Wat kies je in de supermarkt?

Sport & gezondheid door Esmee Noelle
Ken je dat, je staat voor een supermarktschap en je wilt weten welke keuze het beste is. Maar om nou alle tabellen en lijsten door te spitten... No thanks! Eibertje van Halteren dacht daar net zo over en schreef er een boek over. 

Ik eet zo 'clean' mogelijk; dat betekent dat ik zo min mogelijk bewerkte producten eet en dus ook bijna geen pakjes en zakjes. Maar ook ik kom er niet altijd onderuit; de supermarkt. Een normale supermarkt is nou eenmaal altijd in de buurt en scheelt je een hele berg centen. Uren sta ik voor schappen de producten te vergelijken en ik zoek alle onbekende ingrediënten op in mijn E-nummers app. Maar ik snap heel goed dat niet iedereen daar tijd voor of zin in heeft! Gelukkig heb ik een nieuw boekje ontdekt: Eibertje kiest.
 


Eibertje Kiest

Ook Eibertje weet dat we ongemerkt heel veel extra suiker, vet of vreemde stoffen binnenkrijgen die heel ongezond zijn. Vaak schreeuwen de verpakkingen naar je dat ze heel gezond zijn, geen toegevoegde suikers bevatten of ze hebben zelfs het 'Ik Kies Bewust'-logo. Van die laatste ben ik al helemaal geen fan. Net zoals het Voedingscentrum is dit gewoon een commerciële instelling en zijn heel veel producten die als gezond of zelfs nodig worden bestempeld helemaal niet zo gezond, maar wordt er vooral heel veel geld aan verdiend. Daarom ploos Eibertje ieder product zelf uit. 

Persoonlijke caloriebehoefte
Het boek zit heel goed en simpel in elkaar; op de rechterpagina zie je met een rode achtergrond de producten die hoog in calorieën, suiker en vet vallen en op de linkerpagina met groene achtergrond zie je de producten die daar beter in scoren. Tussen deze bladzijdes door lees je vanalles over de logo's en keurmerken die je op producten vindt, E-nummers (bijvoorbeeld aspartaam) en suikers, maar je leert ook hoe je zelf een etiket kunt lezen. Vergeet ook vooral niet je persoonlijke caloriebehoefte uit te rekenen! 


Ik raad iedereen die regelmatig in de 'normale' supermarkt komt dit boek aan. Als kanttekening zet ik er wel bij dat niet alles in de groene categorie ook meteen 'goed' is. Een Bros is inderdaad beter dan een Mars, maar dat komt omdat hij lichter is doordat hij meer lucht bevat. Betekent niet dat dat meteen een goed product is. Relativeer het en als je een keer wilt snacken; kies dan iets van de linkerpagina! 

Leuke weetjes die ik uit het boek haalde:

  • Een Snelle Jelle bevat 7 klontjes suiker (dus meer dan een glas Coca-Cola!).
  • Wanneer een fabrikant een stof (bijvoorbeeld suiker) uit een product haalt, stopt hij er iets anders voor in de plaats.
  • In één eetlepel Heinz Bio Tomato Ketchup zit bijna twee keer zoveel zout als in een portie Kettle Chips Sea Salt (Bio is dus niet altijd goed).
  • In koekjes waarbij staat 'met plantaardige oliën' wordt goedkopere palmolie gebruikt; een olie met veel verzadigd vet (niet goed dus!).  
Eibertje kiest

is te koop bij onder andere bol.com.

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée! 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl en volg Esmée ook als hoofdredacteur van Fashionscene.nl