Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Hoor je als dierenvriend vegetarisch te eten?

Reageer 0
De gemiddelde Nederlander eet zo’n 9 dieren per jaar, wat neerkomt op 727 dieren in een heel leven. Dat zijn er een heleboel! Kan je als echte dierenvriend dan wel genieten van een mals biefstukje of ben je dan geen dierenvriend? 
 
Nederland telt zo’n 4 miljoen mensen die er regelmatig voor kiezen om hun stukje vlees in te ruilen voor een vleesvervanger. Verder zijn er in ons kikkerlandje ruim 800.000 vegetariërs en 20.000 veganisten. De laatste jaren zijn deze aantallen flink gestegen. Een van de redenen is omdat men de bio-industrie helemaal zat is.  
 
Kalfjes die vrijwel meteen bij hun moeder vandaan worden gehaald en varkens die duizenden kilometers worden getransporteerd omdat het slachten dan ietsjes goedkoper is. Jaarlijks worden er 500 miljoen dieren in de bio-industrie gehouden, waarvan een groot deel wordt ‘vernietigd’, alsof het dingen zijn, omdat ze niet genoeg geld opbrengen. Dit wetende komt toch de volgende vraag naar boven borrelen: hoor je als dierenvriend vegetarisch te eten?  
 

 
Nee
Miriam (22): “Je kan ook gewoon een dierenvriend zijn als je wel vlees eet. Natuurlijk ben ik tegen de bio-industrie. Ik hou van dieren, dus ik wil dat ze goed behandeld worden en een mooi leven hebben. Maar waarom zou ik vlees laten liggen als het niet uit de bio-industrie komt? Als je maar weet waar je vlees vandaan komt, er goed voor het dier is gezorgd en hij op een humane manier is gedood. Er is namelijk genoeg vlees te vinden dat niet uit de bio-industrie komt. Als je weet dat een dier een mooi leven heeft gehad, waarom zou je het dan niet eten? Het dier heeft in de wei rond kunnen grazen, heeft voldoende ruimte gehad, heeft genoeg te eten gehad en is goed verzorgd. Dan is er niets mis mee om een dier aan het einde van zijn leven te slachten en op te eten. Het eten van vlees is niet voor niets een deel van de natuur. Er zitten heel veel gezonde stoffen in en anders vergaan die goede voedingsstoffen. Ik ben het er niet mee eens dat dieren worden gedood puur als hobby, zoals jagen. Maar ik ben ook niet tegen het eten van biologisch vlees. Het eten van vlees is nu eenmaal een deel van de natuur.” 
 

 
Ja
Larissa (23): “Ik vind het nogal hypocriet om te zeggen dat je een dierenvriend bent en wel gewoon vlees eet. Veel mensen weten vaak niet eens waar hun vlees vandaan komt. Dus het kan makkelijk afkomstig zijn uit de bio-industrie. Zelfs als je alleen biologisch vlees eet, ben je niet heel erg bewust bezig. Vaak wordt een mannetjeskalf al heel jong geslacht omdat boeren niets aan hem hebben. Boeren hebben slechts een paar stieren nodig voor de voortplanting en aan de rest van de stiertjes hebben ze niks, want die geven geen melk. Het is bekend dat dieren in de bio-industrie geen leuk leven hebben, maar biologische dieren zijn niet altijd veel beter af. Het verschil met de bio-industrie is dat bijvoorbeeld koeien een x-aantal uren per jaar buiten lopen, dat een kalfje niet meteen bij zijn moeder wordt weggerukt en dat een biologische koe 1 of 2 jaar langer leeft dan een koe uit de bio-industrie. Een koe kan makkelijk 20 jaar oud worden, maar ze wordt meestal na 5 á 6 jaar al geslacht. Ook al heeft dat beestje dan nog zo’n ‘goed leven’ gehad, ze had makkelijk veel langer kunnen leven. Ik vind daarom dat je als dierenvriend geen vlees moet eten.” 
 
Wat vind jij? Kun je als dierenvriend gewoon vlees eten? 
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 7 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Anoniem

  Dan zal ik wel geen dierenvriend zijn.

  Hoewel ik 2 konijnen, 2 honden, en 3 katten heb die allemaal zwervers waren, eten we niet alleen vlees. We "verbouwen" het zelf.
  Mijn oma en wij hebben vrij veel grond en daar hebben we een paar kippen op rondlopen. Die halen we als kuiken en als hij vol groeit is en uitgelegd, wordt ie gewoon geslacht. Zo halen we ook elk jaar een paar kalkoenen.

