6 tips om écht leuk werk te vinden

Psyche & spiritualiteit door Rosanne
We weten allemaal wel hoe onze perfecte baan eruitziet. Je wordt goed betaald, bent onmisbaar, wordt gerespecteerd en je hebt het ontzettend naar je zin. Maar dan ineens word je op een ochtend wakker en denk je: is dit het?

Niets is akeliger dan niet tevreden zijn met je job. Je moet er namelijk toch elke dag naartoe. En ja, om nu steeds als een chagrijnige Henkie naar je werk te kruipen voor de komende 40 jaar, dat zie je eigenlijk ook niet zitten. Maar veranderen van baan doe je ook niet zomaar. Vroeger wilde je ballerina, superheld én president worden. Da's mislukt. Je weet dondersgoed wat je niet wilt, maar wat je wel wilt, is een raadsel. Herkenbaar? Dan kun jij de volgende tips goed gebruiken. Tijd om op zoek te gaan naar écht leuk werk!


"Find a job you love, and you never have to work a day in your whole life."

Wees nieuwsgierig
Kijk eens goed om je heen, dame! Wat wekt jouw interesse op deze gigawereldbol? Blijf je verwonderen over dingen en stel lekker veel vragen. Wie blijft ontdekken, vindt nieuwe dingen (duh), misschien zelfs een nieuwe passie. Werk vanuit wat je leuk vindt en wat je interesse heeft. Dan hou je het veel langer vol. Denk maar terug aan je schoolcarrière. Iedereen heeft weleens een project gehad wat zo vreselijk saai en vervelend was dat je jezelf probeerde te verdrinken onder de douche. Meestal haalde je ook geen al te best cijfer, omdat je jezelf niet wist te motiveren. Dat wil je echt niet met je werk hebben! Hallo, je moet nog de rest van je leven werken. Tijd om uit te gaan vinden wat wel leuk is.

Werk vanuit je talent
Vaak gaan wat je leuk vindt en waar je goed in bent hand in hand. Maak een lijstje waar je goed in bent en kijk vanuit daar eens verder. Je bent een uniek persoon, niemand is zoals jij. Zorg dat je jouw bijzondere kwaliteiten naar boven haalt en inzet. Werk vanuit je eigen kracht en vanuit je eigen persoon. Voor jou geen tien anderen meer, want ja, niemand is zoals jij!

Put uit je netwerk
Kijk eens goed naar de mensen om je heen. Wat hebben zij voor baan en hoe zijn zij eraan gekomen? Wie weet hebben ze nog een plekje vrij of kennen ze iemand die iemand zoekt. Je weet hoe het gaat. Een groot netwerk is goud waard. Je kunt ook eens te rade gaan bij je ouwelui. Paps en mams hebben het allemaal al eens meegemaakt, kennen je door en door en hebben vast wel een idee van wat goed bij je past.


Durf je dromen waar te maken
Altijd al die roman willen schrijven, of een eigen bedrijf opzetten? Dromen zijn mooi, maar helaas blijft het vaak bij dromen. Niet omdat ze onbereikbaar zijn, maar omdat we eigenlijk niet durven. Het is je droom en wat als je faalt? Maar je kunt het ook zo bekijken: wat als het lúkt? Vaak lopen we met de meest gave ideeën in ons hoofd, maar twijfelen we. Eigenlijk durven we niet zo goed. Een maand later komt er een idee op de markt wat precies het jouwe was en het slaat megagoed aan. Herkenbaar? Iemand anders durfde het blijkbaar wel. De meest succesvolle mensen zijn echt niet beter dan jij, maar ze hebben wel een grote dosis moed. Wees die leeuwin en ga dapper je dromen achterna. Je kunt het echt wel.

Geld is niet alles
Zwemmen in het geld, net als Dagobert Duck, wil iedereen wel. Al die dingen die je kunt kopen, laten elke vrouw watertanden. Hou in gedachten dat geld niet alles is. Het is fijn om te hebben en zelfs noodzakelijk, maar zou bij je zoektocht naar de perfecte baan niet op de eerste plek moeten komen.

Hou vol
Het vinden van je droombaan gaat niet over een nacht ijs. Geef niet zomaar op; blijf geloven in jezelf en wat je doet. Als ben je net zo getalenteerd als Einstein, Sven Kramer of Anna Wintour, zonder hard werken en doorzettingsvermogen kom je nergens.

Toch nog niet de perfecte baan gevonden? Maak je geen zorgen ladies, hou in gedachten dat je baan niet bepaalt wie je bent. Je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven.

Heb jij je dreamjob al gevonden?