10 tips om assertiever te worden

Psyche & spiritualiteit door Monique
Mensen weten jou altijd te vinden wanneer ze problemen hebben en je springt altijd voor een ander in de bres. Ze lopen over je heen en je cijfert jezelf voor een ander weg. Maar eigenlijk ben je daar behoorlijk klaar mee. 
 
Het wordt tijd om voor jezelf op te komen en wat vaker het woordje 'nee' te gebruiken!
 
Als je in een vast patroon zit waarin je gewend bent om je eigen belangen aan de kant te schuiven, is het moeilijk om hieruit te komen. Maar het is niet goed om altijd je gevoelens te negeren. Je kunt hier erg onzeker door worden en in lastige situaties terechtkomen waar je helemaal geen zin in hebt. Dus kom voor jezelf op. Nu ben jij eens aan de beurt! Wij geven je 10 tips hoe je dit kunt doen.
 
Probeer erachter te komen waarom je onzeker bent
Probeer de reden te vinden waarom jij jezelf wegcijfert. Wellicht komt het door je jeugd of opvoeding bijvoorbeeld. Bedenk hierbij dat niemand belangrijker is dan jij. Wij zijn allemaal gelijk en als je dat eenmaal doorhebt zul je meer zelfvertrouwen krijgen en dit straal je uiteindelijk uit naar anderen. 
 

Stel voor jezelf duidelijke grenzen
Bedenk voor jezelf waar voor jou de grens ligt en wanneer iemand deze grens overgaat. Maar houd je hier dan ook echt aan! Als je dit voor jezelf duidelijk hebt gemaakt, zul je deze grens beter bewaken. Doordat je hier goed over na hebt gedacht, zul je de situatie eerder herkennen en alerter zijn. En bedenk: als mensen weten dat ze bij jou (te) ver kunnen gaan, maken ze hier misbruik van. Stel dus direct vanaf het begin dat je iemand ontmoet, je grenzen.

Zeg wat vaker 'nee'
In het begin zal dit erg wennen zijn, maar door vaker 'nee' te zeggen, zul je minder snel in lastige situaties terechtkomen. Leg daarbij op een duidelijke manier uit waarom je nee zegt. Als jij een goede reden hebt, zullen anderen het heus wel begrijpen.

Begin bij bekenden
Vind je het moeilijk om te zeggen hoe jij je ergens bij voelt? Begin dan bij mensen waarbij jij je op je gemak voelt. Goede vrienden of familie vinden het juist prettig dat jij eerlijk en oprecht bent. Zo weten ze wat ze aan je hebben en dat is de basis voor een hechte vriendschap. Als je het op een subtiele manier brengt, zal niemand zich gekwetst voelen. En wanneer jij een beetje gewend raakt aan deze nieuwe situatie, zal het ook bij mensen die minder dicht bij je staan een stuk gemakkelijker worden.

Geef aan hoe jij je voelt
Niet iedereen heeft door hoe hij/zij op een ander overkomt. En we kunnen ook niet altijd aanvoelen hoe een ander zich voelt in een bepaalde situatie. Daarom is het goed om dit uit te spreken. Doe dit vanuit de ik-vorm en leg rustig en duidelijk uit waarom jij je zo voelt. Zo zal de ander zich niet snel aangevallen voelen en begrip tonen.
 

Blijf vriendelijk en rustig
Wanneer je vriendelijk en rustig overkomt, komt de boodschap duidelijker over dan wanneer je agressief en onbeleefd overkomt. Want doe je dit niet, dan zal de ander zich aangevallen voelen en kan dit uitlopen op ruzie. Door rustig te blijven zal de ander proberen zich in jouw situatie te verplaatsen.
 
Blijf realistisch
Probeer niet allerlei doemscenario’s te bedenken, maar blijf realistisch. Want wat kan er nou uiteindelijk gebeuren wanneer jij eerlijk en oprecht vertelt hoe jij ergens over denkt? Door allerlei situaties te schetsen die mogelijk zouden kunnen gebeuren, maak je jezelf alleen maar zenuwachtig.
 
Wees niet te meegaand met anderen
Het is goed om rekening te houden met anderen en hun gevoelens, maar sla hier niet te ver in door. Als we dat bij iedereen zouden doen, zouden we niet meer aan onze eigen gevoelens toekomen en worden we erg ongelukkig. 

Bekijk jezelf goed in de spiegel en wees je bewust van jezelf
Kijk eens goed naar jezelf en wees eerlijk naar jezelf toe. Wat is mijn gedrag en hoe kom ik over op anderen? Wat kan ik hier aan veranderen? Zeg tegen jezelf ‘ik mag er zijn’ en straal dit ook uit. Wanneer jij in jezelf gelooft, zullen anderen dit ook gaan doen.
 
Geef je op voor een assertiviteitscursus
Vind je het na de bovenstaande tips nog steeds moeilijk om voor jezelf op te komen? Volg dan eens een assertiviteitscursus. Samen met een professional ga je aan de slag om jouw onzekerheden aan te pakken en krijg je tips om toe te passen in het dagelijkse leven. Erg leerzaam!
 
Vind jij het moeilijk om voor jezelf op te komen?