Somebody Els: UGG?s

Psyche & spiritualiteit door Els
Ik hou van anders. Ik hou van lef. Ik hou van het zwarte schaap in een kudde witte schapen. Ik hou van vrouwen die een eigen stijl hebben om vorm te geven aan hun eigen identiteit. Je weet wel, de Angelina Jolies van deze wereld. Ik hou niet van trends, ik hou niet van mode. En dus hou ik al helemaal niet van… UGG's.
 
Dat gezegd hebbende is het goed om nog even te melden dat ik moeite heb om oppervlakkig te blijven. Ik stel graag vragen, en ben geïnteresseerd in wat men beweegt. Gesprekken met mij blijven daarom nooit luchtig. Voor sommige mensen is dat ongelooflijk vermoeiend, en dat begrijp ik. Niet áltijd hoef je in een zwaar gesprek te belanden. Maar ja, praten over luchtige zaken (als nieuwe UGG’s) krijg ik gewoon niet voor elkaar. Niet in de laatste plaats omdat deze laarzen nu eenmaal ontstellend lelijk zijn.
 

 
Oppervlakkig gepraat over... UGG's
Op verjaardagen wordt mijn onvermogen om 'een praatje pot' te houden pijnlijk duidelijk. Rechts van mij, een clubje vrouwelijke leeftijdgenoten. Inmiddels alweer drie kwartier in gesprek over... UGG's. Ik hoor gegiechel en veel 'oeeeeh' en 'aaaaaah' als één van de dames haar benen in de lucht gooit om haar nieuwste aankoop te tonen. 
 
Ik kan me hier niet in mengen. Ik voel me er te ongemakkelijk bij. Ik wil het wel, echt. Maar ik zou de verkeerde dingen zeggen en uiteindelijk voelt iederéén zich ongemakkelijk. En dus zeg ik niets, kijk om me heen en drink mijn drankje. Eén van de meiden, een goede vriendin van mij, probeert me bij het gesprek te betrekken. Zij heeft wél het vermogen om luchtige gesprekken te voeren, wat uitstekend is voor verjaardagen. Doe mij ook zo'n portie luchtigheid, dan kan ik me in ieder geval redden in sociale situaties.
“Kijk eens, Els, kijk eens naar de kleur”, zegt mijn vriendin enthousiast. “Ja, ik zie het”, zeg ik. 
“Mooi?” Alle vrouwen kijken nieuwsgierig mijn kant op.
Oei, de verkeerde vraag. Nee, ik vind deze schoenen niet mooi. Ze hebben een poepkleur. En er zit geen hak onder. In mijn optiek zou elke vrouwelijke schoen een hak moeten hebben. UGG's zijn pantoffels. Vormloos. Ik heb weleens gezien dat ze de laars probeerden op te pimpen met diamantjes enzo. Dat maakt het dus alleen maar erger. Je betaalt 200 euro om op pantoffels in een poepkleur naar buiten te gaan.
 
 
Sociaal wenselijk antwoorden
“Het is niet mijn smaak”, weet ik uit te brengen. Sociaal wenselijk antwoorden… ik probeer het, maar het lukt niet. Mijn non-verbale communicatie zit me weer in de weg. De blik in mijn ogen, de stand van mijn mond, de toon van mijn woorden. De dames horen onbedoeld toch wat ik niet uitspreek: “Wát een foeilelijke laarzen, bah!!!!”
Ik word aangekeken. Ik zie onbegrip in vier paar ogen. De dames draaien zich van me weg, en ik zit de rest van de avond op mijn stoel te wachten tot het tijd is om te gaan.
 
De conclusie van dit relaas? Mijn onvermogen om sociaal wenselijk te zijn zit me altijd in de weg. 
O, en ik haat UGG's.

Lees ook de vorige columns van Els!
 

Een peuter en een konijn.
Een ex-man en een therapeut.
Vijf dagen werk in 32 uur. Kan makkelijk.
De tango en peuterballet.
 
Een appartement in een voorstad van Den Haag. 
 
Ik ben Els, ik ben 29 en zit nu al middenin het dertigersdilemma.
 
Hoe kom ik hieruit?!