Lifestyle / Eten
Eten

Nieuwe afvalhype 'macro's tellen': yay or nay?

Afvallen, hoeveel artikelen zullen er al niet over geschreven zijn? En hoeveel heb jij er al gelezen? En heeft het gewerkt? Een populaire en 'echte' (geen gekke methodes) van de afgelopen twee jaar is het 'clean eten'.

Maar veel healthguru's komen ook daar een beetje op terug... Macro's tellen is het nieuwe clean eten, zo lijkt het. Op social media zie je steeds vaker KitKats voorbij komen in bakjes magere kwark, foto's van pizza's en afbeeldingen van hamburgers met de tekst 'as long as it fits my macro's'. Maar wat betekent dat?

Clean eating
Je kunt ervoor kiezen clean te eten: dat houdt in dat je zo min mogelijk bewerkte producten eet en veel verse groenten, fruit, noten, vis, vlees en eieren. Vaak combineer je dat voedingspatroon met superfoods en gaat het je vooral om een gezond lijf. Die kilo's komen vanzelf wel. In ieder geval, dat hoop je. Want ook bij deze methode geldt nog steeds: ieder pondje komt door het mondje.


Macro's tellen
Zo ben ik zelf doordat ik iedere dag een calorieënbom at (havermout met een berg superfoods) wat zwaarder geweest terwijl ik echt niet snoepte. En zo kom ik bij het macro's tellen, oftewel: het bijhouden van wat je binnenkrijgt op een dag. Waarom? Omdat het calorieën tellen wat je moeder vroeger deed, niet eens zo enorm dom is. Dit doe je ook bij deze methode: je houdt de hele dag bij wat je eet en de app (vaak My Fitness Pal) houdt bij hoeveel calorieën je die dag binnenkrijgt en hoeveel je nog 'mag' voor jouw ingestelde doel (ik moet bijvoorbeeld veel eten, omdat ik spieren moet opbouwen en niet hoef af te vallen). Je werkt dus eigenlijk met een calorietekort of -overschot.

Wat die macro's dan zijn? Dat houdt de app bij: de koolhydraten, vetten en eiwitten die je eet. Je kunt dus wel iedere dag naar McDonald's en je volstoppen tot je totale caloriebehoefte, maar je zult met vooral koolhydraten en vetten geen mooi lichaam krijgen. De verhouding tussen koolhydraten (Nederlanders eten vaak veel te veel), vetten (heb je nodig!) en eiwitten (als je traint mag je hier best wat extra van) is dus belangrijk. Een bord pasta is niet verboden, maar kies voor wat meer groenten, minder pasta en voor een magere rode saus en eet niet de rest van de dag alleen maar boterhammen, havermout en fruit (ook hoog in koolhydraten).


KitKats en pizza's
Terug naar de KitKats en pizza's op social media. Hoe komt het dat gegeten wordt en dat die mensen er nog steeds als adonissen en beachbabes bijlopen? 'As long as it fits their macro's'. Waarschijnlijk verbranden ze veel door veel te trainen, willen spieren aankomen, eten dus veel (maar gezond!) en zien aan het einde van de dag dat er die dag nog veel kcal over zijn én dat er nog ruimte is voor koolhydraten (suikers...) en tada! Smullen maar! Je hoeft dus niet zozeer te kiezen tussen deze twee methodes - clean eating en marco's tellen -, het zijn er twee uit velen en voor iedere methode valt wel weer wat te zeggen. Maar feit is dat ze goed werken en ook ontzettend goed te combineren zijn.

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!
 
Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 
 
Esmée (25) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl