Tekenen dat je niet fit bent

Sport & gezondheid door Mariëlle
Pfffff, het was echt nog geen drie meter sprinten om de bus te halen en zelfs daar word je te oud voor. Te oud? Of ben je gewoon niet fit genoeg? Want als je nooit sport hijg je al snel de longen uit je lijf. Ben jij wel fit?

Het geluid van een speenvarken is nou niet bepaald sexy. En toch weet je het steeds weer uit te brengen als je een ieniemienie sprintje hebt moeten trekken om de bus te halen. Dat is echt niet oké. En jij maar denken dat je te oud wordt voor zulke onzin als sprintjes trekken. Je bent gewoon niet fit. Dat is het. Moet je daar niet eens wat aan doen? Straks vind je het ook nog te veel moeite om je vrienden terug te appen. Dat kan toch niet?


1. Wanneer je er slechts op een afstand van 3 meter een stapje bij moet doen om de trein/tram/bus te halen en jij als een hijgend speenvarken je beoogde vervoersmiddel binnen komt strompelen.

2. Als je op de fiets zit en iedereen je voorbij sjeest.

3. Wanneer je niet de trap neemt maar de lift, omdat je uit ervaring weet dat je met een hoofd als een tomaat en zweetdruppeltjes aan je oorlellen de eerste verdieping bereikt als je de trap pakt.

4. Wanneer je er niet eens bij nadenkt om te sporten. En je mensen die sporten totaal niet begrijpt: wanneer doen ze dat? Wanneer hebben ze dan tijd voor zichzelf? Wat dacht je van… niet? Iets met first things first weet je.

5. Spierpijn komt bij jou door het minste of geringste al om de hoek gluren. Zelfs na een potje ochtendgymnastiek tussen de lakens crepeer jij de rest van de dag van de spierpijn.

6. Soms kost het jou zelfs te veel moeite om je vrienden terug te appen. Je zegt dan maar dat je het berichtje niet hebt gezien. Maar ondertussen had je geen zin om je dat ene beetje energie te verspillen.

7. Je kunt je niet voorstellen dat je ooit sporten leuk gaat vinden. Want: wat is er nou leuk aan jezelf in het zweet werken, geen tijd meer voor ontspanning over hebben en er op je lelijkst uitzien?

8. Als er bij een evenement (denk: een spelletjesdag met vriendinnen, teambuilding met kantoor of familieweekend) sportactiviteiten worden georganiseerd denk je alleen maar ‘laat die uitslovers maar winnen, prima. Oké doei!’

9. Je bent wel slank, al zeg je het zelf, en toch heb je blubber. Hoe kan dat toch? Wil je echt het antwoord weten? Nou, hier is-ie dan: omdat je niet sport!


 

10. En daardoor durf je eigenlijk niet meer in de spiegel te kijken of op de weegschaal te gaan staan. Je bent echt veel te bang voor het resultaat.

11. Je ligt de hele nacht wakker en overdag word je gedurende de dag continu overvallen door ernstige vermoeidheid. Weet je hoe dat komt? Omdat je overdag de hele dag op je luie puddinkje zit, waardoor je niet genoeg energie op maakt, daardoor kun je ’s nachts niet/moeilijk in slaap vallen en overdag ben je weer bekaf omdat je ’s nachts nauwelijks slaap hebt kunnen pakken. Perger jezelf eens af, zodat je aan het einde van de dag eens totaal uitgeput in bed ligt. Moet jij eens zien hoe hard je in slaap klettert.

12. Wanneer jij een yogamatje alleen gebruikt om op te slapen. En ook werkelijk denkt dat het daarvoor bedoeld is.

13. Jij echt gelooft dat chocolade gezond is en jezelf hebt wijsgemaakt dat het maar weinig verschil maakt of 's a avonds je vlees, groenten en aardappelen met jus eet of een hamburger met groenten (drie plakjes augurk, een plakje tomaat en wat ui on the side) en friet. O, en je denkt ook dat ranja gezond is. Mispoes.

14. Wanneer je al uitgeput raakt van een e-bike in de hoogste stand (hoogste stand van de e-bike als in: de meeste elektrische ondersteuning).

En? Ben je fit of niet?