoppen of van tevoren sparen als Dagobert Duck, want dit is hét gebied met alle dure, luxe winkels. Op zich al een bezienswaardigheid.

- Shopping with Lucie: Lucie is een schat en Amerikaans in hart en nieren. Dat merk je in elke winkel met haar inmiddels beroemde uitspraak "I LOVE IT, I LOVE IT, I LOOOVE IT!" Ze neemt je mee naar de winkeltjes die je niet kunt kennen als je de stad niet kent: kleine designerwinkeltjes waar de designer zelf in zijn winkel werkt als verkoper en ontwerper. Alles wat zij (als styliste) de moeite waard vindt komt aan bod: kleding, haar favoriete tassenwinkel, haar favoriete wijnwinkel waar je alles mag proeven wat je wil, wat ook geldt voor haar favoriete chocoladewinkel (alleen daarom al is het de moeite waard) en pietepeuterige accessoirewinkeltjes. Een stedentrip met een shopping tour is binnenkort verkrijgbaar bij JUST AWAY.

Culturele hotspots

- Museum Kwartier: een gigantisch complex van musea. Een aaneenschakeling van de meest prachtige gebouwen. Omdat het met een formaat dat groter is dan het paleis van Versaille nog niet groot genoeg was, zijn er nog twee hypermoderne gebouwen bijgebouwd. Eén daarvan is Mumo (Museum Modern Art) dat met al haar hedendaagse, toch wat aparte kunst in contrast staan met de nostalgische binnenstad.

- University of Business & Economics. Het is misschien niet helemaal cultureel, maar ook hier zie je een duidelijk contrast met het oude gedeelde van Wenen. Want dit deel van Wenen is spiksplinternieuw en eigenlijk een stad op zichzelf. Het Universiteitsterrein bestaat uit verschillende gebouwen die allemaal hun eigen karakteristieke eigenschappen hebben.

Culinaire hotspots

- Ja, nu denk je meteen aan de Wiener Schnitzel natuurlijk. Heel logisch, die kun je natuurlijk overal eten. Nog leuker: bij Cooking with Peter kun je ze zelfs zelf leren maken en dat gaat er heel anders aan toe dan je zou verwachten. Een reis naar Wenen inclusief kookworkshop is binnenkort te boeken bij JUST AWAY.

- Naschmarkt. Dit valt zowel onder cultuur als onder culinair, want je hebt er vooral heel veel kraampjes met voedsel. Het leukste is om je tocht over de markt te beginnen op de rommelmarkt en dan steeds een stapje dichterbij het luxere gedeelte te zetten. Want dan begin je tussen de zwervers (die allemaal bij elkaar zitten bij de vlooienmarkt en verder in heel Wenen onvindbaar zijn) en eindigt de route tussen de oesters en de champagne.

- Albertine Passage Dinner Club. Wanneer neonverlichting niet je eerste keuze zou zijn, kan het toch een genot zijn om hier te eten. Je kunt kiezen uit allerlei soorten van het beste eten. Zulke smeuïge lamskoteletjes heb je nog nooit gegeten. De parelhoen is knapperig van buiten en fluweelzacht van binnen, zoals het hoort en zoals je hem normaal zelden krijgt.

- Voor kwalitatief gelijk en dus hoogstaand eten, maar dan zwevend boven het water, kun je aanschuiven bij Motto am Fluss waar we de coquilles kunnen aanraden.

Borrels

- Café Central. Dit is van oudsher een cafétje voor schrijvers en dichters, erg toepasselijk met een mediareis. Bovendien hebben ze hier (en hier spreekt ervaringsdeskundige Mariëlle) de allerlekkerste taartjes van Wenen. Tip: ga met zoveel mogelijk mensen, neem allemaal een ander taartje en delen maar! Zo kun je van alles snoepen. By the way: als je een Wiener melange bestelt hoef je geen koffie met chocolade te verwachten, want een Wiener melange op z'n Weens is hetzelfde als een cappuccino voor ons is. Als je een cappuccino bestelt in Wenen krijg je echter een koffie met slagroom. Dat je het weet.

- Voor de luxepaardjes onder ons: Le Loft Bar. Hier zijn alle muren rondom van glas zodat je, waar je ook zit, over heel Wenen uit kunt kijken.

- Voor wie dat iets te hoog (haha) gegrepen vindt, heb je ook een prachtig uitzicht in bar Sky midden in het centrum. Dit is ook niet het goedkoopste plekje, maar wel oh zo mooi. En trouwens, in Wenen kun je beter wijn drinken dan frisdrank, want waar een flesje cola (van een halve liter, dat dan weer wel) €4,00 kost, betaal je voor een wijntje maar €2,50 in doorsnee tentjes.


JUST AWAY is een nieuwe online reisaanbieder in Nederland met van oorsprong Oostenrijks bloed. Het hele concept is erop gebaseerd dat je letterlijk met een paar muisklikken in het vliegtuig kunt stappen, vanuit daar je hotel kunt inrollen en activiteiten kunt doen die typerend zijn voor de bestemming. Je boekt namelijk pakketten waarbij alles (reis hotel, activiteiten) is inbegrepen. Je kunt je op de website laten inspireren door de "inspirator" functie. JUST AWAY heeft namelijk opgemerkt dat er behoefte is om steeds vaker en korter op vakantie te gaan. Maar door onze drukke levens hebben we eigenlijk geen tijd om dat allemaal te regelen, dus daarom doen zij alles. En daar betaal je heus niet de hoofdprijs voor. Integendeel. En dat scheel zeeën van tijd. Een win-win-winsituatie als je het ons vraagt.