BeReal: het anti-Instagram social media platform

Vrije tijd door Sanne Michelle

Tegenwoordig zijn er superveel verschillende social media platformen. De bekendste blijven over het algemeen toch Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Linkedin, Pinterest en TikTok. Maar heb je wel eens gehoord van BeReal? De een gebruikt het iedere dag en de ander heeft er nog nooit van gehoord. Deze app lijkt alles behalve op Instagram, omdat het vooral de realiteit laat zien. Wij vertellen je hoe het werkt.

BeReal

Door de naam van de app had je misschien al een vermoeden. BeReal staat voor het ‘echte leven’ of letterlijk ook wel ‘wees echt!’ Bij het downloaden van de app wordt gevraagd om een account aan te maken. Zodra je dit gedaan hebt krijg je iedere dag een melding om een foto te maken. Dit kan op ieder moment van de dag zijn en je kunt je er dus niet op voorbereiden. Het kan dus best zijn dat je net uit je bed gerold bent en geen make-up op hebt of dat je midden in je hardloopsessie de melding ziet. Niet altijd even flattering maar wel real!

Twee minuten

Bij het openen van de app krijg je precies twee minuten om een foto te maken. Lang niet genoeg tijd om jezelf helemaal op te doffen. Wanneer je de foto maakt wordt er niet alleen een foto aan de achterkant gemaakt, maar ook aan de voorkant. Zo heb je een foto van je uitzicht en een selfie. Een van de twee foto’s wordt in de rechterbovenhoek geplaatst, dit geeft een soort Facetime-effect. Het is de bedoeling om de foto zo ‘echt’ mogelijk te maken en dus kun je het niet steeds opnieuw doen. You’ve got two minutes baby!

Anti-Instagram

Deze app lijkt in de verre verte niet op Instagram, om een paar verschillende redenen. Ten eerste is het geen geplande foto, je kunt ook geen filter gebruiken en je kunt de foto ook niet bewerken. Durf jij het aan?

Interactie met anderen

Na het plaatsen van een foto kun jij de foto’s van anderen zien en erop reageren. Om te kunnen reageren op de foto’s moet je vrienden zijn op het platform. Je kunt wel instellen dat iedereen je foto’s kan zien. Je kunt reageren met zes standaard emoji’s op het platform en er is een mogelijkheid om een RealMoji (lijkt op een Bitmoji van Snapchat) te maken. Deze maak je door middel van het uploaden van een selfie.

Dagelijkse update

Jij en alle vrienden die actief zijn op het platform ontvangen dus elke dag dezelfde notificatie, waardoor jij iedere dag een update krijgt van hun activiteiten. Het draait bij de app om 'real' zijn en daarom is het ook niet mogelijk om het aantal volgers of aantal views te kunnen inzien. De app heeft influencers gewaarschuwd: “Als je een influencer wil worden, blijf dan gerust op TikTok en Instagram”, zo luidt de beschrijving in de Appstore.

Wij zijn fan van BeReal, jij ook?

via GIPHY