Oneerlijk: vroeger was slank blijven gemakkelijker

Lichaam door Anniek

Zeg jij altijd dat je in het verkeerde tijdperk bent geboren? Dan klopt dat nu meer dan ooit! Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mensen in de jaren '70 gemakkelijker op gewicht bleven. Hoe dat komt? Dat lees je hier!
 
Vroeger was alles beter, is dat niet wat onze ouders altijd zeggen? Normaal gesproken rollen we met onze ogen en brommen we iets in de trant van 'whatever', maar wat als ze gelijk hebben? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen in de jaren '70 gemakkelijker slanker bleven dan wij tegenwoordig.
 
 
Resultaten
Voor het onderzoek werden de eetgewoonten van ruim 36.000 Amerikanen tussen 1971 en 2008 onderzocht. Daarnaast werd gekeken naar de fysieke activiteiten van 14.419 mensen tussen 1988 en 2006. En wat bleek? Volwassenen die in de jaren '70 opgroeiden hoefden minder vaak te sporten en konden meer eten zonder veel aan te komen. 
 
Als wij vandaag de dag zo zouden leven als mensen in de jaren '70, zouden we 10 procent meer aankomen. Maar hoe komt dat dan? De onderzoekers concludeerden dat er tegenwoordig meer pesticiden en antibiotica in ons voedsel zitten. Daarnaast leven we sneller en meer gestrest. Ook elektronica speelt een belangrijke rol in het aankomen in gewicht, want overmatige blootstelling aan licht heeft een negatieve invloed op je hersenen. 
 
 
Consumptie 
En wat dacht je van de producten die we tegenwoordig eten? We consumeren meer vlees en kunstmatige zoetstoffen, wat de samenstelling van onze darmbacteriën verandert. Dit kan in het slechtste geval ook weer voor extra kilo's zorgen. Tot slot zorgt ook de toename van het aantal voorschriften voor antidepressiva ervoor dat mensen zwaarder worden. 
 
Al deze dingen waren er in de jaren '70 natuurlijk nog niet zo'n probleem. Dat verklaart waarom mensen vroeger slanker waren en minder moeite hoefden te doen om zo te blijven. 
 
Zou jij in de jaren '70 willen hebben geleefd?