8 dingen die je vooral niet moet doen als je probeert af te vallen

Lichaam door Sabine

Salades naar binnen werken bij de vleet, sporten tot je (zo’n beetje letterlijk) een ons weegt en alle ongezonde snacks schrappen. Als je probeert af te vallen heb je er vaak veel voor over, maar zijn deze dingen wel zo’n goed idee?
 
Of het nou is om lekkerder in je vel te zitten of omdat je je lichaam bikiniproof wilt maken: je hebt weleens van die momenten dat je wat kilootjes kwijt wilt raken. Maar als je de strijd met de weegschaal aangaat, zijn er een aantal dingen die je niet moet doen, namelijk…  
 
Te veel water drinken
Wanneer je alles op alles zet om een appetijtelijk figuurtje te krijgen, is het goed om water te drinken, maar je kunt ook te veel water drinken! Als je water drinkt, moeten er voldoende zouten en suikers worden ingenomen. Gebeurt dat niet, dan kun je erge hoofdpijn krijgen of misselijk worden. 

 
Te vaak sporten 
Probeer niet vaker dan om de dag te sporten, met name krachttraining. Zelfs als je snel resultaat wilt zien (wat eigenlijk nooit een goed idee is), moet je niet elke dag in het ijzer gaan hangen. Je spieren hebben namelijk ook rust nodig en de tijd om te herstellen. 
 
Je voeding niet aanpassen
Sporten is een manier om af te vallen, maar met sporten alleen kom je er niet. Je zult ook je voeding aan moeten passen. Als je veel gaat sporten, zorg er dan voor dat je genoeg eiwitten en koolhydraten eet. Vervang daarnaast je slechte tussendoortjes voor gezonde tussendoortjes zoals bijvoorbeeld fruit. 
 
Dwangmatig vaak op de weegschaal staan
Na een dagje intensief sporten en na een drol draaien op het toilet, ben je toch wel nieuwsgierig of er misschien al een onsje af is. Hoe nieuwsgierig je ook bent of je dieetpraktijken werken, ga niet om de haverklap op de weegschaal staan. Ga niet vaker dan één keer per week op de schaal staan en kies een vast moment waarop jij jezelf wilt wegen. 
 
Helemaal geen lekkers meer eten
Of je nu aan het diëten bent of niet, het is nooit goed om elke dag repen chocolade naar binnen te werken. Maar af en toe een tussendoortje moet kunnen. Wanneer je aan het lijnen bent, kun je best af en toe eens wat lekkers eten. Het is ook veel beter om dit wel te doen. De kans is groot dat het anders fout gaat en je vreetkicks krijgt. 
 
Koolhydraten schrapen 
Koolhydraatarme diëten komen al snel voorbij als je googelt op diëten, maar als je probeert af te vallen, zeker wanneer je veel sport, is het geen goed idee om ze te schrappen. Koolhydraten dienen namelijk als brandstof voor je lichaam en helpen je lichaam te herstellen na een intensieve work-out. Als je te weinig koolhydraten eet kunnen je spieren zelfs afnemen en kun je het vaak koud hebben. Genoeg koolhydraten eten dus! 

 
Maaltijden overslaan
Dit is iets wat je vooral niet moet doen! Sla bijvoorbeeld je avondeten niet over als je laat hebt geluncht. Doe je dit wel, dan kun je problemen krijgen met je spijsvertering, ga je juist te veel eten tijdens andere momenten en wordt je vet juist opgeslagen. Gewoon goed eten dus en dat het liefst op vaste tijdstippen. 
 
Alleen cardio
Cardiotraining is goed voor je als je je conditie wilt verbeteren, maar als je wilt afvallen en strakker wilt worden, zul je je toch ook moeten concentreren op krachttraining. Veel vrouwen zijn vaak bang dat ze er dan uit komen te zien als popeye, maar dat is nergens voor nodig. Vrouwen zijn niet op zo’n manier gebouwd dat ze het lichaam van een bodybuilder krijgen als ze gewichten gaan heffen. Het is juist goed om spieren op te bouwen want die verbranden meer calorieën.

Wat is volgens jou de grootste afvalfout die je kunt begaan?