Vraag het de diëtist! Welke voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan een plattere buik?

Sport & gezondheid door Shiri

Nu de zomer nog in volle gang is, dragen we meer luchtige kleding. Ook paraderen we maar al te graag in onze nieuwe bikini op het strand. Een opgezette buik is dan natuurlijk een no go. Zo krijg je snel een platte(re) buik. 

Rode pepers bij het ontbijt, een madame jeanette bij de lunch en liters cayennepepersap bij het avondeten? Gelukkig zijn deze aparte taferelen helemaal niet nodig om een plattere buik te krijgen! Wil je weten welke tips en tricks de diëtist voor je in petto heeft? Lees dan verder!


Een actieve en gezonde levensstijl

Voor een platte buik hebben we een heleboel over. Maar vaak weten we eigenlijk niet precies hoe we dit het beste kunnen bereiken. Naast een goede work out is het eten van gezonde voeding nog veel belangrijker voor een plattere buik. 
 
Relax!
Stress is echt helemaal niet gezond! Ontspan dan ook goed, doe af en toe een powernapje, slaap voldoende en neem je rust na een lange stressvolle dag of lange work out.
 
Geen wondermiddelen
Het is misschien niet zo leuk om te lezen, maar er zijn geen wondermiddelen voor het krijgen van een plattere buik. Ook al willen we dat zo graag geloven. Wel zijn sommige voedingsmiddelen simpelweg gezonder en minder vet dan anderen! Heel logisch eigenlijk. Eet gewoon gezond, dan hoef je ook niet te diëten. Toch bestaat er veel verwarring over wat nu eigenlijk gezond is.


Algemene tips

Even wat algemene tips: eet gevarieerd en probeer zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, drink voldoende - het liefst water, een paar koppen groene thee, groentesap, dus geen suikerrijke dranken, of frisdrank -, zorg voor een voldoende inname van vezels - bijvoorbeeld fruit, peulvruchten, in mindere mate brood -, zorg ervoor dat je gezonde (onverzadigde) vetten - als avocado, koude olijfolie, noten, vis etc. - en voldoende eiwitten binnenkrijgt. Slaap voldoende, ontspan en beweeg.
 
Houd je vocht vast?
Misschien kun je eens wat vochtafdrijvende voedingsmiddelen eten en meer water drinken. Voorbeelden van vochtafdrijvende voedingsmiddelen zijn: asperges, komkommer, artisjokken, ananas en venkel.
 
Maanden zwanger bij het eten van brood?
Een dikke buik krijgen na het eten van tarwe? Dit hoeft niet per se te betekenen dat je een glutenallergie (coeliakie) hebt. Een opgeblazen buik kán ook veroorzaakt worden, door prikkelbare darmen (PDS). Máár misschien kun jij gewoon niet makkelijk meer dan twee boterhammen plus een koekje op een dag verteren, zonder dat je een opgezette buik krijgt. Misschien heeft je spijsverteringsstelsel na het eten van twee boterhammen zijn “drempelwaarde” al bereikt.

Hoe lezeressen het hebben aangepakt:
Femke (24):
“Ik had altijd een opgezette buik bij het eten van een paar boterhammen, het zag eruit alsof ik minstens 4 maanden zwanger was. Toen ben ik gaan minderen met brood en meer fruit, zilvervliesrijst, spelt of glutenvrij gaan eten. Mijn buik werd aanzienlijk platter.”
Joyce (27): “Ik doe buikspiergerichte oefeningen, intervaltrainingen, eet veel meer groentes, vis, noten en drink veel minder zuivel. Ook ben ik veel minder bier gaan drinken, want ik kreeg daar echt een bierbuik van. Het scheelt echt enorm.”
 


Voor iedereen werkt weer wat anders

We zijn niet allemaal hetzelfde en ons lichaam reageert niet altijd overal hetzelfde op. De ene heeft permanent een platte buik, de ander doet werkelijk alles zonder resultaat, terwijl de ander weer alleen maar simpele tips en tricks nodig heeft om aan een platte buik te komen. Door verkeerde voedingsmiddelen, door op een verkeerde manier te sporten kan het lichaam soms júist op verkeerde plekken vet opslaan. Ook bijvoorbeeld op de buik. Hormonen spelen hierbij soms dus ook een heel grote rol. Ga daarom ook niet crashdiëten of als een gek marathons lopen om een platte buik te krijgen. Dit is op lange termijn niet effectief en kan je hormoonhuishouding onnodig verwarren. 
 
Heb jij nog vragen? Stel ze aan de diëtist!