WTF: Hete thee veroorzaakt kanker, bloedneuzen en gescheurde tanden

Sport & gezondheid door Rosanne

Stop maar met dat kopje bloedhete thee in de ochtend dames, de kans bestaat namelijk dat je er slokdarmkanker van krijgt. De warme vloeistof kan je keel en slokdarm namelijk verbranden. Euh... ook goeiemorgen?!

Op een gure dag is er niks lekkerder dan een hete kop thee pakken en in één teug naar binnen slurpen, terwijl je in je snuggie op de bank De Roelvinkjes (...) zit te kijken. Gulzig laat je de gloeiende vloeistof naar binnen glijden. Oeps, toen zat er ineens een barst in je tand. Of nog erger, de thee verbrandt heel je slokdarm...


Eerst blazen

Recent onderzoek laat zien dat het drinken van té warme dranken slecht is voor je gezondheid. Het kan huidproblemen, bloedneuzen, gebarsten tanden en aantasting van je smaakpupillen veroorzaken. Eerst even blazen, is dus niet alleen een goed advies voor kinderen. Het drinken van te warme thee wordt zelfs in verband gebracht met slokdarmkanker. Zo snel mogelijk een kopje koffie of thee wegwerken kan dus ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. 

Slokdarmkanker

Het onderzoek is gedaan door de University of London. De onderzoekers bestudeerden de theedrinkgewoonten van 300 mensen gediagnosticeerd met slokdarmkanker, en vergeleken ze met gezonde mensen, meldt DailyMail. Wie te warme thee drinkt van minimaal 70 graden heeft tot wel vijf keer meer kans om slokdarmkanker te krijgen. Thee met een temperatuur van 65 tot 69 graden wordt in verband gebracht met tweemaal een hoger risico. Als je heel snel erg warme drank naar binnen lurkt kunnen je cellen in de war raken, wat kanker kan veroorzaken. Een kopje is al genoeg om blijvende schade te veroorzaken, al kunnen je cellen ook beschadigd raken door het jarenlang drinken van te hete thee. 


Teus bloedneus

Door de stoom die van een te warme drank afkomt kunnen de aderen in je neus uit elkaar spatten. Het gevolg: een bloedneus. Als je sowieso al vaak met een tampon in je neus loopt dan heb je met te hete drankjes natuurlijk nog meer risico. Dit is ook de reden waarom je als je een neusoperatie hebt gehad, je 72 uur geen warme vloeistof mag drinken.

Gescheurde tanden

Ooit weleens gehad dat je een sterretje in je autoruit had dat een grote barst werd zodra je de verwarming lekker hoog aanzette terwijl het buiten vroor? Hetzelfde gebeurt er met je tanden als je uit de kou komt en een kop gloeiendhete chocomel drinkt. Het plotselinge temperatuurverschil veroorzaakt scheurtjes in het tandoppervlak.

Huidproblemen

Bij mensen met de huidafwijking rosacea worden de symptomen verergerd door het drinken van warme dranken. Door de hitte kunnen ze nog meer rode plekken in het gezicht krijgen.

Smaakpapillen

Te hete drank kan niet alleen je slokdarm verbranden maar ook je smaakpapillen wegschroeien. Niet helemaal weg natuurlijk, maar ze raken wel beschadigd door een teveel aan warme drank. Dit gaat niet over één nacht ijs en komt alleen voor bij mensen die op lange termijn vaak koffie of thee te heet drinken.

Tja, dames. Dat wordt een thermometer in de thee pleuren... 

Drink jij je thee gloeiendheet?