Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Gepeste man wint rechtszaak en wordt in één klap miljonair


Sodeknetter. Mocht je van een pesterijtje op het werk houden: stop it. Dat je je spaarvarken kapot mag slaan als het tegenzit, bewijst de Jemense Osama Saleh wel. Hij won een rechtszaak van zijn pestende collega’s en werd miljonair.  

De 27-jarige Osama Saleh komt uit Jemen en werkte in Brooklyn als magazijnbediende voor het kledingmerk Pretty Girl. Ja, en? Ja, nou. Die magazijnbediende, die zich voor iets meer dan 5 euro per uur uit de naad werkte, is nu dus miljonair. Niet omdat hij het bedrijf heeft overgekocht en effe flink winst gemaakt heeft, maar omdat hij een rechtszaak won van zijn treiterende collega’s. Hoeveel hij heeft binnengesleept? Och, 4,7 miljoen dollar, weet New York Daily News ons te vertellen. En dat is, even kijken, tik tik tik gedeeld door keer en de wortel van… ah. Slechts 3,5 miljoen euro.

Osama Bin Laden
Goed, we hadden het over ‘pesterijtjes’, maar nu even serieus: wat maakt dat Saleh een rechtszaak won en in één klap miljonair werd? Dan gaat het toch niet meer om flauwe meneer-de-leeuw-heeft-voor-je-gebeld-grapjes (die waarbij je dan Artis aan de lijn krijgt als je terugbelt)? Dat klopt. Osama werd door zijn collega’s een terrorist en Osama Bin Laden genoemd, wat niet eens één keer leuk is. Zijn collega James Robinson, bewaker van de Pretty Girl-zaak, vond dat dit nog niet genoeg was en vertelde Saleh dat hij Arabische mensen haatte, omdat hij ze vies vond. Osama moest gewoon teruggaan naar Jemen. Bij woorden bleef het echter niet. Robinson besloot Osama er ook maar van langs te geven en sloeg hem een gebroken kaak.

Nietsnutten van bazen
Osama heeft de bizarre pesterijen aangekaart bij zijn bazen, maar die deden het getreiter af als ‘gein’. De vicepresident van Pretty Girl, Victor Lavy, beaamt dat: "Dat Osama voor Osama Bin Laden werd uitgemaakt, was echt geen big deal. Ze waren gewoon een beetje aan het geinen." Ook ontkent hij dat het pesten de bedrijfscode heeft overschreden. Daar was de rechter het alleen niet mee eens, en Osama natuurlijk ook niet: "Een terrorist en Osama Bin Laden genoemd worden is een belediging voor mij en mijn ras."

3,5 miljoen euro
Osama’s advocaat, Fred Brewington, vindt de manier waar collega’s met Osama zijn omgegaan, 'enorm gevaarlijk voor de multiculturele samenleving’. Dat was echter niet het enige punt binnen de rechtszaak. Ook de emotionele stress die Osama ervaart als gevolg van de pesterijen heeft meegespeeld, evenals het feit dat hij door het geweld van zijn collega nog steeds een verslechterd gehoor heeft. Daarnaast is er nog het gegeven dat het bedrijf zo laks is geweest in de omgang met Osama’s pester: hij mocht gewoon blijven werken. Dit alles bij elkaar maakte dat Osama 3,5 miljoen euro aan schadevergoeding kreeg. Hoe etter James Robinson en Pretty Girl daarop gereageerd hebben, weten we niet, maar we kunnen ons voorstellen dat ze met hun bek vol tanden stonden. En terecht.

Wat vind jij van de uitkomst van de rechtszaak?

Beeld: New York Daily News