8 simpele tips om langer te leven

Sport & gezondheid door Joantien
De meeste tips om langer te leven ken je al wel – meer sporten, stoppen met roken – en misschien denk je: wat vermoeiend… Maar deze 8 supersimpele tips heb je zo in je systeem en voor je het weet leef je gezonder én langer!

1.       Floss!
Het klinkt raar, maar als je niet goed poetst en flosst, krijg je last van ontstoken tandvlees en dan kunnen er bacteriën via je tandvlees in je bloedbaan komen en een hartontsteking veroorzaken of ontstekingen aan je aderen (aderverkalking). Hmm, klinkt niet echt jofel natuurlijk, dus misschien toch af en toe maar even met dat flosdraadje aan de slag..?
 
2.       Stop met dat joggen, ga gewoon lopen
Goed nieuws: je hoeft echt niet te sporten of te rennen. Je kunt ook een half uurtje fietsen of lopen per dag. Dat is zelfs béter dan erg intensief sporten of rennen, blijkt uit onderzoek! Dus misschien ga je elke ochtend met de bus naar het station maar kun je dat stukje ook fietsen? Heb je meteen je beweging voor die dag te pakken en kun je ’s avonds zonder schuldgevoel lekker op de bank hangen.


3.       Eet chocolade
Yummie, dit is natuurlijk onze favoriete tip! Maar let op, Koetjesrepen tellen helaas niet mee… Het gaat om chocolade met minimaal 77% cacao. Hoe puurder de choco is, hoe meer antioxidanten erin zitten en antioxidanten beschermen je cellen en DNA tegen giftige stoffen van buitenaf (sigarettenrook, uitlaatgassen), dus dat is mooi. We nemen nog een reepje!

4.       Zorg voor leuke vrienden
Nou, dat is niet moeilijk, dat wil je zelf natuurlijk ook. Maar denk dan ook eens aan die ene vriendin met wie je eigenlijk nooit zin hebt om af te spreken, omdat ze altijd zo verschrikkelijk zeurt. Stop daarmee! Of spreek alleen nog maar twee keer per jaar af ofzo. Echt zonde van je energie. En je kunt zo veel leukere dingen doen in die tijd. Bijvoorbeeld afspreken met een vriendin die wél leuk is! Of eens een taart bakken voor je moeder, of je zusje uitnodigen om bij je te komen eten. Instant happy-gevoel gegarandeerd. En gelukkige mensen leven langer, blijkt uit heel veel onderzoeken (zie tip 8).

 

5.       Ga af en toe eens een uurtje eerder naar bed
Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich én je wordt ’s ochtends lekker fit wakker. Resultaat: geen ochtendhumeur en veel meer zin in de dag. Bovendien, als je goed slaapt, is je bloeddruk lager, wat beter is voor je hart.
 
6.       Adem twee keer per dag drie minuten heel rustig diep in en dan weer uit
Dit is natuurlijk ook een makkie. Maar waarom zo belangrijk? Nou, veel mensen ademen ‘verkeerd’: heel oppervlakkig en snel. Terwijl je eigenlijk juist rustig en diep in moet ademen. Dan krijgt je lichaam meer zuurstof binnen en die zuurstof is goed voor je organen. En die wil je natuurlijk nog wel een kleine honderd jaar gezond houden!

 
7.       Drink een glaasje water extra per dag
Waarschijnlijk drink je al heel braaf elke dag een liter water of meer, maar water is zo goed voor je lichaam (wij bestaan ook voor 70% uit water!), dat er zelfs wetenschappers zijn die beweren dat veel ziektes voorkomen kunnen worden als je elke dag maar genoeg water drinkt. Water zuivert je lichaam namelijk. Twee vliegen in één klap: drink ’s ochtends voor je ontbijt een groot glas lauw water met wat citroensap of een scheutje appelazijn. Dit helpt je lever te zuiveren én stimuleert je vetverbranding. Yessss!!

8.       Lach zo veel mogelijk, doe leuke dingen en wees gelukkig
Als je lacht, komt er in je hersenen een stofje vrij. Dat stofje heet endorfine. Door die endorfine ga je je lekker voelen en heb je minder stress. En dat is belangrijk, want door stress werkt je immuunsysteem minder goed, en dan kun je sneller ziek worden. Dus ja, dáárom is stress zo slecht voor ons! En daarom is het zo belangrijk om zo relaxt mogelijk door het leven te gaan en dus regelmatig de tijd te nemen om iets leuks te doen. Plan een weekendje weg, ga weer eens heerlijk een boek lezen, of neem salsales. Of geef je op voor een mindfulnesscurus om helemaal zen door het leven te gaan. Kortom, wees gelukkig. Want de invloed van geluk is zelfs vergelijkbaar met het effect van wel of niet roken: je kunt daardoor wel 7 tot 10 jaar langer leven!
 
Heb jij ook een goede tip om langer te leven?