Een supermodel van 130 kilo: Velvet D?Amour

De maatschappij door Joriet
Velvet D’Amour was als 21-jarig meisje afgewezen door een modellenbureau omdat ze te dik zou zijn. Op dat moment woog deze New Yorker nog geen 54 kilo. Inmiddels weegt ze meer dan 130 kilo en is ze 38 jaar. En raad eens: ze is model!
 
Het leven van Velvet
Velvet haar grote droom was model worden. Als jong meisje ging ze solliciteren bij verschillende modellenbureaus. Op dat moment was ze 172 cm lang en woog ze 63 kilo. Ze kreeg te horen dat ze veel te dik was voor het modellenvak en begon daarom met afvallen. Ze verloor maarliefst 10 kilo. Toch werd ze nog steeds afgewezen. Haar droom viel in duigen. Ze was het schoonheidsideaal zat en begon met eten, veel eten.


Dik, gelukkig en model
Ze heeft in verschillende interviews verteld dat ze nooit gelukkig was als slank meisje. Toen ze weer echt kon genieten van eten, werd ze gelukkiger. Bijna twintig jaar later werd Velvet gecast voor een show van Jean Paul Gaultier. Deze ontwerper staat bekend om het feit dat hij voor de variëteit van vrouwenlichamen staat. Hij heeft vaker plus-sizemodellen in zijn show gehad en zo kwam Velvet bij hem terecht. Dat was de start van haar Super Plus-size Modelling-carrière op 30-jarige leeftijd. 

Is dit dan realistisch?
Velvet geeft zelf aan in interviews dat dikke vrouwen zoals zij worden geweerd in de media, omdat het zou staan voor een ongezonde levensstijl. Zij vraagt zichzelf af hoe gezond het is om heel dun te zijn. Ik kan me vinden in beide meningen. Heel dik is niet gezond en extreem mager ook niet. Het is jammer dat we de gezonde middenweg zo weinig zien. En als we die al zien, dan noemen ze het een plus-sizemodel, zoals Robyn Lawley (Velvet is super plus-size). Daarbij zijn er vrouwen die nu eenmaal wat steviger zijn, en er zijn ook vrouwen die van nature heel slank zijn.  


Mijn hoop
Ik gun Velvet haar carrière, maar het moet geen schoonheidsideaal worden. Zo dik zijn is verschrikkelijk ongezond. Inderdaad net zo ongezond als eeuwig diëten om size zero te krijgen. Ik hoop dat de media steeds vaker verschillende vrouwen laten zien. En ook verschillende mannen, want we zijn nu eenmaal allemaal anders. Ik denk dat hoe meer verschillende mensen we in de media zien, hoe meer mensen hun eigen schoonheid gaan accepteren. Dit in plaats van dat we willen voldoen aan het beeld dat we nu voornamelijk voorgeschoteld krijgen als ideaalbeeld. 

Wat vinden jullie van super plus-sizemodel Velvet D’Amour?

Beeld: Facebook, Reporters