Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

No shit: Deze simpele oefening voorspelt je dood

Quinoa hier, chiazaad daar; gezond leven is helemaal hip. Hoe gezond je daadwerkelijk bent, kun je tegenwoordig heel simpel meten met de volgende oefening. Pas op: volgens artsen kan het zelfs je dood voorspellen.
 
Groen konijnenvoer, niet uit te spreken superfoods en ook nog een rondje hijgen en slenteren met Evy: we doen er alles aan om dat lichaam up and running te houden. Want iedereen weet: gezond eten en sporten houdt het lichaam en het hart fit.

 Beeld: Metro UK
 
Oefenen, oefenen en oefenen
Dat je met een gezonde levensstijl dus ook langer in leven blijft, hoeven alle zelfverklaarde healthgoeroes ons dan ook niet uit te leggen. Wat wel nieuw en opmerkelijk is, is dat je het effect van al dat gezonde leven heel makkelijk kunt meten met één simpele oefening.

Artsen hebben namelijk onderzocht dat je een goed beeld krijgt van hoe het gesteld is met je gezondheid, door het volgende te doen, aldus Metro UK. Sta rechtop en kruis je rechterbeen over de linker heen. Zak door je knieën en ga op de grond zitten. Nu komt de uitdaging: probeer zonder handen, ellebogen of andere hulpmiddelen weer omhoog te komen en recht te gaan staan. We geven je even een minuutje.
 
En, gelukt? Prijs jezelf gelukkig, want dan heb je zeker nog meer dan zes jaar te leven. Stiekem toch je handen moeten gebruiken? Voor elk lichaamsdeel dat je hebt gebruikt om weer omhoog te komen, trek je één punt af van het totaal van tien punten. Dus heb je een hand en een knie gebruikt, dan houd je er acht over. O ja, en als je je evenwicht verloor, gaat er nog eens een halve punt vanaf.

 
Lang zullen we leven, of toch niet…?
Onderzoek heeft daadwerkelijk uitgewezen dat proefpersonen, die de test zonder kleerscheuren uitoefenden en een puntentotaal hadden van acht of meer, de meeste kans hadden op een langer leven dan mensen die drie of minder punten scoorden. Zij stierven namelijk binnen zes jaar na de proef. Moeten we er wel even bij vermelden dat het in dit geval ging om mensen tussen de 51 en 80 jaar, maar toch hè.
 
De test, die werd uitgevoerd door Gama Filho University in Rio de Janeiro, was eigenlijk gemaakt om de flexibiliteit van atleten te meten. Dr. Claudio Gil Araujo leidde het onderzoek en ontdekte daarnaast dat het experiment ook gebruikt kon worden om aan te tonen dat spierkracht en balans belangrijke factoren zijn in een langer en gezonder leven.
 
Ai, kunnen we dus nooit meer met een gerust hart zitten of staan zonder dat we de dood bijna in de ogen kijken. Of oefening kunst - of een langer leven in dit geval - baart, is niet bekend, maar het bewijst wel dat naast een bordje groene groente en een goede conditie, ook balans en spierkracht heel belangrijk zijn als je nog lang en gelukkig wilt leven.
 
En, hoe lang heb jij op dit moment nog te leven? Minder of meer dan zes jaar? ;-)