Wat je leert als je voor het eerst op jezelf gaat wonen

Wonen door Redactie Ze.nl

Je gaat eindelijk het huis uit! Dit is het moment waar je zo lang op hebt gewacht, het moment waar je helemaal op bent voorbereid... denk je. Want als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, leer je toch een heleboel nieuwe dingen. Als je de deur van het ouderlijk huis definitief achter je dichttrekt, voel je je misschien een beetje bedroefd, maar vooral heel opgewonden. Je bent er helemaal klaar voor om op jezelf te wonen en er is niets dat jou kan verrassen. Think again. Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, leer je namelijk van alles.

op jezelf wonen

Lees ook: Stressloos verhuizen: zo doe je dat

30 dingen die je leert als je uit huis gaat

Voor het eerst op jezelf wonen zou eigenlijk met een handleiding moeten komen. Je leert jezelf beter kennen dan ooit als je eenmaal uit huis gaat. Er zijn namelijk genoeg dingen waar je in eerste instantie helemaal niet bij nadenkt. Je leert dat...

 1. ... je eigenlijk nog helemaal niet zo volwassen bent als je dacht. Hoe sorteer je kleding voor de was en hoe maak je eigenlijk spaghetti klaar? En wat betekenen al die woorden in het contract van je huisbaas? Pap? Mam? Iemand?

 2. ... je stiekem niet weet hoe de wasmachine werkt.

 3. ... het strijkijzer een nog groter mysterie is.

 4. ... je heel veel spullen hebt waar je helemaal niets aan hebt.

 5. ... werken, boodschappen doen en het huis schoon houden nog best lastig te combineren is. Je snapt niet hoe je moeder dat doet.

 6. ... boodschappen doen eigenlijk verdomd moeilijk is. Je wist altijd wel dat er zestig verschillende soorten kazen zijn, maar welke heb je nodig? En welk merk toiletpapier is beter? En hoeveel brood heb je nodig voor een hele week? Waarom zijn er zoveel keuzes?

 7. ... je 's avonds nooit zin hebt om te koken, maar dat je niet voor altijd van diepvriespizza kunt leven.

 8. ... hetzelfde geldt voor afwassen. Ooit zul je toch die stapel met vieze borden moeten tackelen. Niets maakt zichzelf schoon.

 9. ... er niemand is die tegen je zegt dat ijs en snoep als diner een slecht idee is.

 10. ... ijs en snoep als diner inderdaad een slecht idee is.

 11. ... je niemand kunt roepen als je op het toilet tot de ontdekking komt dat het toiletpapier op is. Pap? Mam? Iemand?

 12. ... het negeren van rekeningen niet betekent dat ze zullen verdwijnen.

 13. ... je behoorlijk blut bent aan het einde van de maand en dat je daarom een paar dagen op ingevroren restjes voedsel moet teren.

 14. ... je behoorlijk wat stress aankunt, mede mogelijk gemaakt door verplichtingen, verantwoordingen en weinig geld.

 15. ... het nog best moeilijk is om al je eten tegelijkertijd klaar te hebben. Het vlees moet eerst op het vuur en dan de aardappelen... Of toch eerst de groenten?

 16. ... een feestje geven heel leuk is, maar niet als één van je buren de politie belt omdat je was vergeten te melden dat er luide muziek zou worden gedraaid.

 17. ... het feestje de volgende dag een stuk minder leuk is, als je met een kater moet opruimen en je ouders er niet zijn om je te helpen.

 18. ... je niet zeker weet of je kuchje gewoon een kuchje is of een of andere levensbedreigende ziekte. Je moeder is dan wel geen arts, maar ze wist altijd precies wat je mankeerde.

 19. ... je je ouders stiekem toch wel heel erg mist, ook al beweer je hoog en laag dat het alleen wonen héérlijk is.

 20. ... je meer Netflix kijkt dan goed is voor je.

 21. ... je er totaal geen spijt van hebt.

 22. ... ziek zijn als je alleen bent een ware hel is. Niemand die je haar vasthoudt als je moet kotsen, niemand die je soep of thee brengt als je ellendig in bed ligt, niemand die je bed verschoont na een lange nacht zweten. Nope, je moet het allemaal zelf doen.

 23. ... het vergeten van het buitenzetten van je vuilnis het ergste ooit is. Je moet een hele week in die stank leven en op een gegeven moment woon je praktisch op een vuilnisbelt.

 24. ... je op een bepaalde manier omgaat met nare situaties, zoals onbeschofte buren, een lege bankrekening of kapotte dingen in je huis. Je ontdekt wat voor persoon je echt bent.

 25. ... je soms best eenzaam bent. Je mist de gezelligheid van thuis, van je ouders die altijd om je heen drentelden en van de casual gesprekjes die je zo goed kon voeren met ze.

 26. ... je eigenlijk heel goed alleen kunt zijn. Na de eerste fase van eenzaamheid kom je in een fase van zelfvertrouwen. Je kan dit best, je gaat er gewoon wat van maken!

 27. ... je ineens compleet afhankelijk bent van het openbaar vervoer en je fiets. Vroeger kon je met de auto van je ouders naar de supermarkt als het heel hard regende, maar tegenwoordig heb je die mogelijkheid niet.

 28. ... je niet genoeg handdoeken hebt meegenomen van huis. Je hebt er waarschijnlijk twee en je wast niet vaak genoeg om ze schoon en droog te houden.

 29. ... je een georganiseerd of rommelig persoon bent.

 30. ... je liever bloed op de muur hebt, dan een spin in je kamer. Dan maar een extra likje verf op je muur.

Lees ook: Vetplantjes verzorgen: zo doe je dat