Onderzoek toont aan: deze persoonlijkheden worden sneller dik

Sport & gezondheid door Rosanne

Stop maar met het eten van blaadjes sla, calorieën tellen en sporten tot je erbij neervalt. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat er een andere doorslaggevende factor is die bepaalt of je dik wordt: je persoonlijkheid.

 

Wie af wil vallen zal misschien meer aan zichzelf moeten veranderen dan zijn gewoonten. Nieuw onderzoek laat zien dat je karakter en daarmee je gedrag weleens de oorzaak kan zijn. Oeps! Komen we nu tot de kern van het probleem? Dat jij liever voor een bak shoarma dan een bak sla kiest, kan best weleens komen omdat je gewoon een leuk en gezellig mens bent. Wie de drang wel kan weerstaan zou misschien veel plichtsbesef kunnen hebben. Wat en hoe we eten wordt door ons karakter bepaald, meldt Metro UK.  


Hoe zit het?

Er zijn - even in hokjes denken nu - vijf verschillende type mensen: extraverten, neuroten, milde karakters, open persoonlijkheden en plichtsbewuste mensen. Deze theorie heet de Big Five en is de meest gebruikte persoonlijkheidstest. Geen idee waar jij onder valt? Doe hier de test.

Het onderzoek

Maar goed, terug naar het onderzoek. Research van het Zwitsers federaal instituut voor technologie, gepubliceerd in het blad Appetite, laat zien dat je persoonlijkheid je dik kan maken. Het team bestudeerde de antwoorden van 1.000 mensen die drie vragenlijsten over eetgewoonten, voedselkeuzes en persoonlijkheid hadden ingevuld. Ze ontdekten dat je type persoonlijkheid direct en indirect invloed heeft op voedselkeuzes en dus gewicht. De auteur van de studie, Carmen Keller, zegt: "Ons karakter of persoonlijkheidstype bepaalt inderdaad wat en hoe we eten." Ben jij dol op andere mensen? Dan eet je waarschijnlijk ongezonder en wie open staat voor veel dingen is vaak gezonder. Klaar om erachter te komen of jouw karakter je dik maakt...?


Pas op extraverten en neuroten!

Slecht nieuws voor extraverten en neurotische mensen, want vooral zij hebben karakters die dik maken. Extraverten zijn vaak socialer en eten vaker buiten de deur. Deze socializers eten ook voor de gezelligheid vaker snoep, hartig eten, vlees en drinken veel suikerhoudende frisdranken.

De neuroten komen er niet veel beter vanaf. Zij hebben de neiging om meer te eten zodat ze beter kunnen omgaan met negatieve emoties. Het zijn echte troosteters dus.   
 
Goed nieuws
Dit is goed nieuws voor de andere karaktertypen. Mensen met zowel een open en een milde persoonlijkheid eten vaker groenten en fruit. De plichtsbewusten onder ons eten beter doordat ze verleidingen kunnen weerstaan. Als je een van deze karakters hebt, heb je meer kans om slank te blijven!  

Hoe kom jij uit de karaktertest?