Ga jij op jezelf wonen? Deze dingen moet je niet vergeten

Wonen door Esra

Voor het eerst op jezelf wonen klinkt voor velen als muziek in de oren. Eindelijk je eigen inrichting bepalen, zelf je tijd indelen en zelf bepalen wat je gaat eten. Toch is het niet alleen lang leve de lol. Op jezelf gaan wonen is een grote stap. Er zijn dan ook veel dingen waar je aan moet denken. In dit artikel zetten wij alles voor jou op een rijtje.

Heb de noodzakelijke spullen in huis

Zorg ervoor dat je vanaf dag één alle noodzakelijke spullen in huis hebt. Denk aan kleding, je tandenborstel, je bed en alle benodigdheden om mee te koken. Het is niet nodig om direct alle spullen in huis te hebben, dit kun je altijd nog later aanschaffen. Het gaat erom dat je in ieder geval de eerste dagen/weken doorkomt. Op het internet vind je genoeg checklists van spullen die je nodig hebt. Maak hier gebruik van, maar denk ook zelf goed na over wat je allemaal gebruikt.

Geef je adreswijziging door

Meld je nieuwe adres op tijd bij de gemeente. Doe dit uiterlijk vijf dagen nadat je bent verhuisd. De gemeente geeft je nieuwe adres automatisch door aan de belastingdienst. Denk er ook aan dat je de adreswijziging doorgeeft aan alle bedrijven en instanties waarmee je te maken hebt. Houd er rekening mee dat het de eerste weken nog wel eens fout kan gaan met de post. Dan maar even een ritje naar je ouders.

Regel energie, water en internet op tijd

Als je op jezelf gaat wonen wil je natuurlijk niet zonder gas, stroom en water komen te zitten. Sluit daarom op tijd een energiecontract af voor gas en stroom. Het is slim om vooraf online de verschillende energieaanbieders te vergelijken. Zo zie je welke aanbieder de beste aanbieding heeft in jouw (nieuwe) woonplaats en betaal je niet onnodig te veel geld. Water moet je afsluiten bij het waterbedrijf van jouw regio. Naast gas, stroom en water wil je waarschijnlijk ook internet en eventueel televisie en telefoon in je nieuwe huis. Vergelijk ook hiervoor eerst de verschillende aanbieders.

Lees ook: Naar deze plek in Nederland moet je verhuizen volgens je sterrenbeeld

Sluit de juiste verzekeringen af

Het is belangrijk dat je de juiste verzekeringen afsluit. De inboedelverzekering is er hier één van. Deze verzekert jouw roerende zaken, zoals je meubels en kleding, bij brand, diefstal inbraak, wateroverlast en storm. Mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken, dan krijg jij van de verzekering geld ter waarde van alle verbrande, roerende zaken terug. Een andere verzekering die handig is om af te sluiten is de aansprakelijkheidsverzekering. Op het moment dat jij bijvoorbeeld de staafmixer van een vriend(in) kapot laat vallen, ben je hiervoor verzekerd. Handig om te weten: als je student bent, kun je tot je 27e, zolang je studeert, bij je ouders meeverzekerd blijven. In het geval dat je een huis koopt, is het vaak ook noodzakelijk om een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekert alles wat aan jouw woning vastzit.

Controleer of je recht hebt op toeslagen

Op jezelf wonen is zeker niet goedkoop. Kijk daarom goed of je recht hebt op huur- en zorgtoeslag. Of je wel of geen recht hebt op huurtoeslag, wordt bepaald aan de hand van een aantal voorwaarden. Zo is het krijgen van huurtoeslag niet mogelijk bij duurdere woningen of een te hoog inkomen. Bij de zorgtoeslag wordt gekeken naar je jaarinkomen. Is deze te hoog, dan heb je geen recht op zorgtoeslag. Op de site van de Belastingdienst kun je bereken of je recht hebt op deze toeslagen.

Lees het huur- of koopcontract goed door

Lees vóór het tekenen van het huur- of koopcontract goed alle voorwaarden door. Kijk als je gaat huren bijvoorbeeld goed naar de kosten die inbegrepen zijn, de contractduur en de opzegtermijn. Je wilt niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Gemeentelijke kosten

In een gemeente wonen is niet gratis. Al het afval dat je in de containers gooit, zal moeten afgevoerd worden. Daar moet je voor betalen via de afvalstoffenheffing. Daarnaast moet je ook waterschapsbelasting betalen. De inkomsten hiervan gebruikt het waterschap voor onderhoud en beheer. Ook moet je hondenbelasting betalen als je in bezit bent van één of meerdere honden.

Maak een begroting

Om te voorkomen dat je er achteraf achter komt dat je bepaalde dingen niet kunt betalen, is het verstandig om een begroting te maken van al jouw inkomsten en uitgaven. Houd hierbij rekening met vaste lasten en maandelijkse kosten aan eten, vervoer en huishoudelijke artikelen. Zo weet je hoeveel je elke maand over hebt of hoeveel je juist te kort komt.