Deze mythes rondom afvallen zijn niet waar

Lichaam door Anniek
Moeten we zeven dagen per week sporten om die kilo's kwijt te raken en is margarine minder dikmakend dan normale boter? Dit zijn vragen die elke gewichtsbewuste vrouw weleens heeft. Wij ontkrachtten 8 mythes rondom gewichtsverlies!
 
1. Margarine bevat minder vet dan boter
Smeer jij 's ochtends een geroosterd bammetje met margarine, omdat je denkt dat je minder vetten binnenkrijgt? Stop daar maar mee. Margarine en 'normale' boter bevatten namelijk andere vetten, die op hun eigen manier (on)gezond zijn. Zo bevat margarine minder verzadigd vet, maar wel meer transvet. Dit laatste vergroot het risico op hart- en vaatziekten en depressies. Gezonder? Dat is dus maar net hoe je het bekijkt. 
 
 
2. Hoe minder ik eet, hoe eerder ik afval
Nee. Het zogenaamde 'crashdieet', waarbij je weinig tot niets eet, zorgt er juist alleen maar voor dat je minder snel afvalt. Je lichaam houdt namelijk zoveel mogelijk voedingsstoffen en vocht vast, omdat het niet weet wanneer het opnieuw brandstof krijgt. Daarnaast is dit soort dieet bijna nooit vol te houden, omdat het te moeilijk is om jezelf eten (en dus energie) te ontzeggen.
 
3. Afslankpillen zijn effectief
Nope, nope, nope. Afslankpillen zitten vol met chemicaliën die je lichaam geen goed zullen doen. Slik ze alleen als je van de dokter een recept hebt gekregen voor betrouwbare pillen en je goed geïnformeerd bent over de bijwerkingen. 
 
4. Extreem veel beweging is de enige manier om af te vallen
Je hoeft echt niet elke dag een uur voor je televisie te staan hijgen en puffen. Hoewel beweging uiteraard kan leiden tot gewichtsverlies zal dit alleen het geval zijn als je het over een langere periode kan volhouden. Bovendien is gezond eten een belangrijk hulpmiddel als je die kilootjes eraf wilt hebben. Veel sporten is dus niet de enige manier. 
 
5. Koolhydraten zijn slecht voor je
Neehee! Koolhydraten kunnen een goede aanvulling zijn op je dieet, mits het een gezond dieet is. Zo zijn koolhydraten afkomstig uit bijvoorbeeld bruine rijst en bruin brood niet ongezond. Zorg er alleen voor dat je niet een gigantische hoeveelheid per dag eet. Een heel brood is bijvoorbeeld een beetje overdreven.  
 
 
6. Water drinken helpt bij gewichtsverlies
Hoewel water goed is om je systeem door te spoelen en al je belangrijke organen van vocht te voorzien, zorgt het er niet specifiek voor dat je afvalt. Het is niet zo dat je na het drinken van één glas water ineens vijf kilo lichter bent. Wel kan het je een verzadigd gevoel geven, waardoor je minder zin hebt om te eten.  
 
7. Niet meer snacken helpt bij afvallen
Dit is maar half waar. Snacken is vaak niet het probleem; het soort snack dat je neemt wel. Zo zijn chips en nootjes niet de meest gezonde keuze en kun je dus beter kiezen voor fruit of groenten. Dan kun je lekker snacken zonder je schuldig te voelen.
 
8. Niet eten is een goede manier om af te vallen
Maaltijden overslaan is nooit een goede manier om gewicht kwijt te raken. Je voelt je vermoeider en minder geconcentreerd. Daarnaast hunkert je lichaam naar vetten en suikers en zul je dus eerder naar die zak chips in de kast grijpen. Probeer drie keer per dag een gezonde maaltijd te eten en ontzeg jezelf niet de kleine snacks tussendoor. 
 
Welke van deze dingen wist jij nog niet?