  Mijn oma deed dit vroeger ook al en voor ons is het heel normaal. Net als een heel varken, voor vlees. In mijn oma haar tijd werden die beesten nog aan een ladder gehangen tot ze ziel hadden gegeven.

  Sorry als ik iemand beledigd heb. Dat is zeker niet mijn bedoeling. En ik vind het verschrikkelijk wat ze met die legbatterijen doen enzo. Maar er zijn ergere dingen om je momenteel druk om te maken.

 • Anoniem

  Ik beschouw mezelf zeker als dierenvriend maar eet ook gewoon vlees.
  Mensen zijn nu eenmaal omnivoren. Oftewel alles eters. Ons hele lichaam is er op ingesteld dat het uit allerlei bronnen voedingstoffen binnenkrijgt. Dus ook uit dierlijke bronnen.
  Natuurlijk zijn er allerlei pilletjes en vleesvervangers om het gebrek aan dierlijke voedingsstoffen. Te compenseren maar ( en moet hier eerlijk bij vermelden dat ik hier niet echt kennis van heb, maar dit puur mijn beleving is, hoe ik er tegen aan kijk) om een product op vlees te laten lijken, moet het wel zoveel chemische processen ondergaan dat kan in mijn ogen echt niet gezond zijn. Net als pilletjes voor extra vitamine b12 ( wat veelvuldig in vlees voorkomt) is naast vitamine vooral erg chemisch. En geen vleesvervangers of vitamine eten? Dat is ook verre van gezond want die vitamine en voedingsstoffen heb je gewoon nodig,
  Vlees eten hoort nu eenmaal bij de kringloop van het leven.

 • suzan

  @miriam. Het is goed dat je bewust naar je eten kijkt, maar het zonnige idee dat je hebt over biologisch vlees klopt niet helemaal. Daarnaast verbaast het mij vaak wanneer mensen het over humaan slachten hebben. Volgens mij is het hele concept van slachten niet humaan.

 • Daiss

  "dierenvriend" is een ruim begrip, wat verder gaat dan enkel het wel of niet eten van vlees (als dat er al mee te maken heeft). Ik als "dierenvriend" heb een aantal beesten uit het asiel van een spuitje gered. nu denk ik dat het meest natuurlijke voedsel (vlees) voor honden beter is dan geproduceerde brokken met allerlei toevoegingen. Als ik mijn geredde dier vlees geef, ben ik dan geen dierenvriend meer?

 • Karin

  @Fenke1994: persoonlijk heel erg met je eens!

 • Chantal

  Moeilijk. Ik ben het eigenlijk eens met Larissa, wat best raar is omdat ik zelf soms vlees, vis, eieren en zuivel eet. Tot het diner eet en drink ik veganistisch, maar met het diner eet ik wel eens dierlijke producten. Wat zij beschrijft is echter wel waar. Biologisch is niet zoveel beter. Geldt ook voor de zuivel- en ei-industrie.

  Wellicht stop ik er ooit wel helemaal mee. Er zijn tegenwoordig steeds meer lekkere en makkelijk verkrijgbare alternatieven. Voor je gezondheid heb je het niet nodig. Alle goede stoffen in vlees kan je ook uit andere producten halen. Het gaat dus alleen om de smaak en misschien de gewoonte.

  Ik denk dat we allemaal in ieder geval wel flink kunnen minderen met vlees/zuivel/vis/eieren. Zou onze wereld en de dieren goed doen, en ons ook. Dat gaat niet door mensen afkraken die het in jouw ogen anders doen. Ik ga meer voor de positieve aanpak. Laat mensen dan proeven hoe lekker en gezond plantaardig eten kan zijn! :)

 • Fenke1994

  Ik vind het jammer dat mensen die heel ideologisch zijn vaak zo negatief zijn tegenover mensen die het net anders doen. Larissa begint gelijk met: "Ik vind het nogal hypocriet als.." Oké, jij kiest ervoor om helemaal geen vlees te eten, maar het is niet per se 'verkeerd' als andere mensen dat wel doen. En dan nog kun je een dierenvriend zijn, door biologisch vlees te eten of op te komen voor dierenrechten en bijvoorbeeld een hond uit het asiel te halen ipv een pup te kopen oid.. er zijn heel veel manier om het verschil te maken en iedereen doet dat op zijn eigen manier :-) please respect that.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen