Beauty / Lichaam
Lichaam

Zo val je dit jaar wel echt af!

Elk jaar staat ‘afvallen’ met stip op nummer één op je goede voornemenlijstje. Maar elk jaar mislukt de strijd tegen de overtollige kilo’s weer finaal. En daar ben je helemaal klaar mee. Maar met deze tips gaat het je wel lukken!  

Een nieuw jaar betekent voor jou altijd weer een nieuwe afvalpoging. Helaas waren al je pogingen tot nu toe tevergeefs en je twijfelt of je het dit jaar wel weer op je goede voornemenlijst moet zetten. Mislukken is namelijk niet bepaald iets waar je genot uithaalt. Maar met deze tips gaat het je dit jaar dus wél lukken. En niet eens alle punten op onze lijst zijn dramatisch. Er zijn ook best wel wat kleine dingen die een verschil kunnen maken.

Stel niet te hoge doelen
Wanneer je jezelf 15 kilo te zwaar vindt, kunnen we ons voorstellen dat je deze 15 kilo graag kwijt wilt raken. Maar stel niet te hoge doelen! 15 kilo is enorm veel! Probeer liever eerst wat minder af te vallen. Je kunt wel naar je doel van 15 kilo toewerken. Maar probeer eerst bijvoorbeeld voor drie kilo te gaan. Drie kilo afvallen is een hartstikke realistisch doel en komt veel eerder in zicht dan de 15. Zodra je de eerste drie kilo eraf hebt, kun je voor de volgende drie gaan. Doe dit in totaal vijf keer en je zit alsnog op je streefgewicht!

 
Wees niet te streng

Zodra je jezelf al het lekkers op de wereld ontzegt, is de kans groot dat je jezelf op een willekeurige dag echt niet meer in de hand hebt en je een vreetkick krijgt. Wees vooral niet te streng en durf af en toe alsnog een snack te pakken. Vraag je hierbij alleen wel af of je er écht zin in hebt. Vaak zeg je ja tegen een bepaald koekje omdat je het wel lust en het er toch is. Maar stop dat koekje alleen in je mond als je er écht zin in hebt en niet omdat het makkelijk eten is.
 
Beloon jezelf

Zodra je een bepaald streven heb behaald, beloon jezelf dan! Een lager getal op de weegschaal is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms heb je gewoon even iets meer nodig dan dat. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een nieuw fashionitem mag kopen wanneer je een bepaald streven hebt behaald. Wel willen we je als tip meegeven dat het wijs is om als beloning niet voor eten te gaan.
 
Sport
Als je gaat sporten, verbrand je calorieën en vet, dat weten we allemaal eigenlijk wel. Maar vaak wil je heel veel gaan sporten wanneer je probeert af te vallen. Maar als je eigenlijk helemaal niet zo van sporten houdt, is het helemaal niet vol te houden om 5 keer in de week op de apparaten te hangen. Ga liever twee keer in de week naar de sportschool zodat je het dragelijk voor jezelf kunt houden.
 
Meer kleine maaltijden
Als je hele erge honger hebt, is het heerlijk om al je gesmeerde boterhammen naar binnen te werken. Maar het is veel beter voor je om die vier gesmeerde bammetjes over de dag verdeeld naar binnen te werken. Eet er bijvoorbeeld twee tijdens de lunch en twee een uurtje later. Niet alleen blijft je spijsvertering dan beter op gang, maar de kans dat je eten zakt en je eigenlijk helemaal geen zin meer hebt in het resterende brood is ook groot.
 
Doe kleine oefeningen tussendoor
We zeiden het net al: sporten is gezond, maar je hoeft jezelf niet per se naar de sportschool te slepen op een drukke dag. Doe gewoon wat kleine oefeningen door de dag heen. Begin de dag bijvoorbeeld met 50 push-ups. Gewoon in je pyjama, niemand die het ziet. Doe je dat elke dag, dan zijn dat er in een week toch 350. Maak ook een wandeling tijdens je pauze in plaats van aan de lunchtafel te hangen met je telefoon in de ene en je lunch in de andere hand.


 
Drink veel water
Water heeft je lichaam nodig om afvalstoffen naar buiten te escorteren. Het is daarom belangrijk dat je genoeg van dit goedje drinkt. Maar… drink ook niet te veel, je zou dan namelijk ook de goede stoffen kunnen wegspoelen.

Volg geen diëten, maar pas je leefstijl aan
Welke vrouw wil nu niet vijf kilo binnen een maand kwijtraken? Google het even en binnen een mum van tijd vind je tig diëten die je deze resultaten beloven. Maar het zijn juist deze dieetmethodes die zorgen voor het gevreesde jojo-effect. Het is veel beter voor je om je leefstijl aan te passen. Het is gezonder en de resultaten die je dan behaald zijn veel permanenter.

Dus: gaat het je dit jaar lukken of gaat het je dit jaar lukken?