DIY: 10 supersimpele en creatieve kerstbomen om zelf te maken

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Sinterklaasavond is voorbij en de goede oude man is weer onderweg naar Spanje. Tijd om die gezellige kerstboom in huis te halen! Heb je deze kerst geen zin in die good old kerstboom die overal dennennaalden achterlaat? Wij hebben de oplossing: knutsel je eigen kerstboom met deze 10 DIY's!

DIY kerstboom

Lees ook: Met deze tips heb jij binnen no time je kerstboom opgetuigd

Nieuwe traditie

Hoeveel we ook van die oude vertrouwde kerstboom inclusief glimmende ballen houden, anno 2020 gooien we het over een andere boeg. Zo'n nieuwe traditie begint bij je eigen handen. Kneuterig knutselen met kerstbomen, wij kunnen niet wachten tot 25 december!

1. Boom aan de muur

Geen fan van ballen, maar wel dol op kerstverlichting? Koop bij een bouwmarkt, Blokker of Marskramer een rits kerstlichtjes. Hoe meer meters, des te voller je boom wordt. Spijker zeven spijkers in een driehoekvorm in de muur. Vind je dit zonde, gebruik dan een groot prikbord of een houten plaat als ondergrond. Drapeer de kerstverlichting om de spijkers en werk langzaam naar beneden. Je kunt ook (groene) slingers gebruiken om de boom nog voller te maken.

2. Ballenboom

Voor de doorgewinterde doe-het-zelvers onder ons is deze boom vast een makkie. Gebruik een ijzeren ring (verkrijgbaar bij bouwmarkten) en span daartussen kippengaas. Lijm of schroef deze vast aan de ring. Hang daarna de ring met een ijzeren ketting op aan het plafond. Knip vervolgens verschillende lengtes visdraad af en knoop deze vast aan het kippengaas. Hang aan de uiteinden allerlei verschillende groene kerstballen en knip eventueel de visdraadjes bij om een mooie vorm in je boom te krijgen. Handig: na kerst kun je deze boom heel makkelijk bewaren voor volgend jaar! Is de ring je te veel gedoe? Gebruik dan een oude kroonluchter als 'ring'.

3. Houtje-touwtje

Wat is je interieur zonder een beetje gebruik van steigerhout? Sprokkel verschillende latjes bij elkaar. Een oude boekenkast, een palet of het verrotte tuinmeubilair: alles kun je gebruiken. Zaag de latjes op maat en gebruik stevige houtlijm of dikke spijkers om de latjes aan elkaar te bevestigen. Dit doe je door elk latje precies in het midden van het onderliggende latje te leggen. Werk zo je weg naar boven en laat het geheel even goed drogen als je met lijm hebt gewerkt.

4. Boekenboom

Boekenwurmen opgelet! Gooi je oude chicklits niet weg, maar gebruik ze om deze kerstboom te maken. Kwestie van stapelen, eventueel iets vastlijmen hier en daar, lichtjes eromheen wikkelen en klaar is Kees. Als piek gebruik je een ster of de grootste dennenappel die je in het bos kan vinden. Spray daar wel wat (haar)lak overheen om eventueel rotten tegen te gaan.

5. Washi-tape

Washi-tape, waar ben je zonder tegenwoordig? Het fijne is dat, wanneer je het op de muur plakt, je het ook weer zonder beschadigen ervan af kunt halen. I-de-aal. Met het tape maak je binnen een handomdraai een kerstboom op je muur. Maak vervolgens van een stuk draad en andere kleuren washi-tape een leuke kerstslinger en plak ook deze op de muur.

6. Huisje, boompje, krijtje

Het voordeel van deze boom is dat je 'm niet helemaal hoeft af te tuigen als de feestdagen voorbij zijn. Nee, je haalt er gewoon een wisser overheen en je hebt er geen omkijken meer naar. Tover een stuk van de muur of een deur om met wat krijtbordverf of spray er een oud schilderij mee in. Laat vervolgens de Rembrandt in je los en ga lekker kleuren. Supergedetailleerd zoals in het voorbeeld of juist lekker kinderlijk: het kan eigenlijk allemaal.

7. Kerstboom van een boom

Wil je het nog een tikkeltje natuurlijker maken, dan kun je ook takken gebruiken. Bevestig een latje aan het plafond of ergens hoog op de muur. Lijm of spijker daar twaalf stukken visdraad aan vast. De eerste en binnenste twee zijn het kortst, daar bevestig je de bovenste tak aan. De langste en buitenste twee stukken draad gebruik je voor de onderste tak. Versier je takkenboom met kerstbomen, dennenappels of een klein houten beeldje.

8. Puur natuur

Wil je het extra simpel houden dit jaar, scoor dan een hele mooie tak in het bos en plant deze in een mooie plantenbak. Stamp de grond goed aan, zodat de tak stevig staat. Je kunt ook een pot gebruiken en daarin dennenappels of lampjes doen. Hang de takken vol met mooie versiering, maar pas op dat hij stevig staat.

Lees ook: Geen ruimte voor een kerstboom? Dit zijn 5 alternatieven