Wow: een vijfde van de 12-jarige meisjes gaat deur niet uit zonder make-up

Make-up door Kimberly

Toen wij 12 waren bliezen we in blaasstiften, knoopten we Scoubidou-armbandjes en deden we dierentikkertje. Anno 2014 gaan 12-jarige meisjes in de weer met make-upproducten en werken ze liever in de pauzes hun mascara bij. 
 
Een vijfde van de meisjes van rond de 12 jaar gaat de deur niet uit zonder een likje make-up, zo blijkt uit onderzoek van Simple. Ook is naar voren gekomen dat meer dan de helft van de 12 tot 14-jarigen vrijwel altijd make-up draagt. En dan hebben we het niet over de Intertoys Glitter Girls-make-up, maar over mascara, foundation, lippenstift, oogschaduw... you name it.

Voornamelijk meiden met een slechte huid geven aan niet zonder hun make-uptasje te kunnen en deze zowaar áltijd mee te hebben. 45% daarvan is gedurende de dag continu in de weer met haar spiegeltje en het bijwerken van haar gepoederde koppie, zo meldt DailyMail. Helaas zijn ook de meisjes met een gezonde huid licht geobsedeerd door het goedje. Een groot merendeel (81%) geeft aan dat make-up heel belangrijk is, en haar favoriete bezigheid van de dag is. En wij maar knikkers rollen en tollen draaien... 

 
Nadelige effecten 
Zo’n 70% van de moeders zegt dat ze haar dochter regelmatig hoort klagen over haar slechte huid. Gek genoeg vinden wij, geven ze niet aan dat ze het make-upgebruik van hun dochters proberen te stoppen. Ook huidverzorgingsdeskundigen schrikken hiervan. Ze waarschuwen dat het aanbrengen van te veel make-up op jonge leeftijd niet alleen de slechte huid verergert, maar dat het ook – op lange termijn – een nadelig effect kan hebben op de gezondheid en conditie van de huid. “En dan spreken we nog niet eens over de nadelige effecten van hun eigenwaarde en zelfvertrouwen”, zo zegt een deskundige. 


Goede verzorging
In de puberteit is het belangrijk om je gezicht goed te verzorgen, vooral als je te maken hebt met (veel) jeugdpuistjes. Een woordvoerster van Simple, die het onderzoek deed, zegt: “Het aanbrengen van te veel make-up op zo’n jonge leeftijd zonder het gebruik van huidverzorgingsproducten kan zorgen voor een droge, gevoelige en geïrriteerde huid.”

Facewash en cleansers zijn een pre, vooral nu blijkt dat veel van deze meiden ook gerust met een laag foundation hun Dora-bed betreden. “Niet naar bed gaan met make-up”, adviseert een deskundige. Ze voegt daaraan toe: “Terwijl de tienermeisjes erkennen dat ze een gevoelige huid hebben, lijkt er echter een gebrek aan voorlichting over de gezondheid van de huid en hoe je die het beste kunt beschermen.”

Droeg jij toen je 12 was al make-up? Wat vind je van de resultaten van het onderzoek?