Lifestyle / Eten
Eten

Superfood: Spirulina & Chlorella

Superfoods; daar gáán we weer. Ik schreef al eerder dat ik er een beetje klaar mee ben. Maar de afgelopen twee maanden heb ik een uitzondering gemaakt. Ik heb de algjes chlorella en spirulina getest.

Ik had de twee zakjes met tabletjes (handig!) al een tijdje in mijn keukenkast staan, maar ik vond dat ik ze pas goed kon testen als ik daarnaast niets aan het uitproberen was. Want hoe weet je anders wat effect heeft en wat niet? Eerst maar even uitleggen wat wat is.


Spirulina
Deze zoutwateralg wordt ook wel 'de koning onder de eiwitten' genoemd. Bij menig sporter gaat er nu direct een sensor branden: eiwitten zijn altijd welkom. Maar er zijn nog veel meer eigenschappen waardoor de alg bekend is. Spirulina bevat calcium, magnesium en ijzer; mineralen die we vaak tekort komen. Daarnaast bevat het vitamine A, C, E ,K, B1, B2 en B6 die makkelijk op te nemen zijn. Goede vetzuren, anti-oxidanten en jodium. Zo kan ik nog wel even doorgaan! Spirulina wordt vooral gebruikt voor meer energie, ontgiften, balanseren van de darmflora, stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en bij het ondersteunen van de schildklier.

Chlorella
Veel eigenschappen van spirulina, vinden we ook terug in chlorella. Deze alg bevat alle vitamines behalve D, heeft ook veel eiwitten en is rijk aan 8 aminozuren. Ook chlorella helpt de darmen en de spijsvertering, reguleert de bloedsuikerspiegel en is ontstekingremmend. Daarnaast heeft chlorella nog een reinigende werking voor de lever, ondersteunt het de hormoonbalans en pakt het virale en bacteriële infecties aan.ZeTest
Klinkt allemaal goed toch? Ik ben langzaam begonnen. Op de verpakking staat duidelijk vermeld dat je je 'dosis' op moet bouwen en ik begon met spirulina. Ik nam de eerste dag twee tabletten en welja, ik had direct hoofdpijn. Na wat Google-werk weet ik dat dat heel normaal is; heeft met ontgiften te maken. Mijn darmen zijn vrij gevoelig en ik merk door de spirulina dat de boel een klein beetje verstopt. Wel lees ik dat spirulina meer eiwitten bevat en aan wordt geraden bij sporters. Daarin merk ik niet direct verschil, maar heel fijn om te weten. Waar ik wel verschil in zie is mijn huid; ik heb geen last van verstoppingen en m'n huid ziet er een stuk gezonder uit na een paar weken.

Tijd om langzaam over te gaan op chlorella. Deze alg is weer beter als je snel last hebt van verstoppingen (aha!) en dat is direct te merken. Daar verder geen commentaar over. Het grootste verschil dat ik door chlorella merk, is mijn energielevel. Ik ben snel vermoeid, omdat ik de neiging heb te veel hooi op mijn vork te nemen. Inmiddels kan ik beter 'nee' zeggen, maar ook dat kost me dan weer veel energie. Het kan natuurlijk een placebo zijn, maar ik merk echt dat ik door chlorella actiever ben. Ik testte de biologische tabletten van Puur & Fit.  

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!
 
Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 
 
Esmée (25) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl