Doorbraak in seksland: platform voor vaginisme online

Intiem door Rosanne

Het is nog een groot taboe: vaginisme onder vrouwen. Maar daar gaat eindelijk verandering in komen met een geweldig nieuw videoplatform. Mocht seks voor jou moeilijk of zelfs onmogelijk zijn, dan is het zeker een kijkje waard.

Met je vriend in de kroonluchters hangen, is een van de fijnste dingen die er is. We love seks, maar dat geldt niet voor alle vrouwen. Voor sommige ladies is de daad enorm pijnlijk of zelfs onmogelijk. Een simpele tampon inbrengen kan al onbegonnen werk zijn. 


Vaginisme 

Bij vaginisme is penetratie onmogelijk, ook als de dame in kwestie dit wel graag wil. In Nederland hebben 150.000 vrouwen de diagnose vaginisme. Deze dames komen vaak in een vicieuze cirkel terecht. Omdat het niet lukt, raken ze vaak nog meer gespannen en onzeker wat het eigenlijk alleen maar erger maakt. Seks wordt onmogelijk en het krijgen van kinderen wordt een stuk lastiger. Gelukkig is vaginisme te behandelen door naar een seksuoloog en/of bekkenbodemspecialist te gaan. Zo kunnen deze vrouwen misschien wel (weer) wilde bedavonturen beleven.

Taboes doorbreken

Op de seksuele disfunctie ligt echter een groot taboe en daarom is oprichtster Andrea Bijen het videoplatform Leven met Vaginisme gestart. “Een paar jaar geleden kwam ik zelf in aanraking met vaginisme. Ik ging me er in verdiepen en ontmoette steeds meer vrouwen die hier ervaring mee hadden. Hun verhalen raakten me. Ze schamen zich vaak zo erg en er heerst zoveel onbegrip dat ze geen hulp durven vragen en dus ook niet dichter bij een eventuele oplossing komen. Terwijl het heel vaak hun leven bepaalt. Taboes worden doorbroken door ze een gezicht te geven”, zegt Andrea.  

Andrea herself

Video verhalen

Het platform is voor en door vrouwen gemaakt. Verschillende dappere dames vertellen hun verhaal over het leven met vaginisme in een video. ‘Verhalen lokken verhalen uit’ is het motto van Andrea. “Met film haal je alle afstand weg, het is veel directer en intiemer dan geschreven tekst of fotografie. Het lef van de vrouwen werkt ontwapenend. Ik heb enorm veel bewondering voor ze.”

Maar liefst twee jaar was Andrea bezig met het opzetten van haar site. Hierna is ze van plan om nog meer seksuele taboes te gaan doorbreken. Wij zijn benieuwd!

Ze.nl interviewde vorig jaar ook een vrouw met vaginisme. Floor heeft een vriend waar ze geen seks mee kan hebben, maar opgeven? Daar denkt ze niet aan. Lees hier haar inspirerende verhaal.

Wat vind jij van het nieuwe platform?