Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Chagrijnig zijn is helemaal niet zo slecht als we denken


We hebben allemaal weleens een dag waarop alles misgaat. De ene na de andere tegenslag zorgt ervoor dat ons humeur tot flink onder nul daalt. Maar het blijkt nu dat chagrijnig zijn helemaal niet zo erg is als we denken.

Zo nu en dan zit je in een emotionele rollercoaster. Alles en iedereen vind je dan stom en vrienden lopen met een grote boog om je heen. Wanneer je weer enigszins aanspreekbaar bent, krijg je vaak te horen dat je niet zo chaggo moet doen. Maar een slecht humeur hebben, is helemaal niet zo slecht als we denken. Het is zelfs best wel goed!


Groter aanpassingsvermogen
Nee, met een donderwolk boven je hoofd lopen is niet per se goed, maar een bepaalde eigenschap die chagrijnige mensen bezitten, is wel weer heel goed! Uit onderzoek van The University College Londen blijkt dat humeurige mensen zich namelijk sneller kunnen aanpassen aan veranderingen.
 
Maar hoe zit dat dan precies? Want erg gezellig is een rothumeur natuurlijk niet. Volgens de onderzoekers leren we van ervaringen die worden beïnvloed door ons humeur. Naast dat we iets opsteken, reflecteren we hier ook op. Dus ook de belevenissen die ervoor zorgen dat we niet te genieten zijn, worden door ons brein onder de loep genomen. Op deze manier leren we omgaan met de impact die bepaalde gebeurtenissen op ons hebben.


Maar…
Er is wel een groot verschil tussen continu chagrijnig zijn en af en toe eens een rothumeur hebben. Als je de hele tijd humeurig bent, kan dit leiden tot een depressie. Het is dus helemaal niet erg als je een klein beetje uit je slof schiet wanneer je vriend besloten heeft de huiskamer opnieuw in te richten. Maar zorg er wel voor dat je na de nodige chagrijnige minuten weer je lieflijke leuke zelf bent.

Ben jij weleens chagrijnig? Of loop jij altijd zingend over straat?